Γιώργος Τσιλιμιδός για την καθαριότητα στα σχολεία: «Δεν μπορεί ο Δήμος κάθε φορά να αποτελεί πολιτικά τον "σάκο του μποξ" - Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης ανάληψη της δαπάνης από το κράτος»

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 12:45

Γιώργος Τσιλιμιδός για την καθαριότητα στα σχολεία: «Δεν μπορεί ο Δήμος κάθε φορά να αποτελεί πολιτικά τον "σάκο του μποξ" - Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης ανάληψη της δαπάνης από το κράτος»

Εκτενής ήταν η συζήτηση στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης όσον αφορά «Όροι και προϋποθέσεις και λήψη των αναγκαίων μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολικών μονάδων Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αργοστολίου ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς».

Την εισήγηση έκανε ο επικεφαλής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Κουρούκλης. Σημαντικά και τα όσα ακούστηκαν από τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Αργοστολίου Γιώργο Τσιλιμιδό, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή όσον αφορά τις καθαρίστριες στα σχολεία.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Τσιμιλιδός «παίζεται ένα παιχνίδι και ο δήμος είναι στην μέση και τον χτυπάνε όλοι. Από την μία το υπουργείο Εσωτερικών και από την άλλη οι πολίτες του Δήμου.Κρίνω ότι είναι δίκαιη η κριτική και η απαίτηση που υπάρχει από τους πολίτες που θέλουν περισσότερες καθαρίστριες.  Όμως δεν μπορεί κάθε φορά ο Δήμος να αποτελεί πολιτικά τον σάκο του μποξ. Ο δήμος κάνει μια μεγάλη προσπάθεια πάνω και σε αυτό το κομμάτι και έχουμε συμβάλει σε αυτό, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο και από την στιγμή που πλέον όλοι οι δήμοι υποχρηματοδοτούνται».

{https://www.youtube.com/watch?v=fgcgROlKCag}

Στο ψήφισμα που κατατέθηκε ως πρόταση της Δημοτικής Αρχής και πέρασε κατά πλειοψηφία τονίζεται ότι:

«Το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε στο Δήμο Αργοστολίου την πρόσληψη 19 καθαριστριών/των πλήρους απασχόλησης και 20 καθαριστριών/των μερικής απασχόλησης.

Η έγκριση αυτή πάρθηκε αυθαίρετα χωρίς να ληφθεί υπόψη ο αριθμός των ενεργών σχολικών μονάδων που είναι 45 και μόνο μια διέθετε καθαρίστρια μόνιμη υπάλληλο.

Σε 4 σχολικά κτίρια που συστεγάζονται δύο σχολικές μονάδες εγκρίθηκε από μία καθαρίστρια όπως επίσης υπάρχει και η ακραία περίπτωση δύο σχολικών μονάδων γειτονικών χωριών να εξυπηρετούνται από μία καθαρίστρια.

Οι απαιτήσεις καθαρισμού των σχολείων για την επαρκή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ λόγω Covid είναι μεγάλες και επιβεβλημένες.

Ο αριθμός των καθαριστριών δεν επαρκεί, καθώς και το καθεστώς απασχόλησης σε αρκετές σχολικές μονάδες δεν συμβάλλει στην απαιτούμενη παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών.

Την ελλειμματική αντιμετώπιση του καθοριστικού αυτού ζητήματος για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, προσπαθεί να μετακυλήσει στις πλάτες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επικοινωνεί προς την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και την κοινωνία ότι τα όποια ελλείμματα των επιλογών του μπορούν να τα καλύψουν οι Δήμοι από ίδιους πόρους.

Παραγνωρίζοντας για άλλη μια φορά ότι αφενός είναι κρατική αρμοδιότητα και αφετέρου πως η τοπική αυτοδιοίκηση ασφυκτιά από την κυβερνητική υποχρηματοδότηση και την συρρίκνωση των όποιων ίδιων πόρων κατά την φετινή χρονιά της πανδημίας.

Αυτή η πολιτική είναι ανεπίτρεπτη, καταδικαστέα και μη αποδεκτός από την αυτοδιοίκηση ο ρόλος του εξιλαστήριου θύματος από την ανεπάρκεια των εκάστοτε κυβερνητικών πολιτικών.

Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης ανάληψη της δαπάνης για την αναγκαία διευρυμένη και αποτελεσματική καθαριότητα των σχολείων από το κράτος, όπως οφείλει μια ευνομούμενη πολιτεία που παρέχει δημόσια παιδεία.

Παράλληλα είναι εξίσου σημαντικό να υπάρξει κρατική μέριμνα για την διάθεση αιθουσών όπου κρίνεται ανεπαρκής ο αριθμός τους για να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως επίσης να υπάρξουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις και πόροι στις μεταφορές μαθητών για να είναι ασφαλείς».  

Γιώργος Χαλαβαζής 




00 inkefalonia general ad 300X250