Κορυφώνεται το πολιτικό θρίλερ Νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών χωρίς τον Αλ.Τσίπρα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012 19:12

Κορυφώνεται το πολιτικό θρίλερ Νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών χωρίς τον Αλ.Τσίπρα

Μετά τον πρώτο άκαρπο γύρο διαβουλεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς για το σχηματισμό κυβέρνησης, οι προσπάθειες του Κάρολου Παπούλια αναμένεται να ενταθούν τη Δευτέρα. Όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, στις 19:30, ο Κάρολος Παπούλιας συγκαλεί νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και έχει ζητήσει τη συμμετοχή των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, Αλέξη Τσίπρα και Φώτη Κουβέλη. Ωστόσο, o επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει στη σύσκεψη.

Πηγές της Κουμουνδούρου εξέφρασαν τη δυσφορία τους, επικαλούμενοι παιχνίδι δημιουργίας εντυπώσεων εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εξακολουθούν να επιμένουν ότι στο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ή να δώσει ψήφο ανοχής, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στον ΒΗΜΑ 99,5: «Βάσει των τοποθετήσεων που έχουν γίνει έχει ξεκαθαριστεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει, λοιπόν, πολιτική βάση να καλούνται οι τρεις εντολοδόχοι και ο Φώτης Κουβέλης. Και γιατί να μην καλέσουμε και τον Πάνο Καμμένο και την Αλέκα Παπαρήγα; Νομίζω ότι επιχειρείται δημιουργία εντυπώσεων εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι ο Κάρολος Παπουλιας κινείται οριακά εντός συνταγματικών πλαισίων».

Από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε ανακοίνωση, με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να αξιολογήσει το αποτέλεσμα των διερευνητικών επαφών του και επισημαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν συμμετέχει σε επιλεκτικές συσκέψεις πολιτικών αρχηγών. Αφήνεται, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει ο Αλέξης Τσίπρας σε σύσκεψη όλων των πολτικών αρχηγών (εκτός Χρυσής Αυγής) ή κατά μόνας με τον Κάρολο Παπούλια.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι υπάρχει προγραμματική σύγκλιση ορισμένων κομμάτων και η δημιουργία κυβερνητικού σχήματος είναι δυνατή. «Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης φαίνεται να "τα έχουν βρει" και εκβιάζουν τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί» λένε. Στη θέση αυτή αντιδρά έντονα ο Φώτης Κουβέλης.

Εκ των πραγμάτων, πάντως, οικουμενική κυβέρνηση με τον τρόπο που την περιγράφει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν φαίνεται πλέον να είναι δυνατόν να σχηματισθεί.

Ο Φ.Κουβέλης -όπως επανέλαβε και μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το βράδυ της Κυριακής- τάσσεται υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, που για να είναι βιώσιμη και αποτελεσματική πρέπει να εξασφαλίζει τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και όποιων άλλων δυνάμεων υπηρετούν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και επιλέγουν την αποδέσμευση από το Μνημόνιο.

Την ίδια ώρα, Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ευθύνεται για το αδιέξοδο. Ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ότι του ζητούν συνενοχή, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παρέχει.

Αργά το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε ο πρώτος άκαρπος γύρος των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κάρολος Παπούλιας είχε διαβουλεύσεις σε δύο κύκλους: σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έλαβαν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και εν συνεχεία συναντήσεις κατά μόνας με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά τις επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν διεφάνη λύση για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται συμμετοχή ή ανοχή στη κυβέρνηση, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Έχετε 168 βουλευτές, γιατί δεν προχωράτε;» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αδιέξοδο στην πρώτη συνάντηση, αλλά διατηρώ κάποια αισιοδοξία, είπε ο Ευ.Βενιζέλος.

Πρόταση επτά σημείων από τον Π.Καμμένο για συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού.

Πρόταση νόμου για την κατάργηση του Μνημονίου δεσμεύθηκε να φέρει η Α.Παπαρήγα.

«Όχι σε κυβέρνηση Μνημονίου» είπε ο Ν.Μιχαλολιάκος.

Για βιώσιμη κυβέρνηση πρέπει να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρέθηκε επιστολή του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, στην οποία αναφέρεται ότι η κατάσταση για τη χώρα είναι κρίσιμη, ότι ο χρόνος πιέζει και πως όλοι πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους και να βρεθεί λύση για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Όπως έγινε γνωστό, το εν λόγω κείμενο δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα, αν και τα υπόλοιπα πρακτικά της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Δευτέρας θα υπάρξει ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ