O Γιάννης Κουρούκλης για τον δρόμο στο Κορώνι: Είμαστε στην αρχή - Σημαντική η απόφαση, ο δρόμος να παραμείνει ανοιχτός (Cosmos 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 09:38

O Γιάννης Κουρούκλης για τον δρόμο στο Κορώνι: Είμαστε στην αρχή  - Σημαντική η απόφαση, ο δρόμος να παραμείνει ανοιχτός (Cosmos 96,5)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Λαική Συσπείρωση» στον Δήμο Αργοστολίου Γιάννης Κουρούκλης, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην δίκη για το άνοιγμα του δρόμου προς την  παραλία Κορώνι: «Την Δευτέρα  συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι πάνω από 100 οι κάτοικοι που έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο με αυτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και ο Δήμος Αργοστολίου που παρενέβη υπέρ των κατοίκων στη συγκεκριμένη δίκη για να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος προς την παραλία Κορώνι. Η απόφαση θα εκδοθεί πιθανότατα τον επόμενο μήνα και υπήρχε μια προσωρινή διαταγή από τις αρχές Ιουλίου που παρατάθηκε η ισχύς της και αυτό σημαίνει ότι μέχρι να βγεί η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων ο δρόμος παραμένει ανοιχτός. Εμείς ευελπιστούμε ότι και η απόφαση θα είναι θετική. Είναι μια μεγάλη νίκη των κατοίκων της περιοχής. Από το 2020 άνοιξε ο δρόμος αρχές Ιουλίου του 2022  γιατί  διεκδίκησαν και έχουν πετύχει μέχρι στιγμής το αυτονόητο δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σ αυτή την πανέμορφη παραλία, στη γεώτρηση που υπάρχει στην περιοχή  και σε έναν δρόμο που είναι πάρα πολύ σημαντικός για την αντιπυρική προστασία της γύρω περιοχής. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχουν δώσει πολλά έγγραφα που συνηγορούν υπέρ του εξαιρετικά δημόσιου χαρακτήρα του συγκεκριμένου δρόμου».

Στο τι μέλλει γενέσθαι: « Είμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας, και έχουμε ακόμα δικαστήρια για να γίνουν. Υπάρχουν αγωγές που εκκρεμούν και από τους κατοίκους και από την αντίδικο πλευρά που αντιδρούν στο άνοιγμα του δρόμου. Όμως το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κεφαλονιάς ,η τακτική δηλαδή Δικαιοσύνη, έχει επί της ουσίας βγάλει μια πολύ σημαντική απόφαση τον Απρίλιο του 2022 , στην οποία στηριχτήκαμε και κάναμε και τα ασφαλιστικά μέτρα. Σε αγωγή που είχαν καταθέσει οι φερόμενοι ιδιοκτήτες , ήρθε και τους απάντησε, ότι μπορεί μεν να είναι τμήμα της ιδιοκτησίας σας, αλλά επειδή 41 χρόνια το έχετε αφήσει ανοιχτό αυτό το τμήμα και ο κόσμος διέρχονταν και έκαναν χρήση της παραλίας της γεώτρησης κλπ, έχει τεθεί αυτό το κομμάτι σε κοινή χρήση. Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση, με πολύ καλό σκεπτικό, η οποία θεωρώ ότι δεν θα καταπέσει εύκολα στο Εφετείο και αποτέλεσε και την βάση στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι κάτοικοι».

Στην ετεροχρονισμένη διεκδίκηση των φερόμενων ιδιοκτητών: « Στην ετεροχρονισμένη διεκδίκηση των φερόμενων ιδιοκτητών στηρίχθηκε το Δικαστήριο στην απόφαση που έβγαλε. Από το 1979 υπάρχουν έγγραφα από την πρώην Κοινότητα Βαλεριάνου, πρακτικά για διάστρωση του δρόμου αυτού, για καθαρισμό, με προϋπολογισμούς κλπ. Έχουν γίνει δημόσια έργα από τον «Θησέα» από την πρώην Κοινότητα και από τον πρώην Δήμο Ελλειού Πρόνων, υπάρχουν δημόσια δίκτυα οργανισμών κοινής ωφέλειας  και είναι τσιμεντοστρωμένο ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου αυτού. Υπάρχει γεώτρηση η οποία μαζί με τον δρόμο έχουν καταγραφεί από τον πρώην Δήμο Κεφαλονιάς ως περιουσιακά του στοιχεία, και πριν από λίγες μέρες, πήραμε και βεβαίωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία , ότι ο κρουνός αυτής της γεώτρηση ς, είναι συνδέσιμος πλέον με τα πυροσβεστικά οχήματα για να μπορεί να γίνει η πλήρωση τους με νερό σε περίπτωση πυρκαγιάς. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί υπάρχει φυσική ροή του νερού που σε 4 με 5 λεπτά μπορεί να γεμίσει  500 λίτρα νερό, που σημαίνει ότι σε περίπτωση φωτιάς, επειδή οι γεωτρήσεις λειτουργούν με ρεύμα και κόβεται, είναι η μόνη γεώτρηση στην περιοχή από την οποία μπορούν αν πληρωθούν τα πυροσβεστικά οχήματα. Όλα αυτά και η αδράνεια των φερόμενων ιδιοκτητών 41 και πλέον χρόνια, συνηγόρησαν ώστε το δικαστήριο να κρίνει ότι έχει πλέον αφεθεί σε κοινή χρήση και δεν έχουν δικαίωμα πλέον να το κλείσουν».

Στο τι μπορεί να  υποκρύπτει αυτή η Δικαστική διαμάχη από την πλευρά των φερόμενων ιδιοκτητών: «Εμείς λέμε ότι είναι σε κοινή χρήση και δεν υπάρχει θέμα απαλλοτρίωσης. Ποιους σκοπούς έχει ο ιδιοκτήτης δεν το γνωρίζω. Κατά καιρούς ακούμε ότι είναι μια πανέμορφη παραλία, μια παρθένα περιοχή, που σίγουρα την έχουν βάλει στο μάτι μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Σ όλο αυτό τον αγώνα που έχει δοθεί  εντός και εκτός Δικαστηρίων , έχουν ακουστεί φωνές, που λένε , ότι θα μπορούσε να είναι μια πολύ ωραία ιδιωτική παραλία που να υπάρχει πρόσβαση μόνο για σκαφάτους κλπ από τη θάλασσα.  Αυτές οι φωνές θέλουν προφανώς να επιχειρηματοποιήσουν την περιοχή εκεί και την  παραλία και αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων. Αυτό που πρέπει να μείνει, είναι ότι  επειδή υπάρχει αυτή η συσπείρωση των κατοίκων , όταν αγωνίζεσαι για κάτι, υπάρχουν και αποτελέσματα προς όφελος αυτών που αγωνίζονται. Ένα τέτοιο είναι και στη συγκεκριμένη περιοχή».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250