Ο Γιώργος Λεκάκης στον Cosmos 96,5: "Στα Ιόνια Νησιά θάβεται η μυθολογία"

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Οκτωβρίου 2021 10:45

Ο Γιώργος Λεκάκης στον Cosmos 96,5: "Στα Ιόνια Νησιά θάβεται η μυθολογία"

O Γιώργος Λεκάκης, κοινωνιολόγος- λαογράφος και τ. μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας αλλά και γνώστης των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στην Ιθάκη, φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5 και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» και σχολίασε την απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού αναφορικά με το Παλάτι του Οδυσσέα, μετά από σχετική ερώτηση του επικεφαλής της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκου Βελόπουλου.

«Η κα Μενδώνη μετά από την αυτοψία στην περιοχή και μετά την ερώτηση του κου Βελόπουλου, απάντησε ότι εκεί δεν υπάρχει ανάκτορο. Με αυτή την απάντηση ακυρώνει τις ανασκαφές και την έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» ανέφερε ο κος Λεκάκης  και παρουσίασε και το χρονικό των ανασκαφών, επισημαίνοντας ότι όλα τα στοιχεία που υπάρχουν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν το παλάτι του Οδυσσέα. Ο κος Λεκάκης παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός, ότι εν έτει 2000 (όταν ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές) ξένα μέσα ενημέρωσης έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ανασκαφές και βρέθηκαν στο σημείο, ενώ ελληνικά μέσα δεν εμφανίστηκαν ποτέ.

«Ότι έχει να κάνει με τον Όμηρο, τον Οδυσσέα και την μυθολογία θάβεται. Το γιατί είναι απλό. Όταν διδάσκουμε στα παιδιά, ότι η μυθολογία είναι παραμύθι, μετά δεν μπορείς να τους παρουσιάσεις κάτι που θα αποδεικνύει ότι δεν είναι παραμύθι» τόνισε ο κος Λεκάκης και αναφέρθηκε και σε άλλα μυθολογικά πρόσωπα των οποίων τα ανάκτορα έχουν βρεθεί, αλλά από ξένους αρχαιολόγους. «Κουκουλώνεται ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός» σημείωσε και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους ευρήματα θα έπρεπε να τα εκμεταλλευτούμε και όχι να τα αφήνουμε στην μοίρα τους. Σχετικά δε με την απάντηση της Υπουργού, ο κος Λεκάκης αναρωτήθηκε: «Τι περιμένουμε να βρούμε για να πούμε ότι αυτό είναι το παλάτι του Οδυσσέα;». Ο καλεσμένος επισήμανε ότι τα Ιόνια Νησιά θα πρέπει να αναδείξουν τον αρχαίο πολιτισμό τους και όχι μόνο τον πολιτισμό της περιόδου της Ενετοκρατίας.

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε και ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, ο οποίος τόνισε ότι στην πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού ο ίδιος της είχε πει ότι δεν μπορούν οι αρχαιολόγοι να αμφισβητούν συναδέλφους τους που έχουν κάνει ανασκαφές στην Ιθάκη και έχουν βρει όλα αυτά τα ευρήματα. «Εγώ δεν μπορώ να κρίνω ευρήματα αλλά τα περισσότερα μιλάνε από μόνα τους» τόνισε ο κος Στανίτσας και επισήμανε ότι από τις ενημερώσεις που έχει, γίνονται ενέργειες για ανάδειξη του χώρου – όχι ως ανάκτορο του Οδυσσέα όμως, καθώς απαιτούνται οι επίσημες δημοσιεύσεις από τους αρχαιολόγους.