Ο Πρόεδρος κοινότητας Σάμης στον COSMOS 96,5 – Τι λέει για τον θόρυβο του «Ανδρέας Κάλβος»; - Τι προτείνει;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022 13:37

Ο Πρόεδρος κοινότητας Σάμης στον COSMOS 96,5 – Τι λέει για τον θόρυβο του «Ανδρέας Κάλβος»; - Τι προτείνει;

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε  ο  πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας  Σάμης Ζήσιμος Βαγγελάτος, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στους στόχους της Κοινότητας : «Προσπαθούμε να κάνουμε όσα το δυνατόν καλύτερα και να δώσουμε μια άλλη εικόνα  στον κόσμο στην πύλη της Κεφαλονιάς. Όταν έχεις δύο βασικά λιμάνια και δέχεσαι κόσμο, τουρίστες, ένα τουριστικό λιμάνι που δέχεσαι πολλά τουριστικά σκάφη , λογικό είναι να υπάρχει περισσότερη επιμέλεια. Εκτιμώ ότι πάμε αρκετά καλά όσον αφορά τον τουρισμό , στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε το τέλειο».

Στις διαμαρτυρίες των κατοίκων για τον θόρυβο του πλοίου και τα καυσαέρια πολύ παράγει: « Να μην δαιμονοποιήσουμε το πρόβλημα, αλλά να το δούμε στη ρίζα του. Θέλουμε σύνδεση με την Πάτρα, το πλοίο έχει μηχανές, πρέπει να είμαστε λίγο ρεαλιστές. Οι κάτοικοι έχουν δίκιο, όμως δεν υπάρχει ένα πίλαρ  για να κάνει το πλοίο τις απαραίτητες παρεμβάσεις και να παίρνει ρεύμα, οπότε μένει το καράβι να συμμορφωθεί και να μπει ένα πίλαρ. Το ρεύμα θα πρέπει να επιβαρύνει το πλοίο και το Λιμενικό Ταμείο να εγκαταστήσει το πίλαρ. Ως Κοινότητα στέλνοντας τις προτάσεις μας αρχή του χρόνου στο Λιμενικό Ταμείο συνεχώς προτείνουμε αυτό το πίλαρ, το  Λιμενικό Ταμείο θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τον Καπετάνιο για να ενημερωθεί τι πίλαρ χρειάζεται. Ο θόρυβος από το πλοίο της γραμμής και τα σκάφη που εκτελούν εκδρομές, είναι όντως υπερβολικός. Δεν φταίει το πλοίο, το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε για να ελαφρύνουμε την ζωή των συμπολιτών μας. Το πλοίο πέρα από την ηχορύπανση, πρέπει να καταναλώσει το ελάχιστο ηλεκτρικό φορτίο που παράγουν οι ηλεκτρογεννήτριες του, έχει αναμμένα τα φώτα και υπάρχει και  φωτορύπανση. Πρέπει όλοι να σκύψουν στο πρόβλημα και να το δουν. Δεν είναι ανάγκη να γίνει μελέτη και να αργοπορούμε, υπάρχουν βοηθητικά πίλαρ, για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα και η μελέτη ας τρέχει για να μπει ένα μόνιμο πίλαρ. Στο λιμάνι της Σάμης, υπάρχει μόνο ένα πίλαρ για το Ιόνιο Πέλαγος. Στο δημοτικό συμβούλιο προτάθηκε μέχρι να μπει το πίλαρ να πάει στον Πισαετό , όμως εάν θέλουμε ανάπτυξη, πρέπει να έχουμε και πλοίο και σκάφη στο λιμάνι και τουρισμό , συνεπώς εάν δεν τοποθετηθεί ένα πρόχειρο πίλαρ που να καλύπτει μόνο το πλοίο αυτή τη στιγμή, έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη, τότε το πλοίο μπορεί να πάει στην Ιθάκη. Από ότι άκουσα σε λίγες μέρες θα αλλάξει το «Ανδρέας Κάλβος», θα έρθει το «Κεφαλονιά», μεγαλύτερο πλοίο, μεγαλύτερο πρόβλημα».

Στους αρχαιολογικούς χώρους της Σάμης: « Πίστευαν όλοι οι Σαμικοί ότι  όλα αυτά τα ευρήματα που είχαν βρεθεί κάποια στιγμή θα ερχόντουσαν στη Σάμη. Αυτή τη στιγμή εργάζονται έξι η οχτώ άτομα και εγκαθιστούν στον περίβολο του Μουσείου τα ψηφιδωτά που βρέθηκαν στις εκσκαφές που έγιναν με τον Βιολογικό της Σάμης. Τα χρυσά ευρήματα που βρέθηκαν και εκτίθενται στην Αρχαιολογική συλλογή της Σάμης αξίζει να τα δει κανείς. Να δει τον πλούτο τον αρχαιολογικό. Επίσης εκτελείται αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο έργο  στον λόφο των Αγίων Φανέντων και πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση του  θα αυξήσει πάρα πολύ το αρχαιολογικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Υπάρχουν τόσα και τόσα αρχαιολογικά ευρήματα που είναι θαμμένα γιατί δεν μπορούσε να βγεί το μωσαϊκό, οπότε για να μην καταστραφεί το χώσανε και πρέπει κάποια στιγμή να έρθει στην επιφάνεια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ρωμαίοι έφερναν από και προς την Ρώμη όλο αυτό τον πολιτισμό. Πήραν πολλά, αλλά έμειναν κι άλλα. Αυτά ας τα δει η νεότερη γενιά και ας κρίνει τι πολιτισμό είχε η Κεφαλονιά μας».

Στην ενόχληση των επιβατών των τουριστικών σκαφών από τον Θόρυβο του πλοίου της γραμμής: « Όταν έχουν μισθώσει ένα τουριστικό σκάφος και έρχονται στην Σάμη για να περάσουν 2-3 μέρες και δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ πόσο θα παραμείνουν. Η αλήθεια είναι αυτή , υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να εγκατασταθεί ένα πίλαρ. Εάν ακολουθηθεί η πρόταση του εφεδρικού ,το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα και ταυτόχρονα η μελέτη για το μόνιμο θα τρέχει».

Στην κατάργηση των Δημοτικών Κοινοτήτων : « Ότι μπορούμε θα το επιχειρήσουμε όσο υπάρχουμε. Οι τρείς έδρες στους τρείς Δήμους, καταργούνται στις επόμενες εκλογές, είναι πλέον νόμος του Κράτους. Καταργούνται με το αιτιολογικό, ότι ο Δήμος εκτελεί τις εργασίες που κάνει η Δημοτική Κοινότητα σήμερα. Δεν θα υπάρχει από τις επόμενες εκλογές Δημοτική Κοινότητα Σάμης, Αργοστολίου και Ληξουρίου».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ