Νεκρός ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 15:30

Νεκρός ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη

Ο αμερικανός πρεσβευτής στη Λιβύη και άλλοι τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν από επίθεση με ρουκέτα στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη, επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο Λευκός Οίκος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε την επίθεση και χαρακτήρισε τον πρεσβευτή Κρίστοφερ Στίβενς ως «έναν γενναίο και υποδειγματικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ, που ανιδιοτελώς υπηρέτησε την πατρίδα του και τον λαό της Λιβύης». Η επίθεση έγινε τη νύχτα της Τρίτης από αγνώστους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την προβολή στο Ιντερνετ ταινίας που θεώρησαν ότι γελοιοποιεί τον Μωάμεθ.

 

Ο Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε την «αποτρόπαια επίθεση στις διπλωματικές εγκαταστάσεις στη Βεγγάζη, η οποία αφαίρεσε τη ζωή τεσσάρων διπλωματών, μεταξύ των οποίων και ο πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς».

Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στο μέσο της προεκλογικής εκστρατείας εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, προσέθεσε πως «οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων». Ανακοίνωσε μάλιστα τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας για το προσωπικό στις αμερικανικές πρεσβείες σε όλον τον κόσμο.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Λιβύης, Μουσταφά Αμπουγκασούρ, είχε νωρίς καταδικάσει την «άνανδρη επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου και την δολοφονία του πρεσβευτή Κρίστοφερ Στίβενς και άλλων διπλωματών». Ο αντιπρόεδρος δήλωσε ότι ο Κρίστοφερ Στίβενς «ήταν ένας αληθινός φίλος της Λιβύης».

Ως επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Τρίπολη, ο Στίβενς υπήρξε από τους βασικούς πρωταγωνιστές στη διαδικασία μετάβασης της Λιβύης στη δημοκρατία, σημείωσε ο Λευκός Οίκος.

Αρχικά υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, είχε δηλώσει «σοκαρισμένη από μια τρομακτική απώλεια», επιβεβαιώνοντας τον θάνατο ενός αμερικανού αξιωματούχου από τα επεισόδια στη Βεγγάζη.

Το βράδυ της Τρίτης εξοργισμένο πλήθος διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για πλάνα σατιρικής ταινίας αμερικανικής παραγωγής που προσέβαλε τον Μωάμεθ, είχε επιτεθεί με όπλα και ρουκέτες στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Το CNN επικαλέστηκε τη μαρτυρία ενός εργαζόμενου στο αμερικανικό προξενείο, που δήλωσε ότι είδε το πτώμα του Κρίστοφερ Στίβενς καθώς και τρεις άλλους διπλωματικούς υπαλλήλους νεκρούς.

Ταραχώδης ήταν ανάλογη διαμαρτυρία και στην αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο το βράδυ της Τρίτης.

Πηγή: tanea.gr




00 inkefalonia general ad 300X250