Έκκληση του Κόμματος για τα ζώα για χρήση αποκλειστικά αθόρυβων πυροτεχνημάτων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 08:21

Έκκληση του Κόμματος για τα ζώα για χρήση αποκλειστικά αθόρυβων πυροτεχνημάτων

Επιλογή Άηχων Πυροτεχνημάτων

Η Πρωτοχρονιά πλησιάζει.

Είναι καιρός να διαμορφώσουμε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε μία πραγματικά εορταστική Αρχή του Καινούργιου Χρόνου, για Όλους!

Ως γνωστόν τα πυροτεχνήματα είναι η αιτία ενός μεγάλου φάσματος πόνου και βλάβης. Τα σοβαρά προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν οι σπινθήρες, οι φλόγες  και οι αναθυμιάσεις των πυροτεχνημάτων, τα καθιστούν επιβλαβή, όχι μόνο για την ποιότητα του αέρα με την απελευθέρωση επιβλαβών τοξικών σωματιδίων, αλλά επιπλέον και για τις επιβαρυντικές επιπτώσεις σε ανθρώπους και ζώα.

Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίζονται, χάνουν την ακοή τους, τα μέλη του σώματός τους,  ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Ο εξωφρενικός ήχος των εκρήξεων τους, δεν πλήττει μόνο τον άνθρωπο αλλά και τα ζώα με αποτέλεσμα εκατομμύρια ζώα να βιώνουν καταστάσεις τρόμου και πανικού. Γιατροί αλλά και ειδικοί περιβάλλοντος, φιλοζωικές οργανώσεις και απλοί πολίτες απαιτούν την κατάργηση τους.

Τα ζώα ειδικά αποτελούν τα κυρίως θύματα αυτού του εθίμου, καθώς τα πυροτεχνήματα γίνονται μία τραυματική εμπειρία, τα αποπροσανατολίζουν, τα στρεσάρουν, τα τρομοκρατούν.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, ζώων σε κήπους και αυλές, αλλά και αλόγων σε περιφραγμένους χώρους, που τέτοιες ημέρες σπάζουν ή υπερπηδούν κάγκελα και φράχτες και χάνονται ή τραυματίζονται ακόμα και θανάσιμα, για να γλιτώσουν από την απειλή των πυροτεχνημάτων. 

Μέχρι τώρα η εφαρμογή του νόμου ως προς τη χρήση  των πυροτεχνημάτων αποτελεί πρακτικά γράμμα κενό περιεχομένου, ενώ συγχρόνως παραμένει κατάφωρα αναχρονιστικό, δεν ανταποκρίνεται στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές δυναμικές και αποδεικνύεται σοβαρά επιζήμιο. 

Συγκεκριμένα. όταν οι πόλεις υπερμεγενθύνονται, η κοινωνία των πολιτών γίνεται απαιτητικότερη σε θέματα ασφάλειας, σε θέματα προστασίας της φύσης, σε φαινόμενα  ρύπανσης  και ηχορύπανσης, θέματα δηλαδή που αποτελούν σταθερές παραμέτρους του χαρακτήρα του κοινωνικού συνόλου, τότε νομοθετήματα όπως αυτό περί της χρήσης των πυροτεχνημάτων, οφείλουν αδιαμφισβήτητα να αλλάξουν και να προσαρμοστούν. 

Πρώτο βήμα προστασίας η ευθραυστότητα των ευπαθέστερων ομάδων, των ασθενών ατόμων, των υπερηλίκων, των νεογνών, των μικρών παιδιών, αλλά και όλων των ανυπεράσπιστων πλασμάτων που δεν μπορούν να εκπέμψουν φωνή βοηθείας, όπως τα ζώα, είτε οικόσιτα, είτε παραγωγικά, είτε άγριας ζωής.

Οι διαπιστωμένες πλέον καταστροφικές επιπτώσεις της χρήσης  των πυροτεχνημάτων  στα ζώα, οδήγησε μία πλειάδα αυτοδιοικητικών αρχών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος :

α. Είτε απαγορεύοντας, με υπογραφή Δημάρχου, την χρήση των συμβατικών πυροτεχνημάτων τις επίδικες ημερομηνίες.

β. Είτε με την διοργάνωση εντατικών εκστρατειών ευαισθητοποίησης της κοινότητας, ως επί το πλείστο με την επιστράτευση παιδιών, που εξηγούν στους μεγαλύτερους τις θανατηφόρες επιπτώσεις αυτού του «εθίμου» στα ζώα, με στόχο να το περιορίσουν όσο το δυνατό περισσότερο.

γ. Είτε με την χρήση της τεχνολογίας των αθόρυβων πυροτεχνημάτων, η οποία θεωρείται πλέον η ηθική και οικολογική  λύση στο πρόβλημα και για αυτό διαδίδεται ταχέως σε όλο τον κόσμο, από τον Καναδά και το Βέλγιο έως το δίκτυο 30 Ιταλικών μικρών και μεγάλων πόλεων.

Αυτή την τελευταία επιλογή, των αθόρυβων πυροτεχνημάτων, την υιοθετούν ήδη διάφοροι Δήμοι ανά την Ελλάδα, με πρώτους εκείνους της Καβάλας  και της Καλαμάτας .

Το Ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα προβαίνει σε επείγουσα έκκληση προς όλες τις Δημοτικές αρχές της χώρας, να υιοθετήσουν άμεσα τα αθόρυβα πυροτεχνήματα, σε ένδειξη πολιτισμού, σεβασμού και ενσυναίσθησης προς κάθε μορφής ζωής που μας περιβάλλει.

ΚΟΜΜΑ για τα ΖΩΑ

Η Επικεφαλής

Λυδία Ψιλοβίκου


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250