Τέμπη: "Σ' αυτή την κοινωνία μπορείς να ελπίζεις" - 8.500 φιάλες αίμα σε δύο ημέρες για τους τραυματίες!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2023 20:14

Τέμπη: "Σ' αυτή την κοινωνία μπορείς να ελπίζεις" - 8.500 φιάλες αίμα σε δύο ημέρες για τους τραυματίες!

 Μία κοινωνία στην οποία μπορούμε να ελπίζουμε, άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της και ανταποκρίθηκε σε όλα τα καλέσματα, μεταξύ των οποίων και του ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας) για έκτακτη αιμοδοσία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βέλτιστη περίθαλψη των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

«Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή», δήλωσε στο GRTimes ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ο οποίος γνωστοποίησε πως 3.000 φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν την πρώτη μέρα του δυστυχήματος (1/3), ενώ ακόμη 5.500 φιάλες, πρόσφεραν απλόχερα άνθρωποι όλων των ηλικιών κατά τη διάρκεια της Πέμπτης.

ADVERTISING

«Απευθύναμε την εν λόγω έκκληση την Τετάρτη, 1/3. Είμαι σίγουρος ότι αν συνεχίζαμε τις αιμοδοσίες σήμερα και αύριο, θα συγκεντρώναμε 7 και 10 χιλιάδες φιάλες αίματος αντίστοιχα, καθώς τα αντανακλαστικά του κόσμου δεν είναι άμεσα. Χρειάζεται δηλαδή, μία προετοιμασία για να πάει κάποιος και να δώσει αίμα και για αυτό, τις επόμενες ημέρες θα είχαμε την κορύφωση», διαβεβαιώνει σχετικά ο κ. Κατσίβελας, συμπεραίνοντας ότι «σε αυτήν την κοινωνία, μπορείς να ελπίζεις».

Οι ανάγκες που προέκυψαν στο Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας, λοιπόν, καλύφθηκαν και με το παραπάνω, ενώ εκείνο που προέχει τώρα, κατά τον πρόεδρο του ΕΚΕΑ, είναι να μην «εξαντληθούν» οι αιμοδότες.

«Τα αιμοσφαίρια, έχουν μέγιστη διάρκεια ζωής, 42 ώρες. Τα αιμοπετάλια, δε, μόνο πέντε. Δεν έχουν, δυστυχώς, απεριόριστη ζωή. Οπότε είναι σημαντικό οι αιμοδότες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και για τις επόμενες περιόδους», όπως λέει συγκεκριμένα ο κ. Κατσίβελας, υπογραμμίζοντας ότι νέες ανάγκες θα προκύψουν την περίοδο του Πάσχα, πράγμα που συμβαίνει σε όλες τις περιόδους των διακοπών, όπου ο κόσμος «χαλαρώνει» και δεν αιμοδοτεί, με αποτέλεσμα να μισο-αδειάζουν οι αποθήκες με τα αποθέματα αίματος στη χώρα μας.

Πηγή: news247.gr