Οδυσσέας Γαλιατσάτος: "Επίγεια και εναέρια μέσα στη μάχη με την φωτιά στους οικισμούς της ΝΑ Κεφαλονιάς"

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 04 Ιουλίου 2021 23:24

Οδυσσέας Γαλιατσάτος: "Επίγεια και εναέρια μέσα στη μάχη με την φωτιά στους οικισμούς της ΝΑ Κεφαλονιάς"

Αεροσκάφη, ελικόπτερα, οχήματα και πυροσβέστες από Κεφαλονιά, Πάτρα και εθελοντές, ομάδες πεζοπόρων, υδροφόρες ιδιωτών και δήμου καθώς και μηχανήματα έργου επιστρατεύτηκαν για την αντιμετωπίσουν την φωτιά των Καμπιτσάτων.

Η φωτιά εκδηλώθηκε το Σαββάτο 3 Ιουλίου στις 11.30 σε περιοχή με δασώδη βλάστηση στα παλιά Καμπιτσάτα .

Στο σημείο επιχείρησαν άμεσα επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις. Όμως η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε στις 12.30 στα χωριά της ευρύτερης περιοχής Καμπιτσάτα, Καπανδρίτι και Αγία Ειρήνη και στις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας πέρασε τον δρόμο και συνέχισε την καταστροφική της πορεία στις περιοχές Πάστρα, Κρεμμύδι και Μαρκόπουλο. Λόγω της επικινδυνότητας της πυρκαγιάς αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους από τον δήμαρχο Αργοστολίου και τον διοικητή της πυροσβεστική η απομάκρυνση του πληθυσμού .

Εφιαλτική η νύχτα που πέρασε, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίζουν την μάχη μέχρι τις πρωινές ώρες και με το πρώτο φως της ημέρας ξανά στη μάχη τα εναέρια μέσα, που στις 08.30 σήμερα Κυριακή πρωί να τίθεται υπό έλεγχο.

Η επιχείρηση που στήθηκε από τα επίγεια και εναέρια μέσα ήταν ικανή να δώσει αποτελέσματα χωρίς να δημιουργηθούν μεγάλα ζητήματα αν και η φωτιά έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τις αυλές σπιτιών. Θετικός παράγοντας επίσης ήταν ότι οι άνεμοι δεν βοήθησαν την φωτιά να φύγει προς το βουνό.

Σημειώνουμε ότι η περιοχή έχει πληγεί πολλές φορές από φωτιές και στο παρελθόν. "Δυστυχώς μιλάμε για περιοχή με Συλλέκτη σταθερού ηλιακού κατόπτρου, η για περιοχή που οι ακτίνες του ήλιου εστιάζουν το συγκεκριμένο σημείο…".

Ο πρόεδρος της κοινότητας πόρου

Οδυσσέας Γαλιατσάτος


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250