Μιχάλης Βασιλάτος στον COSMOS 96,5 : Οι πολίτες να αποκτήσουν φορολογική συνείδηση

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 09:42

Μιχάλης Βασιλάτος στον COSMOS 96,5 : Οι πολίτες να αποκτήσουν φορολογική συνείδηση

Ο Πρόεδρος της ΕΦΕΕΚΙ Μιχάλης Βασιλάτος, φιλοξενήθηκε στον COSMOS 96,5 και εξήγησε τι είναι οι  αποδείξεις «μαϊμού» όπως χαρακτηρίζονται, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε κλείσιμο καταστημάτων.

«Το πρόβλημα με τις αποδείξεις δεν είναι τόσο εκτεταμένο όσο περιγράφεται. Υπάρχει μια εφαρμογή στο κινητό, με την οποία κάποιος μπορεί να σκανάρει την απόδειξή του και μετά η ΑΑΔΕ να ελέγξει την γνησιότητα ή μη της απόδειξης. Υπήρξαν κάποια κρούσματα με “πειραγμένες” αποδείξεις που μπορεί να προέρχονται από μια ταμιακή που δεν είναι δηλωμένη ή ψεύτικη για παράδειγμα. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που είναι πειραγμένο το λογισμικό τους και άλλη απόδειξη παίρνει ο φορολογούμενος και άλλη αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ. Και οι περισσότερες περιπτώσεις στις οποίες είχαμε λουκέτο σε μαγαζιά αφορούν την τελευταία κατηγορία με το πειραγμένο λογισμικό. Πάντως το φαινόμενο δεν είναι μεγάλης έκτασης. Η ΑΑΔΕ κάνει συνέχεια ελέγχους και ο φορολογούμενος βοηθάει, έχοντας την εφαρμογή».

«Υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί η απόδειξη να είναι κανονική αλλά το σύστημα να την βγάλει “μαϊμού”. Αυτό γίνεται γιατί η διαβίβαση των στοιχείων στην ΑΑΔΕ δεν γίνεται εκείνη την ώρα, αλλά με την σύνοψη στο τέλος της ημέρας.  Αυτό είναι άσχημο γιατί μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη άποψη για το κατάστημα».

«Οι ψεύτικες – μαϊμού αποδείξεις «βοηθούν» στο να μην πηγαίνουν έσοδα στα κρατικά ταμεία, τα οποία θα μπορούσαν να επιστρέψουν με την μορφή παροχών στους φορολογούμενους. Ο πολίτης ουσιαστικά – μέσω της εφαρμογής – γίνεται βοηθός της ΑΑΔΕ. Ας μην ξεχνάμε παλιότερα υπήρχαν και αυτοί που έλεγαν:  μη μου κόψεις απόδειξη κόψε μου από την τιμή. Οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν φορολογική συνείδηση. Ακόμα και με την χρήση της κάρτας περιορίστηκε κατά πολύ η φοροδιαφυγή».