Στ. Σπαθής στον Inkefalonia 89,2: ‘’Από το 2019 έχει ξεκινήσει μια ανοδική πορεία για την Κεφαλονιά ως Πασχαλινός προορισμός’’ – Πώς κινείται φέτος η αγορά

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 10:42

Στ. Σπαθής στον Inkefalonia 89,2: ‘’Από το 2019 έχει ξεκινήσει μια ανοδική πορεία για την Κεφαλονιά ως Πασχαλινός προορισμός’’ – Πώς κινείται φέτος η αγορά

 Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με την δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Σπαθής, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην κίνηση την Πασχαλινή περίοδο στην τοπική αγορά: «Ξεκίνησε να δουλεύει η αγορά, ξεκίνησε και η τουριστική σεζόν και υπάρχει μια σχετική κίνηση. Ευελπιστούμε ότι από την Μ. Τετάρτη και για το επόμενο 4ήμερο θα μπεί κόσμος στο νησί και θα πάνε καλά τα πράγματα. Το εορταστικό ωράριο είναι σε λειτουργία και οι ρυθμοί είναι ανάλογοι . Δεν ξεκίνησε η περίοδος του Πάσχα όπως περιμέναμε , παίζουν μεγάλο ρόλο οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα και ο κόσμος είναι συγκρατημένος όχι μόνο στα εμπορικά μαγαζιά, αλλά και στον χώρο της εστίασης. Το δώρο του Πάσχα είναι ένα συν, αλλά ειδικά το κομμάτι της ενέργειας τα νοικοκυριά τα έχει γονατίσει και αυτό έχει επίδραση και στην αγορά. Ένα μέρος από το δώρο του Πάσχα θεωρώ ότι θα πάει σε εκκρεμότητες των νοικοκυριών. Ακόμα και το καλάθι του νοικοκυριού και το πασχαλινό καλάθι δεν βοηθά . Φαίνεται ότι τα καταστήματα παιχνιδιών είναι κερδισμένα, είναι ευκαιρία να βγάλουν πράγματα που δεν είναι πρώτης διαλογής, αλλά όσον αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης, κάθε άλλο παρά καλάθι είναι. Για τα καταστήματα παιχνιδιών αυτή την περίοδο είναι γεγονός ότι παρουσιάζεται ένας πάρα πολύ καλός και αυξημένος τζίρος».

Στις ηλεκτρονικές αγορές: « Είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια και με την πανδημία εξαπλώθηκε πάρα πολύ. Όντως υπάρχει και στην Κεφαλονιά αυτό το φαινόμενο, όμως τα φυσικά καταστήματα κρατιούνται σε ένα κάλο επίπεδο . Αντέχει ακόμα η τοπική αγορά».

Στις προσδοκίες των επιχειρηματιών για τον τζίρο της φετινής περιόδου του Πάσχα σε σχέση με την αντίστοιχη του 2022: « Η πραγματικότητα είναι ότι πανελλαδικά περιμένουν να ξεπεράσει ο φετινός τζίρος τον τζίρο του 2022, όμως αν υπάρχουν άλλες ανάγκες το δώρο του Πάσχα δεν θα πάει στην αγορά. Αν συνυπολογίσουμε ότι έχουν ανέβει και οι τιμές θα φαίνεται ένας καλός τζίρος για την αγορά, όμως αυτό δεν συνεπάγεται ότι τα εμπορικά καταστήματα , ο χώρος της εστίασης κλπ, θα είναι ευχαριστημένοι. Άλλο πράγμα ο τζίρος και οι αριθμοί και άλλο η πραγματικότητα μέσα στις επιχειρήσεις που πρέπει να ισοσκελίσουν τις ανάγκες τους. Το Πασχαλινό αυγό και η λαμπάδα υπήρχε με αρχική τιμή 2μιση ευρώ και τώρα είναι στα 8».

Στην Κεφαλονιά ως Πασχαλινό προορισμό: «Από το 2019 έχει ξεκινήσει μια ανοδική πορεία για την Κεφαλονιά από το Πάσχα. Συνεχίζεται αυτό, παρ όλο που δεν είναι από του κορυφαίους πασχαλινούς προορισμούς όπως η Κέρκυρα και άλλα μέρη της Ελλάδας. Είναι όμως πλέον προορισμός και η Κεφαλονιά και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι επιζητούν να έρθουν στο νησί μας. Είναι θετικό για τα μαγαζιά που είναι νωρίς το Πάσχα φέτος και θα κινηθούν όλοι γενικά. Ευελπιστούμε και ότι θα έχουμε μια καλή τουριστική σεζόν, γιατί ο Απρίλης είναι ο μήνας που θα αυξηθούν και οι πτήσεις , με αποκορύφωμα τον Μάιο που ξεκινά πλέον για τα καλά η κίνηση από το εξωτερικό. Για τους Κεφαλονίτες ετεροδημότες χάνεται λίγο τα μέτρο με τις εκλογές που παρεμβάλλονται και περιμένουμε να δούμε κατά πόσο θα επανέλθουν μετά το Πάσχα να ψηφίσουν η θα ψηφίσουν στους τόπους κατοικίας τους».

Στην βράβευση του από τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Κεφαλονιάς και Ιθάκης για το συνδικαλιστικό του έργο στον χώρο των επιχειρήσεων: « Ξεκίνησα την διαδρομή μου από το συνδικαλιστικό κομμάτι με μια ομάδα νέων επαγγελματιών, την αείμνηστη Μαρία Σκλαβουνάκη, τον Άγγελο Ανδρεάτο και τον Αλέκο Πολλάτο με όραμα να ξαναφτιάξουμε τον συνδικαλισμό και να φτιαχτεί ο Εμπορικός Σύλλογος «Κράνη» που τότε ήταν σε «ύπνωση». Με την προσπάθεια που κάναμε αναδείχθηκε η «Κράνη» και ήμασταν οι πρώτοι που πίστεψαν οι επαγγελματίες και συμμετείχαμε στην πρώτη μεγάλη απεργία με 99% συμμετοχή. Είχα μία διαδρομή πάνω από 10 χρόνια στο συνδικαλιστικό κομμάτι και από το 2011 έως το 2017 ως αντιπολίτευση στο Επιμελητήριο η πορεία μου και των συνεργατών μου δεν άλλαξε. Παραμείναμε πιστοί σ αυτό που πιστεύαμε, ήμασταν στο πλευρό των επαγγελματιών, κάναμε πολλές δράσεις , όπως οι λευκές νύχτες κλπ και βοηθήσαμε τους επαγγελματίες όσο μπορούσαμε. Η βράβευση μου θεωρώ ότι ήταν μία αναγνώριση στο πρόσωπο μου και όταν μπήκα και στο επιμελητήριο παρ όλο που δεν είναι συνδικαλιστικός φορέας, συνέχισα να υπερασπίζομαι τους επαγγελματίες. Ήταν μία αναγνώριση και για το ότι βοήθησα τον σύλλογο «Κράνη» σε μια δύσκολη στιγμή για να μην διαλυθεί και ως πρόεδρος του επιμελητηρίου ήμουν δίπλα τους. Ευχαριστώ δημόσια τον Εμποροεπαγγελματικό σύλλογο Κεφαλονιάς και Ιθάκης με τον οποίο στο παρελθόν είχαμε και πολλές διαφορές. Είχα προτείνει έναν μεγάλο σύλλογο και χωρίς εμένα πρόεδρο, όμως δεν καρποφόρησε, όμως θεωρώ ότι κάποια στιγμή πρέπει να υπάρχει ένας μεγάλος σύλλογος να αποκτήσει μεγαλύτερη φωνή και τοπικά αλλά και έξω από την Κεφαλονιά».

Στις επικείμενες δράσεις του Επιμελητηρίου: « Έχουμε θεσμοθετήσει τα «Επιχειρηματικά βραβεία» , ένα είδος αναγνώρισης για τους επαγγελματίες για την πορεία τους στο επιχειρείν που θα γίνουν φέτος τέλος Σεπτεμβρίου και έχουμε και το 3Ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας στα μέσα Ιουλίου, που αναδεικνύονται τα τοπικά προιόντα και ο χώρος της οινοποιίας . Στο πρόγραμμα μας είναι και συνεχείς παρουσίες στις γενικές συνελεύσεις των επιμελητηρίων και σε εκθέσεις ανά την Ελλάδα. Στον τομέα του τουρισμού έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία πλέον με την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου και χρηματοδοτούμε την εταιρεία CONTOR σε συνεργασία και με τους άλλους 3 δήμους».

Τέλος ο κ Σπαθής ευχήθηκε να έχουμε μια ήρεμη προεκλογική χρονιά ( βουλευτικές, εκλογές αυτοδιοίκησης, εκλογές επιμελητηρίου), καλή τουριστική περίοδο και πάνω απ όλα καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλους.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/nefalonia-892-12-4-2023?si=5449faa6c86c4416a87bc9bdb65809ae&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250