Κρητικός στον COSMOS 96,5: «Σύγχρονη Οδύσσεια, το να φτάσει κάποιος στην Ιθάκη – Πρώτα η κοινωνία και μετά η πολιτική»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023 12:25

Κρητικός στον COSMOS 96,5: «Σύγχρονη Οδύσσεια, το να φτάσει κάποιος στην Ιθάκη – Πρώτα η κοινωνία και μετά η πολιτική»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους Σπυριδούλα Αναλυτή και Δημήτρη Αλοΐζο , μίλησε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κινήματος Αλλαγής Κεφαλονιάς & Ιθάκης Λευτέρης Κρητικός, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην παράδοση ειδών ιματισμού στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας, από την Νομαρχιακή Επιτροπή και τις Τοπικές Οργανώσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κινήματος Αλλαγής Κεφαλονιάς & Ιθάκης: « Έχουμε  ξεχάσει λίγο  τα πολιτικά κόμματα το κοινωνικό κομμάτι . Ωραίες και απαραίτητες είναι οι πολιτικές ανακοινώσεις, πάνω απ όλα είμαστε πολιτικές οργανώσεις που παράγουμε πολιτική, όμως το να έχεις ένα κοινωνικό πρόσωπο και ειδικά όταν αυτό έχει να κάνει με την τοπική κοινωνία, για μένα είναι κάτι αναγκαίο. Τα πολιτικά κόμματα στο παρελθόν και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ είχε έντονη κοινωνική δράση και αυτήν προσπαθούμε να ανακτήσουμε. Είμαστε το μοναδικό κόμμα στην Κεφαλονιά που επισκεφθήκαμε τα Νοσοκομεία Αργοστολίου και Ληξουρίου και το Κέντρο Υγείας Σάμης.  Εντοπίσαμε το θέμα των ελλείψεων σε είδη ιματισμού και αποφασίσαμε και στα πλαίσια των κοινωνικών δράσεων που συνηθίζονται μέσα στα Χριστούγεννα να γίνονται, να συγκεντρώσουμε υλικό και είχαμε την χαρά την Τρίτη 10 Ιανουαρίου να παραδώσουμε στον Διοικητή των Νοσοκομείων τον κ. Μαρτίνη όσα μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε. Όπως πράξαμε και στον «Υπερίωνα» είναι δράσεις που αναλαμβάνουν τα μέλη μας και χαίρομαι που ο χώρος μας πρωτοπορεί κοινωνικά και πολιτικά».

Στην παρουσία των κομμάτων στην Κεφαλονιά: «Στη Κεφαλονιά υπάρχει η παρουσία του ΠΑΣΟΚ και χαίρομαι που τα τελευταία χρόνια είναι έντονη και σε κάθε δράση είναι και διαφορετικά άτομα. Βλέπουμε τον κ. Φαραντούρη από τον Σύριζα και τον κ. Καππάτο  από την ΝΔ να κινούνται ως πρόσωπα, δεν βλέπουμε όμως τις κομματικές οργανώσεις και χαιρόμαστε που έχουμε ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας».

Στην ανταπόκριση του κόσμου στον τρόπο λειτουργίας των τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ: «Το ζητούμενο πλέον στην πολιτική είναι η σοβαρότητα. Από την πλευρά μας υπάρχει μια σοβαρή εικόνα, το αν θα εκτιμηθεί από το εκλογικό σώμα , θα αποτυπωθεί στην κάλπη. Τα μηνύματα είναι θετικά , βλέπουμε συστράτευση στελεχών παλαιότερων και νεότερων , έχει γίνει ανανέωση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ  και βλέπουμε συμπάθεια από άτομα εκτός χώρου στην προσπάθεια που γίνεται. Τα ιστορικά μας στελέχη είναι δίπλα μας , είναι άνθρωποι που έχουν προσφέρει στον τόπο και δεν έχει να πει κανείς κάτι αρνητικό γι αυτούς και θα είναι δίπλα μας και στις εκλογές. Σέβονται το ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει να εξελίσσονται και η ανανέωση σημαίνει σεβασμό στην προσφορά των προηγούμενων. Γίνεται και κεντρικά μεγάλη προσπάθεια για να αναδειχθούν στελέχη της νεότερης γενιάς, γιατί το δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας  είναι η νεότερη γενιά και στο ΠΑΣΟΚ όπως ήδη λένε ,δεν μιλάνε για τους νέους, μιλάνε οι νέοι. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε γερασμένα κόμματα. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρχει ανανέωση, με σεβασμό πάντα στις αξίες μας και στα ιστορικά μας στελέχη».

Στις δημοσκοπήσεις και στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ: « Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η κάλπη των εθνικών εκλογών. Πολλές φορές βλέπουμε σε δημοσκοπήσεις διάφορα, τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι δημοσκοπήσεις πέφτουν αρκετά έξω , παίζουν βέβαια  ρόλο στην ψυχολογία του ψηφοφόρου, αλλά το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την αυτόνομη πορεία του και ασκεί ουσιαστική πολιτική. Η περίπτωση Καιλή μας στενοχώρησε και μας πλήγωσε , όμως δεν μπορούμε να αφήσουμε τέτοια περιστατικά  μεμονωμένων στελεχών που θα τα κρίνει η δικαιοσύνη , να αμαυρώσουν την συνολική παρουσία της παράταξης μας τα τελευταία χρόνια που ήταν μία συνεπής στάση απέναντι στη χώρα μας. Η συνεπής αυτή στάση συνεχίζεται σήμερα με τον Νίκο Ανδρουλάκη , ο οποίος ανέδειξε το θέμα των υποκλοπών, το οποίο πήρε τεράστιες διαστάσεις και έβγαλε στην επιφάνεια ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε τους πάντες και τα πάντα και είναι ένα θέμα που πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης. Για την ακρίβεια που βιώνουμε το ΠΑΣΟΚ έχει ένα κοστολογημένο πρόγραμμα,  μιλάμε για την κοινωνική κατοικία, για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για την μείωση της φορολογίας στα καύσιμα και έχει μια παρουσία ουσιαστική και πάρα πολύ ενδιαφέρουσα».

Στο πόσο εφαρμόσιμο είναι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ: «Στην Ισπανία και Πορτογαλία αυτά που λέει το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα γίνονται. Στη χώρα μας πολλά απ αυτά θα γίνουν αν το ΠΑΣΟΚ  γίνει κυβέρνηση. Τα αν θα συγκυβερνήσουμε δεν είναι ζήτημα της παρούσης , το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην αυτόνομη πορεία του και έχει μια διακριτή στάση και απέναντι στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή , είναι καθαρή πολιτική παρουσία, ώστε με αυξημένα ποσοστά, να μπορεί την επόμενη μέρα των εκλογών ,να μπορεί να διεκδικήσει ένα πραγματικά σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα για την πορεία της πατρίδας μας».

Στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με κάποιο άλλο κόμμα: « Η οποιαδήποτε κουβέντα για συγκυβέρνηση θα πρέπει να είναι πάνω σε ένα προγραμματικό πλαίσιο και όχι σε ένα πλαίσιο καρέκλας. Το ΠΑΣΟΚ χτίζει το πρόγραμμα του και πάνω σ αυτό θα γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση με τα υπόλοιπα κόμματα μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας αν μπορεί να γίνει μια συγκυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο. Καλό είναι να απαντήσουν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο Σύριζα θα είναι το δεύτερο κόμμα που θα κληθεί πρώτο αν θα συγκυβερνήσει με τη ΝΔ  και μετά θα κληθεί το ΠΑΣΟΚ.  Εμείς προσπαθούμε να έχουμε τοπικά και πανελλαδικά μια καθαρή και σοβαρή παρουσία, έτσι ώστε να έρθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Στα επικείμενα εκλογικά αποτελέσματα στον Νομό μας: «Μνημονεύοντας πολλές φορές το 2012, την1η  εκλογή της κ. Θεοπεφτάτου, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί τοπικά αν  παρουσιαστεί ένα πραγματικά αξιόλογο ψηφοδέλτιο, Η  ως Νομαρχιακή Επιτροπή είναι να χτίσουμε το καλύτερο δυνατό ψηφοδέλτιο, γιατί  θεωρούμε ότι σε επίπεδο Νομού έχουμε την καλύτερη κομματική παρουσία. Από κει και πέρα έχει να κάνει σίγουρα και με το τι θα γίνει σε εθνικό επίπεδο. Δεν είναι δεδομένη η έδρα για κανέναν στην Κεφαλονιά και νομίζω ότι μετά απο πολλά χρόνια θα έχουμε ένα εκλογικό ντέρμπυ ».

Στην διακοπή των δρομολογίων της γραμμής  Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα : «Πάλι ήμασταν το πρώτο κόμμα που το ανέφερε και την επόμενη μέρα διαβάσαμε μια copy paste ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, επάνω στην δική μας ανακοίνωση. Έχει ξανασυμβεί , ο νόμος  δίνει στην ακτοπλοϊκή εταιρεία την δυνατότητα  των 60 ημερών ακινησίας πλοίου για την ετήσια επιθεώρηση του,  όμως εδώ μιλάμε για μια επιδοτούμενη γραμμή, δεν ξέρω τον στόλο της εταιρείας και θα μπορούσε να υπάρχει ένα πλοίο αντικατάστασης. Το να έχει 4 μέρες δρομολόγια η Ιθάκη μέσω Πόρου-Κυλλήνης αλλά και μέσω Αστακού είναι μία σύγχρονη Οδύσσεια . Ο πληθυσμός της Ιθάκης αλλά και του Ληξουρίου και της βόρειας Κεφαλονιάς περνά μια Οδύσσεια και θα πρέπει και η ακτοπλοϊκή εταιρεία να το δει , αλλά και το νομικό πλαίσιο να αναθεωρηθεί. Ο Διονύσης Στανίτσας είναι ένας Δήμαρχος που αγωνίζεται για το νησί του, έχει πετύχει πάρα πολλά για την Ιθάκη και αυτό εκτιμάται από τους κατοίκους της Ιθάκης. Σίγουρα θέλει και ο ίδιος μια καλή καθημερινή συγκοινωνία της Ιθάκης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Νομίζω ότι σ αυτό το θέμα θα έχει και την στήριξη του Βουλευτή της Κεφαλονιάς , ο Διονύσης Στανίτσας είναι αγωνιστής και είμαι σίγουρος ότι θα έχει αποτέλεσμα στην επικείμενη συνάντηση του στο Υπουργείο Ναυτιλίας».

Στην ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ: « Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων από το κόμμα  θα είναι σε επίπεδο εθνικό και θεωρώ ότι μέχρι τέλος του μήνα θα πρέπει να βγούν ονόματα , γιατί θα μπούν και οι υποψήφιοι σε μια διαδικασία προεκλογική. Τέλος Γενάρη αρχές Φλεβάρη θεωρώ ότι θα έχουμε και το ψηφοδέλτιο της Κεφαλονιάς. Θα είναι ένα ψηφοδέλτιο που θα έχει ευρύτερη απήχηση και πέραν του χώρου μας  και θα είναι  ένα ψηφοδέλτιο νίκης. Γίνεται μεθοδική δουλειά και ελπίζουμε κι ευχόμαστε ότι αυτή η δουλειά θα έχει και αποτελέσματα».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης. 




00 inkefalonia general ad 300X250