Ο Γιώργος Λίλας στον COSMOS 96,5 για τον εθελοντικό καθαρισμό της Ιθάκης

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022 09:12

Ο Γιώργος Λίλας στον COSMOS 96,5 για τον εθελοντικό καθαρισμό της Ιθάκης

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους Δημοσιογράφους Σπυριδούλα Αναλυτή,  και Χρήστο Λαμπράκη, φιλοξενήθηκε ο  ιθακήσιος Δύτης Γιώργος Λίλας , ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην επιχείρηση θαλάσσιου καθαρισμού στην Ιθάκη: « Υπήρχε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην Ιθάκη με τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που είχαν ανοίξει την δεκαετία του 80. Λειτουργήσανε για 10 χρόνια η μία, για 20 η άλλη  και όταν κλείσανε, παρατήσανε τα πάντα όπως ήταν στις περιοχές που λειτουργούσαν. Μέσα από τις καταδύσεις που κάναμε, επισκεφθήκαμε αυτά τα μέρη και είδαμε ότι κάτω από τα κλουβιά  σε όλη την περιοχή, ήταν τεράστιο το πρόβλημα και δεν γινόταν να καθαριστεί εθελοντικά από την ομάδα την δική μας. Οι ψαράδες συμμετείχαν στον καθαρισμό που κάναμε, είναι ενταγμένοι σε ένα πρόγραμμα της Ενάλειας που είναι συνεργάτης της  Healthy Seas της Ghost Diving που αναλάβανε όλο τον καθαρισμό. Οι ψαράδες στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα ,που σταματάνε να ψαρεύουν για ένα δύο μήνες και μαζεύουν πλαστικά από παραλίες και από τη θάλασσα.

Οι 76 τόνοι απορριμμάτων αφορούν τον περσινό καθαρισμό  που κάναμε, κατά τον οποίο μαζέψαμε μεταλλικά κλουβιά, δίχτυα, πλαστικές σωλήνες και κλουβιά. Φέτος ήταν πιο τεχνικός ο καθαρισμός  γιατί έγινε στον Βυθό και μαζέψαμε κυρίως δίχτυα ιχθυοκαλλιέργειας, πάνω από 25, γύρω στου 20 τόνους και  5 με 10 τόνους  απορρίμματα. Κάναμε καθαρισμό και μέσα στο λιμάνι στο Βαθύ. Όλα αυτά σε τρείς περιοχές, στο Βαθύ και στις δύο μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Η Healthy Seas θέλει να φτιάξει ένα περιβαλλοντικό κέντρο στην Ιθάκη και να λειτουργεί ως βάση όχι μόνο για την Ιθάκη, αλλά για όλο το Ιόνιο και να κάνουν καθαρισμούς σε όλα τα νησιά».

Στην δική του δραστηριότητα σε σχέση με τα θαλάσσια σπορ: « Στις καταδύσεις που κάνουμε αποφεύγω να δείχνω τα μέρη που έχουν πρόβλημα. Στο παρελθόν  φτάναμε στην αρχή των ιχθυοκαλλιεργειών ,βλέπανε ότι υπάρχει πρόβλημα και τους έδειχνα τον πραγματικό βυθό της Ιθάκης σε αντίθεση με το τι γίνεται στις ιχθυοκαλλιέργειες. Πέρα από τα καγιάκ και τις καταδύσεις, έχω και ενοικιαζόμενα σκάφη και κάνουμε εκδρομές στο Ιόνιο και beach bar στο Γιδάκι. Η παραλία στο Γιδάκι είναι προσεγγίσιμη μόνο από τη Θάλασσα και από ένα μονοπάτι και μάλιστα  σήμερα ένα δημοσίευμα της Guardian την εξυμνεί. Οι περισσότερες ωραίες παραλίες στην Ιθάκη δεν έχουν πρόσβαση από δρόμο όπως στις Αφάλες και το Γιδάκι».

Στην τουριστική κίνηση στην Ιθάκη: « Έχει ξεκινήσει αρκετά καλά η σεζόν στην Ιθάκη και θεωρούμε ότι έτσι θα κυλήσει. Η Ιθάκη έχει πολλά  «κρυφά» μέρη που μπορείς να τα ανακαλύψεις με πεζοπορίες, καταδύσεις και εξερευνώντας την ακτογραμμή της. Αξίζει να την επισκεφθεί κάποιος».

Στον Θαλάσσιο τουρισμό στην Ιθάκη: « Ο θαλάσσιος τουρισμός αναπτύχθηκε πολύ πριν τον υπόλοιπο τουρισμό, γιατί πέρα από τα σκάφη που έχουμε στο Βαθύ και στη Βόρεια Ιθάκη που κάνουνε εκδρομές σε παραλίες, έχουμε και τα σκάφη από την Λευκάδα, που επισκέπτονται για δύο τρείς ημέρες μέσα στην εβδομάδα την Ιθάκη. Τα τελευταία χρόνια έχουμε και τις ανάλογες υποδομές για την εξυπηρέτηση των σκαφών και πλέον και στο Κιόνι και στις Φρίκες είναι στο πλάνο της Δημοτικής αρχής να μπούνε πίλαρ και να οργανωθούν τα λιμάνια».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250