Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία: Τουλάχιστον 39 νεκροί, δεκάδες τραυματίες και χάος

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2026 09:14

Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία: Τουλάχιστον 39 νεκροί, δεκάδες τραυματίες και χάος

Δύο τρένα υψηλής ταχύτητας εκτροχιάστηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην Κόρδοβα της Ισπανίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 39 άνθρωποι και να τραυματιστούν 73, εκ των οποίων οι 24 σοβαρά.

Στο δυστύχημα ενεπλάκησαν τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Μάλαγα–Μαδρίτη και συρμός που κατευθυνόταν από τη Μαδρίτη προς την Ουέλβα.

Ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών, Όσκαρ Πουέντε, προειδοποίησε μέσω X ότι «η σύγκρουση ήταν τρομερή» και ότι υπάρχει κίνδυνος ο απολογισμός να γίνει ακόμη βαρύτερος, κάνοντας λόγο για «πολύ ανησυχητικές πληροφορίες». Διευκρίνισε πως 30 από τους τραυματίες που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Το δυστύχημα σημειώθηκε μόλις 10 λεπτά μετά την έναρξη του ταξιδιού, όταν το τρένο που είχε αναχωρήσει από τη Μάλαγα εκτροχιάστηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και προσέκρουσε σε δύο βαγόνια του τρένου που κινούνταν σε παράπλευρη γραμμή με προορισμό την Ουέλβα. Από τη σύγκρουση εκτροχιάστηκαν και συρμοί του δεύτερου τρένου.

Πλάνα που μετέδωσε η ισπανική δημόσια τηλεόραση δείχνουν τα δύο τρένα, καθώς και πλήθος ανθρώπων και ασθενοφόρων γύρω τους, ενώ σωστικά συνεργεία επιχειρούσαν να βοηθήσουν τα δεκάδες θύματα. Δύο από τους νεκρούς επέβαιναν στο τρένο προς τη Μαδρίτη και οι υπόλοιποι τρεις —μεταξύ τους και ο μηχανοδηγός— στο τρένο προς την Ουέλβα.

Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έσπευσαν στο σημείο για τον απεγκλωβισμό επιβατών που είχαν παγιδευτεί στα βαγόνια. Στους δύο συρμούς επέβαιναν συνολικά 317 άνθρωποι.

Μαρτυρίες επιβατών κάνουν λόγο για μια σφοδρή σύγκρουση «που έμοιαζε με σεισμό». Πολλοί αναγκάστηκαν να ανέβουν στην οροφή των βαγονιών για να διαφύγουν, ενώ άλλοι έσπασαν τα παράθυρα χρησιμοποιώντας τα σφυριά έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, επιβάτες σε βαγόνια που δεν επηρεάστηκαν άμεσα από το δυστύχημα παραμένουν εντός των συρμών και ενδέχεται να χρειαστεί να περάσουν εκεί αρκετές ώρες.

«Περίπου 10 λεπτά μετά την αναχώρηση, το τρένο άρχισε να τρέμει βίαια και εκτροχιάστηκε από το βαγόνι 6 προς τα πίσω. Το ρεύμα κόπηκε. Είμαστε στο βαγόνι 5. Ευτυχώς, φαίνεται ότι όλοι είναι καλά», έγραψε επιβάτισσα.

«Θα πίστευες πως ζεις ταινία τρόμου», δήλωσε ο επιβάτης Λούκας Μεριάκο, που επέβαινε στον συρμό της Iryo, μιλώντας στο δίκτυο La Sexta.

«Η σύγκρουση στο πίσω μέρος ήταν πολύ σφοδρή και νόμιζα πως όλο το τρένο θα διαλυόταν. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από θραύσματα γυαλιών», πρόσθεσε.

Δημοσιογράφος της δημόσιας ραδιοφωνίας RNE, που βρισκόταν σε ένα από τα τρένα, ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση TVE ότι η σύγκρουση έμοιαζε σαν να «χτύπησε σεισμός». Όπως είπε, επιβάτες του βαγονιού όπου βρισκόταν χρησιμοποίησαν τα σφυράκια έκτακτης ανάγκης για να σπάσουν τα παράθυρα και να αρχίσουν να απομακρύνονται από τον συρμό.

Πηγές του σιδηροδρομικού τομέα εξέφρασαν στο 20minutos την έκπληξή τους, καθώς το δυστύχημα σημειώθηκε σε απόλυτα ευθύγραμμο τμήμα της γραμμής, κάτι που κανονικά μειώνει την πιθανότητα τέτοιων συμβάντων. «Είναι πολύ περίεργο και δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θα μπορούσε να έχει συμβεί», ανέφεραν.

Σύμφωνα με τον κ. Πουέντε, «τα τελευταία βαγόνια» του συρμού της εταιρείας Iryo, που είχε αναχωρήσει από τη Μάλαγα με προορισμό τη Μαδρίτη, εκτροχιάστηκαν κοντά στην Αδαμούθ, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια της Μάλαγας, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με συρμό της Renfe που κινούνταν προς την αντίθετη κατεύθυνση, σε παρακείμενες σιδηροτροχιές προς την Ουέλβα.

Η σφοδρότητα της σύγκρουσης ήταν τέτοια ώστε «τα δύο πρώτα βαγόνια του τρένου της Renfe εκτροχιάστηκαν», ανέφερε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η διάσωση των θυμάτων». Αργότερα, διαβεβαίωσε πως όλοι όσοι χρειάζονταν ιατρική βοήθεια έχουν απομακρυνθεί από τους συρμούς.

«Το μέταλλο των βαγονιών έχει παραμορφωθεί, με ανθρώπους στο εσωτερικό», δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής στην Κόρδοβα, Φρανθίσκο Κάρμονα, στη δημόσια τηλεόραση TVE. «Τα πάντα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς».

«Χρειάστηκε να μετακινήσουμε πτώμα για να φτάσουμε σε επιζώντες», πρόσθεσε.

Σάντσεθ: «Νύχτα βαθιάς οδύνης»

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έκανε λόγο για «νύχτα βαθιάς οδύνης» μετά «το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα» χθες Κυριακή στο βράδυ στη νότια Ισπανία το οποίο, κατά τον μέχρι στιγμής απολογισμό των αρχών, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους.

«Καμιά λέξη δεν μπορεί να απαλύνει τόσο μεγάλη δυστυχία, αλλά θέλω να ξέρετε πως όλη η χώρα στέκει στο πλευρό σας αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή», ανέφερε ο πρωθυπουργός των σοσιαλιστών μέσω X τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, εκφράζοντας τα «πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους αγαπημένους των θυμάτων».

Μακρόν: Σκεφτόμαστε τα θύματα

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως «σκέφτεται» τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που καταγράφτηκε χθες Κυριακή στην Ανδαλουσία, αναφερόμενος σε «τραγωδία» κι υποσχόμενος υποστήριξη της Γαλλίας στην Ισπανία.

«Σιδηροδρομική τραγωδία πλήττει την Ανδαλουσία. Σκεφτόμαστε τα θύματα, τις οικογένειές τους και όλο τον ισπανικό λαό. Η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό σας», ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας μέσω X—στα ισπανικά και στα γαλλικά—τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

dnews.gr




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250