Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Χαριστική ρύθμιση προς όφελος των υπερκερδών των διυλιστηρίων από την κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 16:00

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Χαριστική ρύθμιση προς όφελος των υπερκερδών των διυλιστηρίων από την κυβέρνηση

Τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων κατέθεσε η κυβέρνηση όπως πηγάζει από τον ευρωπαϊκό Κανονισμό, μόνο που ο κ. Μητσοτάκης κοροϊδεύει τους πολίτες  και προστατεύει τα ίδια τα υπερκέρδη για τρεις (3) βασικούς λόγους:

Πρώτον, ο ευρωπαϊκός Κανονισμός ορίζει στο 33% το ελάχιστο ποσοστό που οφείλουν τα κράτη μέλη να φορολογήσουν τα διυλιστήρια κι η κυβέρνηση φρόντισε να τα προστατεύσει και να τα φορολογήσει με το ελάχιστο αυτό ποσοστό κι  ενώ είχε δεσμευτεί για 90% φορολόγηση. Τους χαρίζει ουσιαστικά τα υπερκέρδη που έχουν υπολογιστεί στα 2,6 δισ. ευρώ μόνο για το 2022 ως συνέχεια του  δώρου των 1,8 δις στους ηλεκτροπαραγωγούς. Με συντελεστή φορολόγησης το 90%, θα μπορούσαν κι έπρεπε να επιστραφούν στους πολίτες 2,34 δισ. ευρώ μόνο για το 2022, αντί των 650 εκατ. ευρώ που καυχιέται η κυβέρνηση ότι τους δίνει.

Δεύτερον, η κυβερνητική τροπολογία δεν περιλαμβάνει την επέκταση της φορολόγησης υπερκερδών και στο 2023, όπως προβλέπει ο σχετικός Κανονισμός, άρα τους αφήνει ανενόχλητους να συνεχίσουν να αισχροκερδούν και το 2023.

Τρίτον, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στα διυλιστήρια η όποια «εισφορά» από τα υπερκέρδη να εκπίπτει της επιβολής φόρου εισοδήματος ως δαπάνη, γλυτώνοντας ουσιαστικά τις εταιρείες από την φορολογική επιβάρυνση που θα είχαν κανονικά.

Τα δύο διυλιστήρια μόνο για το εννεάμηνο του 2022 έχουν εξαπλασιάσει  τα κέρδη τους, με το εξωφρενικό ποσό κερδοφορίας των  2,35 δισ. ευρώ,  ειδικά σε μία περίοδο που η κοινωνία στενάζει κυριολεκτικά από την ακρίβεια.

Εκείνο που όφειλε η κυβέρνηση να κάνει, ήταν να στείλει στα διυλιστήρια και γενικά στην αγορά το μήνυμα ότι το «πάρτι» αισχροκέρδειας τελείωσε, ένα μήνυμα όμως που δεν θέλει  και δεν μπορεί να στείλει η παρούσα κυβέρνηση.

Και για αυτό μοναδική λύση είναι η πολιτική αλλαγή. Εμείς δεσμευόμαστε ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φορολογήσει τα υπερκέρδη σε ποσοστό 90% και θα τα επιστρέψει στους καταναλωτές, γιατί αποκλειστική μας προτεραιότητα και μέριμνα είναι το συμφέρον της κοινωνίας.

Αργοστόλι 22 Δεκεμβρίου 2022

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250