«Μίνι» lockdown στον Πόρο (Τροιζηνίας) - Ανησυχία στα νοσοκομεία, κρίσιμο το Σαββατοκύριακο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 22:49

«Μίνι» lockdown στον Πόρο (Τροιζηνίας) - Ανησυχία στα νοσοκομεία, κρίσιμο το Σαββατοκύριακο

 Ποιες είναι οι τρεις πηγές ανησυχίας της κυβέρνησης για την διασπορά του κορονοϊού στην χώρα

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο αριθμός των κρουσμάτωνκορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ήταν τριψήφιος, φτάνοντας μάλιστα τα 153, γεγονός που κρατά τον συναγερμό των Αρχών σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο και την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να πάρει όποιο μέτρο χρειαστεί. Αυτό «μαρτυρά» και το πρώτο «μίνι» lockdown στον Πόρο που αποφασίστηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αργά το βράδυ της Πέμπτης, λόγω των 13 θετικών κρουσμάτων.

Σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα αποφασίστηκαν έκτακτα περιοριστικά μέτρα στο νησί για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 τα ακόλουθα: 

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ. 
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. 
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).

Στο νησί μεταβαίνoυν και εγκαθίστανται αύριο το πρωί  κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες  ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.

Έντονη ανησυχία για βόρεια Ελλάδα

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι εστίες υπερμετάδοσης του ιού που παρατηρούνται κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Μετά τους .

Όσο πλησιάζουμε στον Δεκαπενταύγουστο, η κατάσταση θα επανεξετάζεται καθημερινά και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και νέα μέτρα προστασίας, στο πλαίσιο της μη εξάπλωσης του ιού. Το προσεχές Σαββατοκύριακο θεωρείται κρίσιμο, όσον αφορά στη διασπορά του ιού στη χώρα, αφού το κύμα εξόδου από τα μεγάλα αστικά κέντρα θα ενταθεί και πολλοί αδειούχοι θα βρεθούν στα νησιά και την επαρχία.

Καθοριστικής σηµασίας αναµένεται να είναι λοιπόν, το τελευταίο 15νθήµερο του Αυγούστου που θα κρίνει εάν η χώρα µας θα µπει στο φθινόπωρο µε ανοιχτό το ενδεχόµενο για επιβολή πιο αυστηρών µέτρων ή θα µπει σε τροχιά αποκλιµάκωσης. Η γραµµή που έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίµου είναι να πραγµατοποιείται εξονυχιστικός έλεγχος σε όλα τα περιστατικά που εντοπίζονται τυχαία ή από εργαστηριακούς ελέγχους, αλλά και στο περιβάλλον τους, καθώς και να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα νησιά, όπου αναµένεται να περάσουν µεγάλο µέρος των διακοπών τους οι Ελληνες, οι οποίοι σε µεγάλο ποσοστό φαίνεται να έχουν ξεχάσει ότι ανάµεσά µας κυκλοφορεί ακόµη ο κορονοϊός.

Αξιοσηµείωτο είναι, πάντως, ότι τις τελευταίες ηµέρες η αύξηση των κρουσµάτων στα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη απέδειξε στις Αρχές ότι... από αλλού το περιμέναμε κι από αλλού µας ήρθε. Και αυτό διότι, µέχρι στιγµής τουλάχιστον, ενώ ο φόβος ήταν µην αυξηθούν κατακόρυφα τα περιστατικά λόγω τουρισµού, τελικά απεδείχθη ότι η διασπορά µέσα στην κοινότητα µπορεί να γίνει µε µεγαλύτερη ευκολία απ’ ό,τι περιµέναµε.

Οι τρεις πηγές ανησυχίας

Τρεις είναι οι εστίες ανησυχίας για την κυβέρνηση σύμφωνα με όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη. «Η πρώτη αφορά στις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.

Η δεύτερη εστία ανησυχίας, αφορά τις συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Κάποιοι συμπολίτες μας αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις μας. Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς και στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και στη διασκέδαση. Και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που αγαπούν, την κοινωνία στην οποία ζούμε.

Η τρίτη πηγή ανησυχίας, εντοπίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και για τις τρεις αυτές πηγές ανησυχίας παίρνουμε μέτρα».

Επέκταση μέτρων

Σε όλες τις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας που παραμένουν ανοιχτές επεκτείνεται η απαγόρευσης διέλευσης από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται κατά του κορονοϊού στα χερσαία σύνορα το «μοντέλο» που εφαρμόζεται από την Τετάρτη στην Κακαβιά θα επεκταθεί.

«Αναφορικά με τα χερσαία σύνορα, από χθες Τετάρτη έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά. Και αυτό για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει εγκατασταθεί στο συνοριακό σταθμό. Ανακοινώνεται ότι η απαγόρευση διέλευσης, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, επεκτείνεται από αύριο το βράδυ στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα».

Βατόπουλος: Εισήγηση για 50% πληρότητα στις αεροπορικές θέσεις πλοίων

Για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα και τις εστίες διασποράς του κορονοϊού μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Αυτή τη στιγμή έχουμε τοπικές συρροές, που δημιουργούν σύνολα κρουσμάτων, τα οποία μπορούν να επεκταθούν και να έχουμε ανεξέλεγκτη διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα και το δεύτερο κύμα». 

Όσον αφορά τον 15αύγουστο, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να προσέξουμε να μην έχουμε μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων. «Ο ιός ήρθε για να μείνει. Απαραίτητο εργαλείο η μάσκα, και στους εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να φοράμε μάσκα όταν υπάρχει συνωστισμός». Στη συνέχεια, τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θέμα για να μην ανοίξουν τα σχολεία, ενώ για τις ασπίδες προσώπου είπε ότι πρέπει να μην χρησιμοποιούνται, καθώς δεν προστατεύουν.

Τέλος, σχετικά με την αύξηση πληρότητας στα πλοία είπε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε να παραμείνουν οι μισές θέσεις στα αεροπορικού τύπου καθίσματα.

Πηγή: Ethnos.gr


Ετικέτες: