H Διεύθυνση Δασών Κεφαλονιάς για την Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 09:17

H Διεύθυνση Δασών Κεφαλονιάς για την Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας (21 Μαρτίου) η Διεύθυνση Δασών Κεφαλληνίας  αναφέρει:

"Συμπληρώνονται φέτος πενήντα ένα (51) χρόνια απ’ όταν θεσμοθετήθηκε, το 1971, η 21η Μαρτίου, να γιορτάζεται μαζί με την πρώτη μέρα της Άνοιξης και η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε σε αναγνώριση του συμβολισμού της Άνοιξης ως σύμβολο ανανέωσης της φύσης και ελπίδας για το μέλλον. Γίνεται έτσι, μια ημέρα ενημέρωσης και υπενθύμισης για όλους μας, πολίτες και φορείς, για τον ρόλο και την ανάγκη προστασίας και ανάπτυξης των δασικών οικοσυστημάτων. Η Ελλάδα με το έντονο τοπογραφικό της ανάγλυφο και την εκτενή της ακτογραμμή αποτελεί ένα μέρος της Μεσογείου, με πλούσια βιολογικά, γεωλογικά και πολιτιστικά στοιχεία. Ο μεγάλος αριθμός των ενδημικών ειδών και η μεγάλη ποικιλία οικοσυστημάτων που συνθέτουν το Μεσογειακό τοπίο, σχετίζονται άμεσα με την αλληλεπίδραση ανθρώπινων δραστηριοτήτων και περιβάλλοντος.

Τα δάση της Ελλάδας είναι στην πλειονότητά τους φυσικά δάση με ιδιαίτερη οικολογική, αισθητική και οικονομική αξία. Μεγάλο μέρος αυτών (δάση οξιάς, δρυός, αριάς, μικτά και παραποτάμια) ανήκουν στην κατηγορία των αρχέγονων δασών και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον τους ξεφεύγει των ορίων της χώρας μας. Είναι δηλαδή σημαντικά τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας φύονται σημαντικά και σπάνια είδη , τα οποία σε μίξη σχηματίζουν έναν μοναδικό οικότοπο, σπάνιο για τα Ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα. Τα δάση, από τα ψηλά όρη της Πίνδου και της Ροδόπης μέχρι τη μακία βλάστηση και τα φρύγανα των νησιών μας, που αποτελούν τον βιότοπο του μεγαλύτερου μέρους της χλωρίδας και πανίδας της χώρας μας, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και διαφύλαξη της βιολογικής ισορροπίας ολόκληρης της φύσης.

Τα δάση, είτε φυσικά είτε αστικά, αδιαμφισβήτητα πολύτιμα, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς, έχουν σήμερα την τιμητική τους. Η παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας καλεί τους πολίτες να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν, να αγαπήσουν και να εκτιμήσουν την αξία του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος αφού είναι κοινό αγαθό που οφείλουμε να το προστατεύουμε, για να το παραδώσουμε σε καλύτερη κατάσταση στις ερχόμενες γενιές.

Διεύθυνση Δασών Κεφαλονιάς




00 inkefalonia general ad 300X250