Γεράσιμος Σιμωτάς για τους νέους περιορισμούς στην εστίαση: «Ζητάμε βοήθεια, χρειαζόμαστε ενίσχυση»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021 09:40

Γεράσιμος Σιμωτάς για τους νέους περιορισμούς στην εστίαση: «Ζητάμε βοήθεια, χρειαζόμαστε ενίσχυση»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέριστον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο Πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Επισιτιστικών και Συναφών Επαγγελμάτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης «Ο Αρκείσιος» Γεράσιμος Σιμωτάς.

Νέα μέτρα και νέους περιορισμούς έφερε η Όμικρον, στο επίκεντρο του «πακέτου» μέτρων βρίσκονται οι μαζικοί και κλειστοί χώροι, δηλαδή οι χώροι εργασίας, εστίασης και διασκέδασης και ο κ. Σιμωτάς ανέφερε σχετικά:

«Αυτή τη στιγμή βάσει των νέων μέτρων, γίνεται ένα κανονικό lockdown για τα νυχτερινά μαγαζιά.

Από τα μέσα Νοεμβρίου όπως είχα αναφέρει ξανά στις τότε συνομιλίες μας ,η δουλειά έπεσε πάρα πολύ, τα τότε μέτρα (πιστοποιητικά εμβολιασμού κ.λπ.), φόβισαν περισσότερο τον κόσμο και τα μαγαζιά είναι στα όρια τους. Το εορταστικό 10ήμερο ευελπιστούσαμε όλοι ότι θα δουλέψουμε, τελικά, καφετέριες , εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα. δούλεψαν για 3-4 μέρες μόνο ικανοποιητικά. Για το πρόβλημα που προέκυψε, έχουμε ευθύνη ως χώρος, ιδιαίτερα τα νυχτερινά μαγαζιά, όμως αυτά τα μαγαζιά μόνο έτσι μπορούν να δουλέψουν. Θα μπορούσε να γίνει κάποιος διαχωρισμός από την Κυβέρνηση, όμως από ότι φαίνεται δεν υπάρχουν χρήματα για στήριξη .

Άφησε τα μαγαζιά τα νυχτερινά να γεμίσουν με πάρα πολύ κόσμο, απ ότι λένε η μετάλλαξη Όμικρον εμφανίζεται κατά 80% στους 18 με 30,οπότε δημιουργήθηκε μια κατάσταση υπερμετάδοσης και θα την αφήσει να εξελιχθεί και το επόμενο εορταστικό 3ήμερο σύμφωνα με τα όσα ισχύουν έως αυτή τη στιγμή και μετά θα επιβαρυνθούμε διπλά.

Και θα επιβαρυνθούμε με πολλά κρούσματα και αυτά τα μαγαζιά δεν θα τα υποστηρίξει η κυβέρνηση.

Όμως πέρα από τα νυχτερινά μαγαζιά που θα κλείσουνε ,με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και οι υπόλοιποι θα βιώσουν έναν αργό θάνατο ,γιατί θα πέσει ακόμα περισσότερο η κίνηση .

Ήμασταν μία η άλλη, περιμέναμε αυτέ τις 10 μέρες για να δουλέψουμε, αυτές οι 10 μέρες εμφάνισαν πολύ μικρά σημάδια ανάκαμψης και έρχονται τώρα δυσκολότερα πράγματα. Έξι άτομα ανά τραπέζι, δεν επιτρέπω όρθιους, ταβέρνες που είχαν μουσική την χάνουν, μας οδηγούν στο η να τα κλείσουμε οι ίδιοι και να ξανά ανοίξουμε την Άνοιξη, η όλα αυτά είναι προάγγελος ενός lockdown στα μέσα Γενάρη;

Όλα αυτά μου θυμίζουν τις αρχές του 2020,αν γίνει lockdown στα μέσα Ιανουαρίου για τα μαγαζιά της εστίασης και σιγά σιγά ακολουθήσουν και άλλα μαγαζιά, αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να χαθεί από καλής τουριστικής άποψης και το 2022,γιατί τότε ξεκινούν οι κρατήσεις κ.λπ.»

Στην συνέχεια ο κ. Σιμωτάς αναφέρθηκε στα αιτήματα του χώρου, τα οποία επικεντρώνονται στην ενίσχυση των επιχειρήσεων ,την οποία όπως σημείωσε γνωρίζουν πως θα τους την δώσουν. Είτε με  το μέτρο της αναστολής σύμβασης και αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους ,είτε με επιδότηση ενοικίων ,η με κάποια μη επιστρεπτέα προκαταβολή και ανέλυσε τους λόγους της ανάγκης κάλυψης των επιχειρήσεων του χώρου που έχει επιβαρυνθεί και με τις αυξήσεις στην ενέργεια.

«Ζητάμε βοήθεια, χρειαζόμαστε ενίσχυση» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του.

Για το ότι είναι η πρώτη φορά που δεν ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του χώρου και των εργαζόμενων σ αυτόν, ο κ. Σιμωτάς ανέφερε ότι δεν έχουν εικόνα για τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, όμως ένα κράτος σωστό εφόσον γνωρίζει ότι υπάρχει αυτή η απειλή, πρέπει να έχει προνοήσει ανάλογα και όχι βλέποντας και κάνοντας.

«Με το βλέποντας και κάνοντας δημιουργείται αβεβαιότητα και αυτή η αβεβαιότητα καταλήγει να επηρεάζει τους πάντες. Ο κλάδος δεν το αντέχει άλλο αυτό το πράγμα».

Τέλος ο κ Σιμωτάς επιστρέφοντας χρονικά στην αρχή της πανδημίας, στα lockdown, στα μέτρα, σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, διερωτήθηκε για το αν ξέρουμε που πάμε και αν η διαχείριση της πανδημίας γίνεται ορθά.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-871401356?si=b57204407b944f3685468d68318987aa&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}

Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ