Δήμος Αργοστολίου: Ιστορική Απόφαση για τον Πολιτισμό! Το πρ. Δημοτικό Μέγαρο γίνεται Μουσείο “Γεράσιμου Σκλάβου”

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 10:54

Δήμος Αργοστολίου: Ιστορική Απόφαση για τον Πολιτισμό! Το πρ. Δημοτικό Μέγαρο γίνεται Μουσείο “Γεράσιμου Σκλάβου”

Μια άκρως σημαντική και συνάμα ιστορική απόφαση πήρε κατά την χθεσινή του συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου.

Το τέως Δημαρχιακό Μέγαρο (επί ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς) και πρώην κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας, θα αξιοποιηθεί επιτέλους υπέρ του σκοπού που είχε αγοραστεί απο τον τέως Δήμο Αργοστολίου, με τότε Δήμαρχο τον Γιώργο Τσιλιμιδό! Για τις ανάγκες του Πολιτισμού του νησιού, ώστε να γίνει ένας πολιτιστικός χώρος που θα φιλοξενεί έργα του αειμνήστου και διεθνούς φήμης Κεφαλονίτη γλύπτη και ζωγράφου Γεράσιμου Σκλάβου!

Άλλωστε, κατά την χθεσινή συνεδρίαση πέρασε και η ονοματοδοσία του κτηρίου σε Μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου, απόφαση που προϋπέθετε για την δωρεά των σημαντικών έργω του ξακουστού Κεφαλονίτη Καλλιτέχνη!

“Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος. Είναι μια μεγάλη μέρα για τον Δήμο μας και την Κεφαλονιά. Ξεκάθαρο ήταν ότι θέλαμε το κτήριο να παραδοθεί στον πολιτισμό. Και αυτό κάνουμε…. Ευχαριστώ και τον Γιώργο Τσιλιμιδό, τον Νίκο Φραντζή, τον Διονύση Μινέτο και φυσικά τον Νίκο Σκλάβο και την οικογένεια του αείμνηστου Καλλιτέχνη, για όσα έκαναν πάνω σε αυτό το σημαντικό μουσείο” ήταν τα λόγια του Δημάρχου Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου.

Για την σημαντικότητα αυτής της δωρεάς από την οικογένεια Σκλάβου έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός.

Όταν τον λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αργοστολίου Νίκος Φραντζής τόνισε γι αυτή την ιστορική απόφαση: “Δεν θα είναι ένα στατικό μουσείο παλαιού τύπου, θα είναι διαδραστικό μουσείο και παράλληλων εκθέσεων και χώρος όπου και σχολεία και πανεπιστήμια θα μπορούν να επισκέπτονται και με σύγχρονα μέσα ηλεκτρονικές προβολές θα μπορούν να μελετούν το έργο του Σκλάβου. Η οικογένεια αποδέχεται να χορηγήσει τα εκθέματα. Έχουμε δουλέψει με ειδικό μουσειολόγο. Είναι συνολικά 200 έργα γλυπτά και ζωγραφική και θα έρθουν σύντομα την Κεφαλονιά”

Μουσείο "Γεράσιμου Σκλάβου"

Από την πλευρά του ο Νίκος Σκλάβος, εκπροσωπόντας την οικογένεια τόνισε: “Σε μία διετία θα υπάρχει το μουσείο στην Κεφαλονιά. Η Γαλλία τιμάει τον Γεράσιμο Σκλάβο και ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για το έργο του. Ζητώ την θετική σας ψήφο”.

Για τεχνικά ζητήματα πάνω στο Μουσείο μίλησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων: Διονύσης Μινέτος: Θα αξιοποιηθούν και τα τρία τμήματα του κτηρίου. Υπάρχει χώρος και για έκθεση και άλλων πραγμάτων. Θα καθοριστεί όμως μόλις ολοκληρωθούν οι μουσιογραφικές μουσιολογικές μελέτες. Θα χρειαστούν περίπου 1,5 εκ. Ευρω με την πρόχειρη προκοστολόγιση που έχουμε κάνει … θα χρειαστεί ασανσέρ και να διαμορφωθούν όλοι οι χώροι… Τα χρήματα θα τα βρουμε απο τα ανοικτά προγράμματα που υπάρχουν στο ΕΣΠΑ.

Ανουσάκης: “Αν εκλεγούμε το 2023 θα το κάνουμε πάλι Δημαρχείο”

Ενστάσεις είχε η αντιπολίτευση όσον αφορά την χρήση του κτηρίου ως “Μουσείο Γεράσιμος Σκλάβος” για τα επόμενα 30 χρόνια:

Ο επικεφαλής της Ισχυρής Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης τοποθετήθηκε λέγοντας “Λέμε ναι στην συλλογή, αλλά διαφωνούμε στην δέσμευση του κτιρίου για 30 χρόνια”.

Ενώ και ο Δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του Νίκος Ανουσάκης δεν δίστασε να πει ότι αν η παράταξή του κερδίσει τον Δήμο Αργοστολίου το 2023, θα επιδιώξει να κάνει το κτήριο και πάλι Δημαρχείο : “Το θέλουμε για Δημαρχείο αυτό το κτήριο! Και αν εκλεγούμε και πάλι το 2023 γιατί ως παράταξη θα διεκδικήσουμε και πάλι τον Δήμο Αργοστολίου θα το κάνουμε Δημαρχείο! Η συλλογή αυτή θα πρέπει να πάει στην Λειβαθώ, καθώς ήταν Λειβαθινός ο καλλιτέχνης. Είμαστε αντίθετοι στην δέσμευση του κτηρίου για 30 χρόνια” ήταν τα λόγια του!

Η εισήγηση πέρασε κατά πλειοψηφία και έτσι μία ιστορική απόφαση, θα πάρει σε λίγο καιρό σάρκα και οστά!

Γιώργος Χαλαβαζής

 




00 inkefalonia general ad 300X250