«Χρειάζεται παράταση στην υποβολή δηλώσεων! Είμαστε στα πρόθυρα της τρέλας» - Τι αναφέρει στον COSMOS 96,5 ο λογιστής Δημήτρης Σπανός

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 16:35

«Χρειάζεται παράταση στην υποβολή δηλώσεων! Είμαστε στα πρόθυρα της τρέλας» - Τι αναφέρει στον COSMOS 96,5 ο λογιστής Δημήτρης Σπανός

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε  ο  Λογιστής  Δημήτρης Σπανός, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στο μονίμως μεταβαλλόμενο επαγγελματικό «γίγνεσθαι» των λογιστών: «Είμαστε στα πρόθυρα της τρέλας, ενδεικτικά τέλος του μήνα τελειώνουν οι φορολογικές δηλώσεις, όμως  εκτιμώ ότι δοθεί μια μικρή παράταση ,γιατί είναι αδύνατον να υποβληθούν μέσα σε 15 μέρες οι δηλώσεις που έχουν απομείνει. Το έχουμε ζητήσει όλοι οι σύλλογοι και αναμένουμε τις εξελίξεις. Το πρόβλημα είναι ότι από το 2021, έχει μπει μια καινούργια πλατφόρμα, η myDATA, που σημαίνει ότι όποια τιμολόγια εκδίδουν οι επαγγελματίες , πρέπει αυτόματα να ανεβαίνουν σ αυτή την πλατφόρμα και ο λήπτης να τα καταχωρεί από αυτή την πλατφόρμα. Μέχρι 30/6ου, ήταν η προθεσμία υποβολής των εσόδων για το 2021. Πήρε τεράστια παράταση η όλη διαδικασία, γιατί το σύστημα αυτό δεν ήταν έτοιμο ακόμα να υποδεχθεί όλα αυτά τα δεδομένα, είχε σε πολλά σημεία ατέλειες, οπότε έφτασε μέχρι 30/6ου. Αυτό οδηγεί προς νέα παράταση υποχρεωτικά και των δηλώσεων, γιατί εάν δεν έχεις σωστά δεδομένα να μεταφέρεις στα βιβλία της κάθε επιχείρησης στο Ε3, θα υπάρξει πρόβλημα. Θεωρώ ότι είναι επιτακτική ανάγκη η παράταση το επόμενο διάστημα. Πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπ όψιν μας και το γεγονός ότι και οι πολίτες, αλλά και οι λογιστές, όλο αυτό το εξάμηνο ,έχουν νοσήσει πάρα πολλοί από covid,  με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να κλείσουν το γραφείο τους. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές  που πήραν το 2020 ανέβηκαν, θα ανέβει και το ποσό που πρέπει να επιστραφεί και εμείς είμαστε επιφορτισμένοι, να τα μεταφέρουμε στα βιβλία των επιχειρήσεων, να τα ανεβάσουμε στο  myDATA, να επικοινωνήσουμε με τους πελάτες μας για το ότι μέχρι 29/7ου είναι η πρώτη προκαταβολή των χρημάτων για να πάρουν την επιπλέον έκπτωση του 15%. Όλα αυτά θέλουν χρόνο, συν  όλες τις άλλες πλατφόρμες. Πρίν μία εβδομάδα άλλαξε η σύμβαση των επισιτιστικών και είμαστε υποχρεωμένοι μέχρι τις 14 Ιουλίου, να καταθέσουμε μεταβολές σε όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν στα επισιτιστικά και αυτό δεν γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Επιπλέον μέχρι 31/7ου, πρέπει να υποβληθεί το ΦΠΑ, οι ΑΠΔ του Ιουνίου και είναι ανθρωπίνως αδύνατον να είμαστε εντός προθεσμιών για τις δηλώσεις 31/7ου. Η ηγεσία του Υπουργείου το έχει αντιληφθεί αυτό και θεωρώ δεδομένο ότι θα δοθεί παράταση. Έχουμε επωμισθεί πάρα πολλές εργασίες στην μετά covid εποχή, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, επιστρεπτέες, Power Pass , Fuel Pass, μείωση μισθωτηρίων, αναστολές εργασίας, είναι κυκεώνας.  Τα λογιστικά γραφεία δουλεύουν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ όλα ανελλιπώς και αυτό γίνεται τα τελευταία 2μιση χρόνια».

Στην νέα ρύθμιση για τις οφειλές στα ταμεία: « Είναι σε ισχύ, αλλά για να γίνει είναι άλλος κυκεώνας ο ΕΦΚΑ. Δεν έχουν ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα, κάποιοι πρέπει να ξαναελέγξουν το πραγματικό ποσό που χρωστούν στον ΕΦΚΑ και όλο αυτό είναι μια χρονοβόρα διαδικασία».

Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση: « Είναι προς την σωστή κατεύθυνση, απλώς είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, όλα αυτά θα λειτουργήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά ποιο θα είναι αυτό το διάστημα , δεν μπορώ να το προδιαγράψω. Πάντως λιγότερο από 2 χρόνια, αποκλείεται».

Στο πόσο έχει επηρεαστεί η τοπική οικονομία από την έλλειψη προσωπικού και από την οικονομική κρίση: « Έχει επηρεάσει πάρα πολύ η έλλειψη προσωπικού και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον covid. Έχω πελάτες που έχουν εστιατόρια στην Αμερική η στην Ολλανδία και το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και αυτοί. Ο κορονοϊός σε δύο χρόνια άλλαξε τα δεδομένα, κάποιοι που δούλευαν στην εστίαση άλλαξαν επαγγέλματα και είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουν αυτοί. Τα αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία θα τα δούμε τον χειμώνα. Το κριτήριο μας δεν είναι μόνο η Κεφαλονιά, είναι όλη η χώρα. Οι τουριστικές περιοχές το 2022 όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, θα φτάσουν στα επίπεδα του 2019 και ενδεχομένως να τα ξεπεράσουν , είτε σε αφίξεις, είτε σε τζίρο. Το να βγάλουμε ένα συμπέρασμα το πώς επηρέασε ο πόλεμος στην Ουκρανία από τους πελάτες μου στην Κεφαλονιά, δεν θα είναι και το σωστό. Θα πρέπει να δούμε συνολικά το γεγονός του πολέμου πως θα επηρεάσει την χώρα γενικότερα».

Στον υψηλό πληθωρισμό: «Ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα κατέγραψε 12% , είναι τεράστιο το νούμερο. Αυτός ο πληθωρισμός όμως είναι εισαγόμενος. Όταν τα προϊόντα που καταναλώνει η Ελλάδα, το 82% είναι εισαγόμενα, αυτό συνεπάγεται ότι αυτά τα προιόντα τα αγοράζει ακριβότερα από τις χώρες που τα εισάγει. Ο πληθωρισμός που βιώνουμε τώρα οφείλεται στο γεγονός ότι για να καλύψει τις ανάγκες στους πολίτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποχρεώθηκε πρώτη φορά στην ιστορία να κόψει φρέσκο πληθωριστικό χρήμα και αυτό ήταν 1,3 τρις.Η εκτίμηση μου είναι ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει κι άλλο, γιατί τώρα έχουμε και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αυτός δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην ενέργεια αλλά και στις τιμές στις πρώτες ύλες που εισαγάγαμε από την Ρωσία. Ενδέχεται να έχουμε και έλλειψη ενέργειας. Η Ελλάδα όσον αφορά την ενέργεια δεν είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από την Ρωσία.  Η απολιγνιτοποίηση της χώρας που έγινε βίαια το προηγούμενο διάστημα, ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να ανοίξει πάλι τις λιγνιτικές μονάδες και να μιλάει με ασφάλεια ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα το επόμενο διάστημα. Έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και σε συνδυασμό με το άνοιγμα των λιγνιτικών μονάδων και τους αγωγούς φυσικού αερίου που θα κάνουμε ενδεχομένως από άλλες πηγές, ενδέχεται να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα τον χειμώνα. Από την στιγμή που δεν υπάρχει ενιαία  Ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά τα θέματα περιβάλλοντος, δεν μπορεί να βρεθεί λύση και θα είμαστε εξαρτημένοι από τον κάθε Πούτιν και τον κάθε Μπάιντεν».

Στους συχνούς φορολογικούς ελέγχους  της ΑΑΔΕ και στην Κεφαλονιά: « Υπάρχει μία παραβατικότητα , αυτό αποτυπώνεται με στοιχεία που βγάζει επίσημα  η ΑΑΔΕ ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από κει και πέρα υπάρχουν και συνεπείς φορολογούμενοι και στην έκδοση αποδείξεων και στην ασφάλιση του προσωπικού. Αυτά τα δύο θέματα πιο πολύ ελέγχονται. Δεν μπορώ να πω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι, το μόνο μεμπτό σημείο είναι, ότι πρέπει να καταλαβαίνουν ότι ο επαγγελματίας όταν είναι στο φουλ της δουλειάς του δεν δύναται να σου δείξει όλα τα έγγραφα που ζητούνται. Να γίνονται έλεγχοι, αλλά να μην καταλήγουν βασανιστικοί».

Στις υποχρεώσεις των φορολογούμενων για το τέλος Ιουλίου: « Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, υποβολή ΦΠΑ, υποβολή ΑΠΔ του προηγούμενου μήνα , υποβολή του ΦΜΥ, ενδοκοινοτικές συναλλαγές, υποβολή Δημοτικού φόρου, υποβολή περιβαλλοντικού τέλους, υποβολή φόρου διαμονής, υποβολή της επιστρεπτέας για να κερδίσουν το 15% της έκπτωσης, η πρώτη δόση φόρου για όσους έχουν υποβάλλει τις φορολογικές τους δηλώσεις και η 3η δόση του ΕΝΦΙΑ».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250