Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός Δήμου Αργοστολίου - Το μήνυμα του Δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου: "Καλύτερη χρονιά των τελευταίων 10 χρόνων το 2021"

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 08:57

Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός Δήμου Αργοστολίου - Το μήνυμα του Δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου: "Καλύτερη χρονιά των τελευταίων 10 χρόνων το 2021"

Ψηφίστηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίουο Προϋπολογισμός του Δήμου Αργοστολίου για το 2021.

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, έστειλε το μήνυμά του για την χρονιά που έχουμε μπροστά μας και τους στόχους του Δήμου. "Όλοι οι Δήμοι μπαίνουν σε μία γραμμή. Ως εκ τούτου, η πορεία του προϋπολογισμού δεν έχει να κάνει με πολιτικές κατευθύνσεις. Ο Προϋπολογισμός έχει απασχολήσει για μεγάλο διάστημα την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, αλλά και εμένα προσωπικά. Όταν αρχίσαμε να συντάσσουμε τον προϋπολογισμό είχε ένα έλλειμμα. Κοιτάξαμε πάλι μαζί με την υπηρεσία, δαπάνη με δαπάνη, ευρώ με ευρώ για μείωση των δαπανών. Θα κινηθούμε μέσα στο 2021 εκτός από την διαδικασία των οχλήσεων και να στείλουμε χαρτιά σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών, θα κινηθούμε και πιο δυναμικά και ενδεχομένως να εισπράξουμε και δικαστικά αν χρειαστεί. Αυξήσαμε τα έσοδα με στόχο ότι θα καταφέρουμε καλύτερη εισπραξημότητα. Αυτό είναι ένα στοίχημα που θα πρέπει να το παρακολουθούμε μήνα μήνα. Θα πρέπει το 2021 να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια με συναίνεση και συνεργασίες. Καλώ τους δημοτικούς συμβούλους να δείξουν κατανόηση και να μην κάνουν αντιπαράθεση με τα οικονομικά του δήμου. Είναι μία δύσκολη χρονιά για όλους” στην δευτερολογία του τόνισε πως: “Έγινε διάλογος και ακούστηκαν πράγματα. Πάντα με τον διάλογο βγαίνει κάτι θετικό. Τα προηγούμενα εννέα χρόνια είχαμε ζητήσει να μοιράζεται η ΣΑΤΑ σε κάθε χωριό. Αυτό δεν έγινε και έγινε τώρα. Τώρα αυτό το εφαρμόζουμε στην πράξη. Είχαμε ζητήσει να αποδοθούν τα χρήματα των ΑΠΕ στα χωριά. Και αυτό έγινε την τελευταία χρονιά πριν την διάσπαση των δήμων. Ήταν κάποιοι λόγοι σπουδαίοι και σημαντικοί για εμάς και υπήρχε η πολυτέλεια να έχει δημοτικούς συμβούλους να ψηφίσουν και να μην έχει προβλήματα το τότε δήμος στην λειτουργία του. Είμαστε εδώ για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του Δήμου. Έχουμε καλύψει όλες τις ανάγκες που εκτιμούμε και στον αθλητισμό και τον πολιτισμό με στόχο να φτιάξουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου. Το 2021 θα είναι η καλύτερη χρονιά τα τελευταία 10 χρόνια. Περιμένουμε να αποδώσει καρπούς η προσπάθεια που έχει κάνει η Τεχνική Υπηρεσία και εδώ πρέπει να της πούμε, για μία ακόμη φορά, ένα μεγάλο μπράβο. Το 2021 θα έχουμε και εντάξεις έργων. Ο προϋπολογισμός μπορεί να είναι εφικτός και να καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε. Εμείς θα πάρουμε το πολιτικό μήνυμα σε όσους δεν τον ψηφίσουν τον προϋπολογισμό”.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός αναφερόμενος στον προυπολογισμό του 2021 επεσήμανε: “Θα μπορούσαμε κάθε φορά να απεραντολογούμε και να μην τελειώνει ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο. Ομως δεν το κάνουμε. Το τεχνικό πρόγραμμα έχει ψηφιστεί, παρά το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια αναβολής του για πολιτικούς λόγους. Το τεχνικό πρόγραμμα είχε πολύ μικρά περιθώρια βελτιώσεων. Υιοθετήσαμε την βούληση των ανθρώπων των τοπικών συμβουλίων. Δεν μπορούσαμε να γράψουμε έργα που δεν ήταν ενταγμένα. Το τεχνικό πρόγραμμα ήταν δεδομένο πως θα έπρεπε να διαρθρωθεί. Οσον αφορά τα ανταποδοτικά τέλη και αυτά ψηφίστηκαν στο προηγούμενο συμβούλιο και παρά τις δύσκολες συνθήκες δεν ανεβάσαμε κανέναν συντελεστή. Η κρατική χρηματοδότηση και αυτή είναι δεδομένη. Έχει καθοριστεί απο τα όρια του κρατικού προϋπολογισμού και είναι μία καχεκτική χρηματοδότηση. Τα δεδομένα για την σύνταξη του προϋπολογισμού ήταν λίγο έως πολύ γνωστά. Έχουμε βάλει στόχο να μειώσουμε τις οφειλές που υπάρχουν και δυστυχώς οι ΟΤΑ βρίσκονται κάτω από μέγγενη. Ο Δήμος χωρίς προϋπολογισμό δεν μπορεί να λειτουργήσει και όσοι έχουν συναίσθηση για την λειτουργία του δήμου θα πρέπει να ψηφίσουν”.

Ο προϋπολογισμός πέρασε με 13 ψήφους υπέρ και 5 κατά (δεν τον ψήφισαν ο Μάκης Φόρτες, ο Αλέξανδρος Παντελειός, ο Δημήτρης Κεκάτος και οι δύο Δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κουρούκλης και Σταύρος Γρηγορόπουλος), ενώ από την συνεδρίαση απουσίασε η παράταξη της “Ισχυρής Κεφαλονιάς” του Αλέξανδρου Παρίση.

Γιώργος Χαλαβαζής 

 




00 inkefalonia general ad 300X250