Τρικομματικός συμβιβασμός με δικαστική συνδρομή

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 09:55

Τρικομματικός συμβιβασμός με δικαστική συνδρομή

Με συμβιβαστική λύση - πακέτο για το ζήτημα της ΕΡΤ και τα γενικότερα προβλήματα της κυβερνητικής συνεργασίας οδηγούνται οι τρεις εταίροι αποφεύγοντας, τουλάχιστον προσωρινά, τον σκόπελο των εκλογών και φαίνεται ότι τοποθετούν σε νέα αφετηρία τον τρικομματικό συνασπισμό. Η μεγάλη ρήξη αποφεύχθηκε χθες με... δικαστική συνδρομή, καθώς η απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνου Μενουδάκου, που έκανε εν μέρει δεκτή το αίτημα αναστολής του λουκέτου στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, υπέδειξε έναν δρόμο διαφυγής από το πολιτικό αδιέξοδο.

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΡΙΒΗΣ. Παρά τη διελκυστίνδα που εξελίσσεται στο παρασκήνιο για την ακριβή ερμηνεία της δικαστικής απόφασης, είναι κοινός τόπος ότι γίνεται προσπάθεια να απομακρυνθούν οι τρεις εταίροι από μια γραμμή μετωπικής σύγκρουσης. Οπως προέκυψε κατά τη χθεσινή σχεδόν τετράωρη σύσκεψη, η πληγή της ΕΡΤ παραμένει ανοικτή, αφού τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ εξακολουθούν να προκρίνουν τη ριζική αναδιάρθρωσή της εν λειτουργία κάτι που προς το παρόν βρίσκει αντίθετο το Μαξίμου αφού κάνει λόγο για νέο ενδιάμεσο φορέα. Ωστόσο, με οδηγό την απόφαση του ΣτΕ αναζητείται πλέον συμβιβαστική λύση, η οποία αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι κατά τη νέα σύσκεψη που αποφασίστηκε να έχουν αύριο το απόγευμα οι τρεις αρχηγοί.      Κοινός τόπος είναι, επίσης, ότι η χθεσινή κρίσιμη σύσκεψη των τριών εταίρων οδηγεί σε επανεκκίνηση την κυβερνητική συμμαχία, καθώς μπήκε σε τροχιά σε σχέδιο αλλαγών στο μοντέλο της κυβερνητικής λειτουργίας και κλείδωσε ο ανασχηματισμός. Ο Αντώνης Σαμαράς γνωστοποίησε στους δύο εταίρους ότι είναι έτοιμος για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ (28 - 30 Ιουνίου), ενώ αποδέχθηκε την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων και εξέπεμψε θετικό σήμα για τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου για τη εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης.   Η χθεσινή συζήτηση των τριών αρχηγών συνοδεύθηκε από έντονους διαλόγους που επιβεβαίωσαν εν πολλοίς ότι υπάρχει πλέον έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ του κυβερνητικού επιτελείου και των άλλων δύο εταίρων. Το λουκέτο στην ΕΡΤ ήταν μια αφορμή για να διαπιστωθεί ότι οι σχέσεις στο τρίγωνο Μαξίμου - Ιπποκράτους - Αγίου Κωνσταντίνου έχουν δηλητηριαστεί και πως θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια για να παραμείνει ο κυβερνητικός συνασπισμός στις ράγες. Κομματικές πηγές δεν απέκλειαν ο πόλεμος με φόντο την ΕΡΤ να συνεχισθεί την Τετάρτη εάν οι δύο εταίροι απορρίψουν το σχέδιο που θα παρουσιάσει το Μαξίμου σε εφαρμογή και της απόφασης του ΣτΕ. Παρασκηνιακά τονιζόταν ότι η συζήτηση θα συνεχισθεί μεθαύριο, καθώς οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης έδωσαν χρόνο στον Πρωθυπουργό να παρουσιάσει μία λύση που θα έχει και τη έγκρισή τους. Το εγχείρημα, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι δύσκολο, καθώς από το κυβερνητικό επιτελείο, επικαλούμενοι και την απόφαση Μενουδάκου, διαμηνύουν ότι «η ΕΡΤ τελείωσε», ενώ από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναφέρουν ότι η δικαστική απόφαση οδηγεί σε άμεση επανέναρξη προγράμματος από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η απόφαση του ΣτΕ είναι καταδικαστική για το μαύρο στις οθόνες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.    

 
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. «Το κλίμα είναι φορτισμένο γιατί υπάρχει πραγματικό πρόβλημα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος προειδοποίησε το Μαξίμου να μην επιχειρήσει την εκπομπή προγράμματος από τις συχνότητες της ΕΡΤ μέσω του υπουργείου Οικονομικών ή στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «ενεργεί μονομερώς» επιτείνοντας το «πρόβλημα συλλειτουργίας» της κυβέρνησης, ενώ τόνισε με έμφαση ότι ο κ. Σαμαράς «οφείλει να θέσει αμέσως σε συνολική εκκίνηση τη λειτουργία της ΕΡΤ».

Στελέχη των δύο κομμάτων, εξάλλου, προειδοποιούσαν αργά χθες το βράδυ ότι εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να ερμηνεύσει διαφορετικά την απόφαση του ΣτΕ και θελήσει να ιδρύσει πρώτα τον νέο φορέα «δεν αποκλείεται να υπάρξει εμπλοκή». «Θα μπλέξει άσχημα», έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος ΔΗΜΑΡ αναφερόμενο στη σύσκεψη της Τετάρτης και σε ενδεχόμενη απροθυμία του κ. Σαμαρά να ανοίξει η ΕΡΤ - μεταφέροντας ουσιαστικά και το βαρύ κλίμα που εξακολουθεί να επικρατεί στην Αγίου Κωνσταντίνου. «Να εκπέμψει άμεσα η ΕΡΤ», δήλωσε κατηγορηματικά και η Φώφη Γεννηματά (στο Mega).


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250