Δομήνικος Χρυσίδης (Συμμαχία Πράσινο - Μωβ): Ποιες οι προγραμματικές θέσεις και τι διαφορετικό προτείνει η συμμαχία; (COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023 13:47

Δομήνικος Χρυσίδης (Συμμαχία Πράσινο - Μωβ): Ποιες οι προγραμματικές θέσεις και τι διαφορετικό προτείνει η συμμαχία; (COSMOS 96,5)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε ο συνεπικεφαλής  του Κόμματος για τα Ζώα της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ Δομήνικος Χρυσίδης , ο οποίος αναφέρθηκε στην Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και την ισότητα των φύλων, στην συμμαχία Πράσινο & Μωβ, στην αποδοχή του κινήματος από τον κόσμο και στους στόχους του, στα ψηφοδέλτια του κινήματος, στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων Ark  στην Κεφαλονιά, στις προγραμματικές θέσεις του κινήματος και το ενεργειακό.

« Η ημέρα της γυναίκας πρέπει να είναι  μια ημέρα σημαία για εμάς , γιατί έχουμε πάρα πολλούς αγώνες να δώσουμε για την ισότητα των φύλων. Ασχολούμαι  με το θέμα της ισότητας των φύλων αρκετά χρόνια σε εθελοντικό και πολιτικό επίπεδο και μπορώ να πω ότι πολλοί συμπολίτες μας θεωρούν ότι είναι ένα θέμα ακτιβισμού, ενώ είναι πολιτικό θέμα και η διάσταση του πρέπει να είναι σε κάθε έκφραση της πολιτικής για την οποία συζητάμε η νομοθετούμε».

«Ξεκινήσαμε περίπου πριν από δύο χρόνια διαπραγματεύσεις στον «πράσινο» χώρο, για να έχουμε επιτέλους μία «πράσινη» πρόταση στις εκλογές, γιατί ο οικολογικός χώρος είναι διασπασμένος. Εκεί που θέλαμε να ενώσουμε τις «πράσινες» δυνάμεις τελικά γίναμε Πράσινο & Μωβ, γιατί φέραμε μαζί μας δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να συνεργαστούμε. Πέρα από τους  Οικολόγους Πράσινους και τους Πράσινους, οι Πειρατές είναι ένα νέο Πανευρωπαϊκό κίνημα με πολλούς Ευρωβουλευτές σε Βουλγαρία Τσεχία και άλλες χώρες όπως και το Βολτ που έχει πολύ Ευρωπαϊκό αέρα και έναν Ευρωβουλευτή στη Γερμανία. Το Κόμμα για τα Ζώα στην Ελλάδα  είναι επίσης ένα νέο κίνημα το οποίο έχει μεγάλο έρεισμα στις Ευρωπαϊκές χώρες.  Όλες αυτές οι δυνάμεις συντονίζονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και συνεργάζονται πολύ στενά με την Ευρωομάδα των Πράσινων στις Βρυξέλλες. Θέλαμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ιστορικότητα και αυτή την πολύ καλή συνεργασία και να φέρουμε αυτό το μοντέλο που δουλεύει στην Ευρωβουλή και στην Ελληνική Βουλή ελπίζουμε ».

« Τα πράσινα κόμματα στην Ευρώπη είναι πιο δυνατά από ποτέ. Πέρα από τους Ευρωβουλευτές και τους Υπουργούς που έχουμε ,έχουμε πλέον και δύο Πρωθυπουργούς , και ο ένας είναι στο Μαυροβούνιο. Το πράσινο κίνημα έρχεται σήμερα με μια πολύ ώριμη πολιτική πρόταση  να μιλήσει για την πολιτική οικολογία και τις πράσινες πολιτικές και να πείσει τον κόσμο ότι η σχέση της οικονομίας με την βιωσιμότητα και το περιβάλλον είναι θέματα πολιτικά και ότι πρέπει να μπούν στην ατζέντα πάρα πολύ ψηλά. Οι Έλληνες νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε μία τέτοια πολιτική πρόταση. Το ατύχημα στα Τέμπη  μας πανικόβαλε  και βλέπουμε ότι κάποια πράγματα στην Ελλάδα δεν δουλεύουν. Μέσα από τις περιοδείες μας βλέπουμε ότι πολλές δομές έχουν δυσωδομηθεί και η Ελλάδα θέλει επανεκκίνηση . Τώρα είμαστε έτοιμοι να δούμε ότι θέλουμε στην Βουλή δυνάμεις που μπορούν να φέρουν την αλλαγή. Ξέρουμε ότι δεν θα έχουμε τα ποσοστά που έχουν οι υπόλοιπες πράσινες και προοδευτικές ομάδες της Ευρώπης, όμως εμείς θα προσπαθήσουμε για το 3%, το οποίο νομίζω ότι δεν είναι μακριά . Εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, είμαστε ενεργοί πολίτες και το αν θα καταφέρουμε να πείσουμε, θα το δούμε σε λίγο καιρό ».

«Για τα ψηφοδέλτια δουλεύουμε και χρησιμοποιούμε και τις περιοδείες για να αναδείξουμε και τους ανθρώπους τους οποίους θα έχουμε μαζί μας. Στην περιοδεία μας στην Κεφαλονιά είχαμε την Βασιλική Λεβεντάκου και  τον Ιωάννη Κοσμάτο που είναι ενεργοί στο νησί . Νομίζω ότι είμαστε στο σημείο να έχουμε μία πρόταση για τους περισσότερους Νομούς της Ελλάδας».

« Θα ήθελα να αναφέρω την καταπληκτική δουλειά που κάνει το καταφύγιο αδέσποτων ζώων ARK με υπεύθυνες την Μαρίνα και την Τζόις. Καλύπτουν ένα έργο για το οποίο υπάρχει κενό από τις τοπικές και τις περιφερειακές δομές. Η Κεφαλονιά έχει γίνει ένας φάρος ελπίδας για την προστασία των ζώων».

«Όσον αφορά τις προγραμματικές θέσεις μας, προτείνουμε την προστασία της βιοποικιλότητας , την κλιματική αλλαγή  και  πρέπει να πάμε σε μία φυτοφαγική μετάβαση.  Εμείς ως πολιτικοί δεν θα πούμε στον συμπολίτη μας τι θα φάει , όμως πρέπει να σιγουρέψουμε ότι αυτό το οποίο θα φάει καλύπτει κάποια συγκεκριμένα στάνταρ και δεν θα περιέχει φάρμακα, γενετικά τροποποιημένες τροφές κλπ. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν ελέγχονται μονάδες παραγωγής κρέατος και γάλακτος και είναι ένα τεράστιο δημόσιο θέμα το οποίο καμία πολιτική δύναμη δεν το θέτει. Εμείς ως  Πράσινο & Μωβ Βάζουμε μία πολύ σοβαρή πολιτική  πρόταση, να χτίσουμε έναν μηχανισμό παρακολούθησης , έτσι ώστε η παραγωγή η οποία έχουμε να γίνεται σε όσο καλύτερες συνθήκες γίνεται και αυτό το οποίο καταναλώνει ο Έλληνας πολίτης να μην τον δηλητηριάζει».

« Το διαφορετικό που προτείνει το Πράσινο & Μωβ είναι οι θεμελιακές αλλαγές τις οποίες προτείνουμε . Θέλουμε να κάνουμε τομές σε όλα τα επίπεδα και για να γίνει αυτό πρέπει να στήσουμε ένα σοβαρό κράτος. Ένα κράτος ακέραιο το οποίο μπορεί να δουλέψει για όλα. Η διαφορετικότητα μας έχει να κάνει με την ανθεκτικότητα της οικονομίας μέσα στον χρόνο και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δουλέψουμε για το νερό, για τις βιολογικές καλλιέργειες, για την προστασία των δασών μας. Αυτή τη στιγμή και το Ιόνιο και όλη η Ελληνική τάφρος είναι με ρίσκο λόγω των ερευνών για τις εξορύξεις. Η σπατάλη του υπόγειου πλούτου μας είναι πρόσκαιρη. Εμείς προτείνουμε μια πιο βιώσιμη οικονομία και αυτή είναι πολύ άμεσα δεμένη με την κοινωνία και ισορροπημένη, που θα εξυπηρετεί το τουρίστα και τον πολίτη  της Κεφαλονιάς του αύριο. Ο τουρισμός είναι από τις βασικές υπηρεσίες που παρέχουμε ως Ελλάδα και αυτό σε μία περίοδο κρίσης είδαμε ότι μπορεί να ανατραπεί άμεσα . Για να έχουμε μια πιο ανθεκτική οικονομία πρέπει να κάνουμε τον τουρισμό μας βιώσιμο , αλλά πρέπει παράλληλα να δουλέψουμε  σε όλους τους τομείς της οικονομίας για να γίνουμε πιο ανθεκτικοί στις κρίσεις».

«Το ενεργειακό είναι ένα από τα θέματα που μας διαφοροποιεί ούτως η άλλως. Λέμε όχι στις εξορύξεις ,θέλουμε η Ελλάδα να είναι όσο περισσότερο ανεξάρτητη γίνεται ενεργειακά, να παράγει ενέργεια μόνη της, από το νερό της, από τον άνεμο της και από τη γη της. Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ μικρής κλίμακας και των ενεργειακών κοινοτήτων. Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα  εξαιρετικά παραδείγματα ενεργειακών κοινοτήτων σε χωριά και πόλεις τα οποία πετυχαίνουν και το νομικό πλαίσιο υπάρχει».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250