Σουηδία: Γέννησε για πρώτη φορά στον κόσμο με μεταμοσχευμένη μήτρα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 04 Οκτωβρίου 2014 07:21

Σουηδία: Γέννησε για πρώτη φορά στον κόσμο με μεταμοσχευμένη μήτρα

Σουηδός γιατρός ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά σε όλο τον κόσμο γυναίκα, η οποία είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας, γέννησε ένα υγιέστατο παιδάκι.

Η 36χρονη γυναίκα έλαβε το μόσχευμα πριν από ένα χρόνο από οικογενειακή της φίλη.

Το αγοράκι της γεννήθηκε πρόωρα τον περασμένο μήνα αλλά μητέρα και βρέφος βρίσκονται ήδη στο σπίτι τους και χαίρουν άκρας υγείας.

Ο δρ. Μέιτς Μπράνστρομ, που προέβη στην ανακοίνωση, δήλωσε ότι το μωρό είναι «φανταστικό».

Ο δρ. Μπράνστρομ είναι καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και της Στοκχόλμης IVF, το οποίο ηγήθηκε της έρευνας.

Για το ιατρικό επίτευγμα των σουηδών επιστημόνων δεν δόθηκαν λεπτομέρειες αφού αυτές αναμένεται να δημοσιευθούν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Η ταυτότητα της γυναίκας και η διεύθυνση της κατοικίας της δεν έγιναν γνωστές.

Το επίτευγμα των σουηδών επιστημόνων ανοίγει νέο δρόμο, ακόμη σε πειραματικό στάδιο, για μερικές από τις χιλιάδες γυναίκες που κάθε χρόνο δεν μπορούν να γεννήσουν επειδή χάνουν τη μήτρα τους εξαιτίας του καρκίνου ή γεννιούνται χωρίς μήτρα.

Πριν αποδειχθεί και, κυρίως, πριν αρχίσει να λειτουργεί αυτή η εναλλακτική λύση, πολλοί από τους ειδικούς ήγειραν ερωτήματα για το αν μπορεί μια μεταμοσχευμένη μήτρα να επιτύχει την ανάπτυξη ενός εμβρύου.

ΤΑ ΝΕΑ