Καππάτος στον COSMOS 96,5: Από την Ιθάκη η εξαγγελία για 500 δασοκομάντος - Έρχονται νέα Πετζετέλ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 12:17

Καππάτος στον COSMOS 96,5: Από την Ιθάκη η εξαγγελία για 500 δασοκομάντος - Έρχονται νέα Πετζετέλ

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», φιλοξενήθηκε o  βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος .

Συνοπτικά ο κ. Καππάτος αναφέρθηκε στους νέους Δασικούς Χάρτες και στην παράταση που έχει δοθεί -η ημερομηνία λήξης της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί από το αρμόδιο Υπουργείο- για να καταθέσουν οι πολίτες τις ενστάσεις τους. 

Ενημέρωσε ότι την προσεχή εβδομάδα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών  που περιέχει πολλές τροποποιήσεις στον Δασικό Νόμο τις οποίες χαρακτήρισε πολύ σημαντικές. 

«Αυτό που θα ψηφίσουμε  είναι για τους δασωμένους αγρούς, αν αυτοί από τις αεροφωτογραφίες του 1945 φαίνονται ότι ήταν καλλιεργήσιμες και αγροτικές  εκτάσεις και αν δεν φαίνονται καθαρά θα αναζητήσουμε τις αεροφωτογραφίες του 1960, τότε αυτές οι εκτάσεις θα επανέρχονται στην προτέρα τους κατάσταση και δεν θα θεωρούνται δασωμένες και δασικές. 

Θα υπάρχουν και ρυθμίσεις να μπορούν και να ανοικοδομηθούν. Αυτό είναι τομή, για να μην αχρηστευτούν οι δασωμένοι αγροί , να μην θεωρηθούν δασικές εκτάσεις  και να μπορούν να αποδοθούν στη χρήση στους ιδιοκτήτες. Και πολύ σημαντικό για τα νησιά μας , γιατί είναι ένα κίνητρο για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί ο κάθε ένας ιδιοκτήτης την έκταση του, άρα να έχουμε μια αύξηση της απόδοσης του πρωτογενούς τομέα. 

Είναι η Τρίτη τροποποίηση του Νόμου η οποία γίνεται από αυτή την Κυβέρνηση ,η πρώτη ήταν για το τεκμήριο κυριότητας που νομοθετήθηκε πλέον για τα Ιόνια Νησιά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ότι όπου είναι κτηματογραφημένη περιοχή, η ύπαρξη ενός συμβολαίου 20 χρόνια πίσω από σήμερα, είναι τεκμήριο ότι είναι υπέρ του ιδιώτη κι ας είναι δασική έκταση. Αυτό όταν θα κλείσει το κτηματολόγιο φαντάζεστε πόσο ευεργετικό είναι. »

Για την Επιτροπή των Περιφερειών για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών  στην οποία συμμετέχει ο κ. Καππάτος , ανέφερε ότι θα υπάρχουν καινούριες πολιτικές και δράσεις σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχαν από τον κ. Στυλιανίδη.  

Δημιουργείται σώμα 500 “δασοκομάντος” που θα μετακινούνται με εναέρια  και επίγεια μέσα σε όλη την Ελλάδα, Θα εξαγγελθεί μάλλον από την Ιθάκη αυτό το πρόγραμμα, το οποίο θα ονομάζεται Εθνικό πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» κόστους 1,7 δις ευρώ. Σημείωσε το ενδιαφέρον του Υπουργού να επισκεφθεί την Αγία Ευφημία. Πρόσθεσε ακόμη ότι  Θα αγοραστούν  νέα αεροσκάφη πετζετέλ , τα οποία θα είναι αμφίβια και θα αντικαταστήσουν τα παλιά και μέσα σε ένα χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί όλο το νέο πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας. Τέλος, τόνισε κλείνοντας αυτή την ενότητα: « Είμαστε μέσα στο ενδιαφέρον αυτού του Υπουργείου, γι αυτό ξεκινάει τη δράση του από την Ιθάκη και την Κεφαλονιά.»

Ερωτώμενος για την επανέναρξη των ερευνών σε ιόνιο και Κρήτη για φυσικό αέριο  ο κ. Καππάτος ανέφερε ότι πρόθεση του Πρωθυπουργού ήταν να σταματήσουν, όμως η  Διεθνής ανάγκη πλέον οδήγησε την Κυβέρνηση να κινηθεί στην αναζήτηση του φυσικού αερίου, έτσι ώστε η χώρα μας να έχει απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Από την Κυβέρνηση έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για φυσική ενέργεια και ας θα γίνει επιστροφή στον λιγνίτη θα γίνει πρόσκαιρα λόγω πολέμου.

Για την στηλίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ των οικονομικών μέτρων που ελήφθησαν για την οικονομική ενίσχυση των πολιτών , ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι στοχευμένες  δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην στήριξη των πιο αδύναμων και ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση. Δεν πρέπει να αποκλίνουν  αυτές οι παρεμβάσεις τις αντοχές της οικονομίας. Δεν πρέπει να ξεχνάει η αντιπολίτευση μείζονα η ελάσσονα όπως είπε, ότι είμαστε μία χώρα σε στενή παρακολούθηση από τα οικονομικά κέντρα, διότι προερχόμαστε από μια 12ετή δύσκολη οικονομική συγκυρία , και να μην ξεχνάνε τις στηρίξεις που έχει κάνει έως τώρα η χώρα στις δύσκολες συνθήκες από φυσικές καταστροφές. Κατά την άποψη του, το να ανοίξουν τα ταμεία και να δώσουν χρήματα θα ήταν ανεύθυνο, γιατί δεν ξέρουμε τι θα προκύψει στο άμεσο μέλλον. Στα πλαίσια των δυνατοτήτων όπως είπε που έχει αυτή η χώρα, κάνει αυτές τις παρεμβάσεις.

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και τις ελαφρύνσεις σε ΦΠΑ και μεταφορικό ισοδύναμο μόνο στα νησιά του Αιγαίου ο κ. Καππάτος  είπε ότι εκτός από την στήριξη τους στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος , στο φυσικό αέριο και τις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν υπάρχουν παρεμβάσεις που αφορούν τον αγροτικό κόσμο και υλοποιούνται μέτρα 180 εκατομμυρίων  ευρώ ανέλυσε τα εξαγγελθέντα μέτρα και τα χαρακτήρισε ως σημαντική στήριξη .Ενημέρωσε δε, ότι φέτος θα ενεργοποιηθεί η κάρτα του αγρότη  για κεφάλαιο κίνησης νωρίτερα και για το αγροτικό πετρέλαιο θα έχουν επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης  από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο.

Όσο για τους αντιπολιτευόμενους που αναφέρονται σε ψίχουλα όσον αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης,  αλλά και τον «πόλεμο» που δέχεται από ομοϊδεάτες του ,σημείωσε ότι κρίνεται ο καθένας από αυτά τα οποία λέει  και κάνει  και για τον σκοπό για τον οποίο τα κάνει. Συμπλήρωσε δε, ότι οι βλέψεις κάποιων σε δημοτικό επίπεδο τους ωθούν να επιχειρούν τα όσα επιχειρούν. Κάποιοι ενοχλούνται για τα ιδιοτελή τους συμφέροντα.

Τέλος για τις αποζημιώσεις του «Ιανού» ενημέρωσε ότι αναμένονται χρήματα για να πληρωθούν οι τελευταίοι δικαιούχοι και θα ανακοινωθούν όταν τελειώσουν οι ενστάσεις οι οποίες είναι σε επεξεργασία. Πρόσθεσε δε, ότι από την Κυβέρνηση έχουν δοθεί για τις αποζημιώσεις του Ιανού 48 εκατ,ευρώ.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250