Με εισιτήριο από σήμερα η είσοδος στην Βενετία - Τι αλλάζει

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 13:41

Βενετία/AP

Βενετία/AP

Η επιβολή κόμιστρου έχει προκαλέσει τοπικές αντιδράσεις με αρκετές επιτροπές και ενώσεις κατοίκων να καλούν σε πορείες διαμαρτυρίας για σήμερα

Εισιτήριο 5 ευρώ θα πρέπει από σήμερα να πληρώσουν όσοι πραγματοποιούν μονοήμερη εκδρομή στη Βενετία.

Το εισιτήριο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και σύμφωνα με τον δήμαρχο, Λουίτζι Μπρουγκνάρο έχει στόχο να προστατέψει την πόλη, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από τον υπερτουρισμό.

Το εισιτήριο είναι απαραίτητο για την είσοδο στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας. Το δημοτικό συμβούλιο της Βενετίας ανακοίνωσε  ότι έχουν γίνει 5.5000 κρατήσεις για την 25η Απριλίου, πρώτη μέρα που μπαίνει σε ισχύ το μέτρο, που θα φέρουν 27.500 ευρώ στα ταμεία της πόλης. Από αυτό εξαιρούνται όσοι ζουν και εργάζονται στην πόλη, τουρίστες που κάνουν διανυκτέρευση, καθώς και φοιτητές και παιδιά κάτω των 14 ετών.  Θα πραγματοποιούνται τυχαίοι έλεγχοι σε πέντε κύρια σημεία άφιξης και όσοι βρεθούν χωρίς εισιτήριο κινδυνεύουν με πρόστιμο 50-300 ευρώ.

Η επιβολή κόμιστρου, βέβαια, έχει προκαλέσει τοπικές αντιδράσεις με αρκετές επιτροπές και ενώσεις κατοίκων να καλούν σε πορείες διαμαρτυρίας για σήμερα. 

«Μετατρέπουν την πόλη σε θεματικό πάρκο» 

«Μπορώ να σας πω ότι σχεδόν ολόκληρη η πόλη είναι αντίθετη» υποστήριξε ο Ματέο Σέκι, ο οποίος ηγείται της Venessia.com και πρόσθεσε «δεν μπορείτε να επιβάλλετε εισιτήριο εισόδου σε μια πόλη, το μόνο που κάνουν είναι να τη μετατρέψουν σε θεματικό πάρκο. Αυτή είναι μια κακή εικόνα για τη Βενετία (...) Αστειευόμαστε;».

Από την πλευρά της η Φεντερίκα Τονινέλο, η οποία ηγείται της ASC, τόνισε ότι το μέτρο δεν επιλύει το πραγματικό πρόβλημα, που είναι το κόστος στέγασης. «Νομίζουν ότι αυτό το μέτρο θα λύσει το πρόβλημα, αλλά δεν έχουν κατανοήσει πραγματικά τις συνέπειες του μαζικού τουρισμού σε μια πόλη όπως η Βενετία. Κατ' αρχάς, τα 5 ευρώ δεν θα κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν τον κόσμο. Αλλά οι ημερήσιοι εκδρομείς δεν είναι το πρόβλημα - είναι πράγματα όπως η έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών (...) Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτικές που θα βοηθήσουν τους κατοίκους, για παράδειγμα, η θέσπιση κανόνων για τον περιορισμό πραγμάτων όπως η Airbnb», ανέφερε χαρακτηριστικά. \

Πηγή: ethnos.gr 




00 inkefalonia general ad 300X250