H Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Σάμης σχετικά με το έργο αφαλάτωσης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 08:53

H Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Σάμης σχετικά με το έργο αφαλάτωσης

H Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Σάμης  καταψήφισε την εισήγηση της Δ.Αρχής για την χωροθέτηση  της  μονάδας αφαλάτωσης στη θέση «πάρκινγκ»  -  «Λαιμός» της Άσσου.

Έχουμε την άποψη ότι, η κατά τα άλλα αναγκαία  λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης στην Άσσο,  όχι μόνο δίνει προσωρινή λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης της πολύπαθης περιοχής, αλλά δημιουργεί και επιπρόσθετα προβλήματα στους κατοίκους και στις δραστηριότητές τους.

Η πιεστικές συνθήκες και τα διλήμματα που προβάλλονται και προβλήθηκαν στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα, τόσο από την Δημοτική Αρχή όσο και από το σύνολο της αντιπολίτευσης, δεν έχουν να κάνουν με το «ενδιαφέρον» τους να δώσουν άμεση λύση στο θέμα της υδροδότησης, αλλά με την επιλογή να την προσαρμόσουν στο μικρότερο κόστος κατασκευής της. Έχουν να κάνουν επίσης με την επιδίωξη να  προσπεράσουν τις αντιδράσεις  των κατοίκων και των φορέων της περιοχής για την ακατάλληλη χωροθέτηση  που δεν  λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα που δημιουργεί..

Οι υποσχέσεις περί προσωρινής λύσης θα επαληθεύσουν τη λαϊκή ρύση «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», αφού δεν δίνουν καμιά  προοπτική συνολικής αντιμετώπισης  στο πρόβλημα της ύδρευσης ακόμη και της άρδευσης της περιοχής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εντοπίζει την απουσία ενός συνολικότερου τέτοιου σχεδίου που θα εκμεταλλευτεί τα επιφανειακά  νερά και θα εξασφαλίζει μεγάλες ποσότητες  υγιεινού και φθηνού νερού. Αυτό προϋποθέτει τα ανάλογα έργα και τις υποδομές που ούτε καν βρίσκονται στις σκέψεις της Κυβέρνησης, της ΠΙΝ και της Δ. Αρχής  που, προωθώντας πρόχειρες και φθηνές για το κράτος λύσεις στο όνομα της αμεσότητας και του επείγοντος για να «..μην χαθούν τα κονδύλια…», προωθούν ως πανάκεια την κοστοβόρα και προβληματική αφαλάτωση. Η παραπάνω επιδίωξη θα φορτώσει με νέα βάρη και χαράτσια τους κατοίκους της Άσσου που βρίσκεται με ανοιχτές ακόμη, τις μεγάλες πληγές  του ΙΑΝΟΥ και με τσακισμένες τις βασικές υποδομές, με τα σπίτια, τις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αναποζημίωτα.  

Το σύστημα που υπηρετούν οι τοπικές αρχές οι παρατάξεις στην τοπική διοίκηση και οι κυβερνήσεις, των Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζει το νερό σαν εμπόρευμα και όχι σαν κοινωνικό αγαθό. Γι αυτό και δεν αποτελεί απλή αντίφαση το γεγονός ότι από την μια πνίγεται  η Άσσος από τις πλημμύρες και από την άλλη θα πληρώνει ο λαός την πανάκριβη αφαλάτωση για να πιει νερό.

Στο πρόσφατο Δημοτικό συμβούλιο ,στις  22 Μαρτίου 2021, δηλώσαμε την συμφωνία μας με την δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στην Άσσο, ως άμεση και προσωρινή λύση για την υδροδότησή της. Δεν ψηφίσαμε την χωροθέτηση του εργοστασίου στο χώρο που προτάθηκε από την Δ. Αρχή, αλλά σε άλλον διαθέσιμο χώρο στη θέση Λαγκάδα, όμορο με την υπάρχουσα γεώτρηση, με πρόσβαση σε δρόμο, που τον παραχωρούν δωρεάν συνδημότες μας.  Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και άλλες προσφορές δωρεών από συνδημότες μας, σε άλλους χώρους έξω από το χωριό που θα μπορούσε να εγκατασταθεί το εργοστάσιο, χωρίς να δημιουργεί κανένα πρόβλημα η λειτουργία του. Παράλληλα θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να υπάρξει συνολικό διαχειριστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της υδροδότησης της Άσσου που να περιλαμβάνει έργα υποδομής και εκμετάλλευσης των επιφανειακών νερών και των πηγών της περιοχής,  ώστε να μπορούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να απολαμβάνουν  φθηνό υγιές και επαρκές νερό.

Σάμη 24 Μαρτίου 2021                          Για την  Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Σάμης

                                                                                      Νίκος Αθανασάτος

                                                                      Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Σάμης




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ