«Η τοπική κοινωνία εκμεταλλεύεται τους φοιτητές», τονίζει στον COSMOS 96,5 ο νέος Πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 14:51

«Η τοπική κοινωνία εκμεταλλεύεται τους φοιτητές», τονίζει στον COSMOS 96,5 ο νέος Πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους  δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοΐζο και  Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκαν ο νέος Πρόεδρος του ΔΣ του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Βασίλης Λυμπερόπουλος  και ο νέος Αντιπρόεδρος Ηλίας Τσιγγενής  οι οποίοι αναφέρθηκαν:

Βασίλης Λυμπερόπουλος, στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές: « Την Τετάρτη 25 Μαίου έγιναν εκλογές και  αναδείχτηκε καινούργιο ΔΣ. Η Σχολή έκανε ρεκόρ ψηφισάντων, συγκεντρώσαμε 147 ψήφους, αυτός ο αριθμός βέβαια  δεν είναι αντιπροσωπευτικός από την άποψη ότι το τμήμα κάθε χρόνο παίρνει όλο και περισσότερα άτομα. Φέτος το τμήμα θα πάρει 260 θέσεις. Οι φοιτητές συμμετέχουν, οργανώνονται, είναι στις φοιτητικές συνελεύσεις και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις του φοιτητικού κόσμου».

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην Κεφαλονιά: Βασίλης Λυμπερόπουλος « Η δικιά μας Σχολή δεν έχει τόσα προβλήματα , όσα έχουν οι Σχολές στην Αθήνα η την Θεσσαλονίκη. Έχουμε κύρια όμως προβλήματα όσων αφορά την μεταφορά μας, την στέγαση μας, που απασχολούν τον φοιτητικό κόσμο από το 2003 που έχει ανοίξει αυτό το τμήμα. Τα γνωρίζει η τοπική κοινωνία, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος. Όλα τα ΔΣ των προηγούμενων ετών έχουνε κάνει προσπάθειες για να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, χωρίς όμως αποτέλεσμα και συνεχώς αυτά μεγεθύνονται με τους νέους εισακτέους».

Ηλίας Τσιγγενής : « Στο τμήμα μας ανοίγουν περισσότερες θέσεις από όλα τα τμήματα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, υπάρχει και η Σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και είναι ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών, που δεν έχουν στέγαση».

Βασίλης Λυμπερόπουλος: « Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει 10 Σχολές, οι 2 είναι στο Αργοστόλι. Το  Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων παίρνει 150 άτομα και το Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας 260,οπότε έρχονται  410 καινούργιοι φοιτητές , συν τους φοιτητές της ΑΕΝ που δεν έχουμε κάποια στοιχεία. Με τους περιορισμούς του covid, δόθηκε μια κάποια λύση στους φοιτητές, γιατί αυτοί που είχανε τα διαμερίσματα ,προτίμησαν να τα δώσουν ολοχρονικά στους φοιτητές και να μην τα διαθέσουν για ενοικίαση τους καλοκαιρινούς μήνες. Τώρα όμως βλέπουμε ξανά το  Airbnb στο Αργοστόλι κυρίως να ανθίζει και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την φοιτητική κοινότητα. Πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να φύγουνε εν μέσω της εξεταστικής σεζόν, η στοιβάζονται κάποιοι σε 40 -50 τετραγωνικά. Οι καθηγητές έχουνε κάνει διάβημα γι αυτό, έχει παρθεί μία απόφαση από την Περιφέρεια για να φτιαχτούν εστίες και να αναβαθμιστούν κάποιες σε επίπεδο Ιονίων Νήσων, όλη η κοινότητα είναι υπέρ της κατασκευής Εστίας που θα λύσει το πρόβλημα και θα δύσει πνοή στο Αργοστόλι».

Ηλίας Τσιγγενής: « Το θέμα μας καταλαβαίνω ότι είναι χρονοβόρο και ζητάμε να βρεθεί μια μέση λύση για να στεγαστούν κάποιοι φοιτητές με το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα».

Βασίλης Λυμπερόπουλος: «Μέχρι να δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες, αυτό που ζητάμε από τους τοπικούς φορείς, είναι να βρεθεί ένα κατάλυμα , ώστε να φιλοξενηθούν οι φοιτητές, γιατί αν μπορούν να εγγραφούν στη Σχολή 260, αυτοί που στην ουσία μένουν και παρακολουθούν τα μαθήματα, είναι 150.Το άλλο υπόλοιπο η δεν βρίσκει σπίτι, η τα ποσά είναι δυσβάστακτα».

Στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας- Βασίλης Λυμπερόπουλος: « Η Σχολή μας συνεχώς αναβαθμίζεται, συνεχώς έρχονται καινούργια άτομα, αυτό το τμήμα ξεκίνησε το 2003 χωρίς μόνιμο προσωπικό και έχουμε φτάσει σε 11 μέλη ΔΕΠ, τον Σεπτέμβρη θα έχουμε 3 καινούργια μέλη ΔΕΠ, έχουμε 3 ακόμα μόνιμους σε εργαστηριακό κομμάτι, 2 Πανεπιστημιακούς υπότροφους και 6  Ακαδημαϊκούς  υπότροφους και από ΤΕΙ έγινε ΑΕΙ. Αναβαθμίζεται ο σκοπός, ο στόχος, η φυσιογνωμία του, όλο και περισσότεροι φοιτητές έρχονται , αλλά γιατί  δεν αναβαθμίζονται οι υποδομές και γενικά ο τόπος. Η φοιτητική εστία αναβαθμίζει και τον τόπο. Είναι και τα μεταπτυχιακά προγράμματα».

Στην τοπική κοινωνία -Ηλίας Τσιγγενής: « Η  μόνη φορά που αφυπνίστηκε η τοπική κοινωνία, ήταν όταν επρόκειτο να μεταφερθεί το τμήμα. Από κει και πέρα τίποτα».

Στα έτερα προβλήματα των φοιτητών- Βασίλης Λυμπερόπουλος: « Πέρα από το θέμα της στέγασης, υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Το campus της Σχολής μας είναι μια τεράστια έκταση και υπάρχουν προβλήματα με τα κλαδιά και τα χόρτα και θα μπορούσε ο Δήμος να τα καθαρίζει 2 φορές το χρόνο.». Ηλίας Τσιγγενής: « Πολύ σημαντικό είναι επίσης να δημιουργηθεί μία διάβαση πεζών , να υπάρχει σήμανση στη λεωφόρο Βεργωτή, έτσι ώστε οι φοιτητές να διέρχονται τον δρόμο με ασφάλεια. Η συγκοινωνία ιδιαίτερα τον χειμώνα είναι αναγκαία έστω και με κάποιο μικρό λεωφορείο». Βασίλης Λυμπερόπουλος: «Για την εστία υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια, αλλά ο Δήμος θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα σπουδαίο ρόλο, ώστε να βρεθεί ένα κατάλυμα σε συνεννόηση με την Περιφέρεια για να φιλοξενηθεί ένας αριθμός φοιτητών, μέχρι να φτιαχτούν οι φοιτητικές εστίες. Εντός του Ιουνίου θα θέλαμε πολύ να κάνουμε μια συνάντηση με τον Δήμαρχο για να του πούμε τα προβλήματα μας και ενδεχομένως να βρεθεί κάποια λύση».

Στους εργαζόμενους φοιτητές -Βασίλης Λυμπερόπουλος : « Αντιμετωπίζουμε και εκεί αρκετά προβλήματα, πριν ενάμιση μήνα, ένας φοιτητής δέχτηκε βίαιη επίθεση από έναν εργοδότη. Πιστεύω ότι η τοπική κοινωνία εκμεταλλεύεται τους φοιτητές, είτε στην εργασία, είτε στην στέγαση, η οπουδήποτε. Εμείς αγαπάμε πάρα πολύ το νησί , αλλά μπορεί να κάνουμε αίτημα να μεταφερθούμε στην Αθήνα η κάπου αλλού, γιατί η ζωή των φοιτητών θα ναι καλύτερη. Υπάρχουν όμως πολλές επιχειρήσεις που βοηθούν τους φοιτητές με φοιτητικές τιμές, που σέβονται τον φοιτητή και ως πελάτη και ως εργαζόμενο.».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250