Π. Αμούργης: Σχετικά με το έργο της αφαλάτωσης στην Άσσο

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 14:16

Π. Αμούργης: Σχετικά με το έργο της αφαλάτωσης στην Άσσο

ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΑΜΗΣ 22.03.2021

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΣΟ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω σε αυτό το ιστορικό δημοτικό συμβούλιο της 22ας Μαρτίου 2021 του δήμου Σάμης όλους όσοι έχουν εργαστεί για την εκπόνηση του έργου αυτού και κυρίως την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου για την υποδειγματική δουλειά της. Πράγματι, πρόκειται για ένα έργο αφαλάτωσης, το οποίο θα λύσει, έστω και προσωρινά, το χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης των συνδημοτών. Σίγουρα και ποτέ δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα ή να τα έχουμε όλα τέλεια. Θεωρώ ότι συγκλίνουμε όλοι σε αυτό. Άλλωστε, αν ψάχναμε ατομικά ή συλλογικά την τελειότητα είτε θα ήμασταν Θεοί είτε ματαιόδοξοι. Η εγκατάσταση της μονάδας αφαλάτωσης έχει προταθεί από την δημοτική αρχή να δημιουργηθεί στη θέση «πάρκινγκ» - καταχρηστικά όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε -, δηλαδή στον στενό ισθμό που ενώνει τη χερσόνησο του Κάστρου της Άσσου με το υπόλοιπο νησί.

Πρέπει να δούμε πρώτον όλες τις εναλλακτικές λύσεις και να τις εξετάσουμε, καθώς σίγουρα αισθητικά ο χώρος θα αλλοιωθεί αρκετά. Υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, το Πολεοδομικό Δίκαιο και οι ειδικότερες διατάξεις, στις οποίες είμαι σίγουρος ότι έχει προστρέξει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και υπό τον όρο ότι η θα μεριμνηθεί σε μέγιστο βαθμό η προστασία του περιβάλλοντος από την ηχορύπανση και θα επιτευχθεί η όσο το δυνατόν αρτιότερη εναρμόνιση του νέου έργου με τον γύρω του φυσικό χώρο, θα είμαστε θετικοί σε ένα άκρως σημαντικό έργο που περιμένει ο τόπος μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Θα ήθελα, δε, να αναφέρω και τούτο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και όλα τα υπόλοιπα διοικητικά δικαστήρια, όπως και σύσσωμη η θεωρία του Διοικητικού και Συνταγματικού Δικαίου, αναφέρει ότι πάντοτε, στη λεγόμενη «σύγκρουση των δικαιωμάτων» λαμβάνεται υπόψη η συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ακριβώς ότι στην περίπτωση που δεν μπορεί να επιτευχθεί το τέλειο και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα και των δύο πλευρών, γίνονται υποχωρήσεις, αρκεί να μη θίγεται ο πυρήνας του εκάστοτε δικαιώματος. Η ανάγκη υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος και δη για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι το συγκεκριμένο έργο της αφαλάτωσης, απαιτεί την αναλογική προσαρμογή των θιγόμενων δικαιωμάτων στη νέα κατάσταση και εννοώ ακριβώς αυτό που προανέφερα: Ναι μεν το έργο πρέπει να γίνει, διότι εξυπηρετείται μέγιστο δημόσιο συμφέρον με άμεσο αντίκρισμα στους πολίτες, όμως δεν μπορεί να θίγει σε ανεπίτρεπτο βαθμό την ησυχία των περίοικων, άρα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη. Ναι μεν το έργο πρέπει να γίνει, διότι εξυπηρετείται μέγιστο δημόσιο συμφέρον, αλλά δεν μπορεί να διαμορφώσει εκ του αποτελέσματος ένα αισθητικό τερατούργημα. Οφείλει να σεβαστεί τον περιβάλλοντα χώρο, με βάση συγκεκριμένες μελέτες. Από την άλλη, δεν είναι δυνατόν λόγω κάποιου θορύβου ή κάποιας, ικανής έστω, αισθητικής παρέμβασης στον χώρο, ο κόσμος να μείνει χωρίς πόσιμο νερό.

Σχετικά με τη λύση της απαλλοτρίωσης που προτάθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, δεν αντιλέγει κανείς ότι θα αποτελούσε μία λύση, η οποία όμως απαιτεί χρόνο, υπομονή και κυρίως τύχη, καθώς είναι πιθανό η διαδικασία να παγώσει από την τυχόν προσβολή του κύρους της απαλλοτριωτικής πράξης του Δήμου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν είναι άλλωστε σπάνιο πλέον το φαινόμενο να βλέπουμε απαλλοτριώσεις να διαρκούν έως και 10 χρόνια.

Επομένως, εφόσον αποδεδειγμένα και εμπεριστατωμένα δεν μπορεί να βρεθεί άλλο ικανό μέρος να φιλοξενήσει προς το παρόν αυτό το σπουδαίο έργο για τον δήμο Σάμης, για το νησί αλλά και για ολόκληρη την χώρα, που επιτέλους εκσυγχρονίζει την «εποχή του χαλκού», είμαστε θετικοί στο να δημιουργηθεί στην προτεινόμενη τοποθεσία, αλλά σεβόμενο τα όσα δικαιώματα θίγονται με εφαρμογή των κείμενων διατάξεων, καθώς και της συνταγματικώς κατοχυρωμένης αρχής της αναλογικότητας.

Είναι καιρός να αφήσουμε κατά μέρος τους δικαιολογημένους δισταγμούς μας, να εμπιστευτούμε τις μελέτες της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου μας και εφόσον ικανοποιούν ένα μίνιμουμ προστασίας των λογικών φόβων όλων μας, να γυρίσουμε μια νέα σελίδα για την Κεφαλονιά και για τον δήμο Σάμης.

Παντελής Αμούργης,

Δημ. Σύμβουλος δήμου Σάμης,

Επί κεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250