Ε.Α.Σ.: Σωστή διαχείριση ζιζανιοκτόνων

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 16:21

Ε.Α.Σ.: Σωστή διαχείριση ζιζανιοκτόνων

Ο Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) Κεφαλληνίας & Ιθάκης με δεδομένο ότι, το διάστημα που διανύουμε συμπίπτει με την έναρξη εφαρμογής ζιζανιοκτόνων σε δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια, αλλά και σε άλλες εκτάσεις υπενθυμίζει στους καλλιεργητές και στους λοιπούς χρήστες να έχουν υπόψη τους τα εξής :

     Η επιλογή του κατάλληλου εγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου να γίνεται ανάλογα για την καλλιέργεια ή το χώρο που θα χρησιμοποιηθεί τηρώντας προσεκτικά την νομοθεσία και τις οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος.    

     Εφόσον αναμένεται βροχή ή φυσάει να μη γίνεται ψεκασμός και σε καμία περίπτωση να μη δημιουργείται μεταφερόμενο νέφος.

     Αν το ζιζανιοκτόνο που θα επιλεγεί είναι τοξικό για τις μέλισσες, δεν πρέπει να ψεκάζονται ανθισμένα ζιζάνια και ο ψεκασμός να μην γίνεται τις ώρες δραστηριότητας των μελισσών για την αποφυγή της μελισσοτοξικότητας.

   Στις δενδρώδεις καλλιέργειες και στα αμπέλια ο ψεκασμός των ζιζανίων πρέπει να είναι κατευθυνόμενος αποφεύγοντας επαφή των σταγονιδίων με φύλλωμα, βλαστούς, παραφυάδες και μη επουλωμένες πληγές κλαδέματος.

   Να μην επιτρέπεται η βόσκηση των ψεκασμένων ζιζανίων ακόμα και όταν αυτά ξεραθούν.

   Χρήση ζιζανιοκτόνων αλλά και όλων των φυτοφαρμάκων επιτρέπεται μόνο σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρων από κατοικίες και άλλους ευαίσθητους χώρους εντός οικισμού και 10 μέτρα σε αγροτικές περιοχές ή εκτός σχεδίου. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται όταν η χρήση γίνεται εκτός αγροτικών περιοχών τόσο στην εφαρμογή όσο και στην ενημέρωση των γειτόνων.

   Κατά την εφαρμογή να χρησιμοποιούνται απαραιτήτως γάντια, μάσκα και κατάλληλη ενδυμασία ενώ οι κενές συσκευασίες να ξεπλένονται τρεις φορές και να καταστρέφονται με τρύπημα και όχι με καύση.

   Σε κάθε περίπτωση ο Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) συστήνει στους ΘιακοΚεφαλλονίτες δενδροκαλλιεργητές και αμπελουργούς να εφαρμόζονται εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης ζιζανίων, όπως μηχανική μέθοδος ή άλλα καλλιεργητικά μέτρα, όπου αυτό είναι δυνατό.

Από Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ




00 inkefalonia general ad 300X250