Λαϊκή Συσπείρωση: Αίτημα σύγκλισης Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου και Ληξουρίου για την Πυρκαγιά στον ΧΥΤΥ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2020 11:56

Λαϊκή Συσπείρωση: Αίτημα σύγκλισης Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου και Ληξουρίου για την Πυρκαγιά στον ΧΥΤΥ

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου: κ. Ν. Βαλλιανάτο

«ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΠΑΛΟΣΤΗΣ»

Η πυρκαγιά  και η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον ΧΥΤΑ στην Παλοστή τις τελευταίες ημέρες,  αποτελεί  ένα μεγάλο και διαρκές έγκλημα σε βάρος του Λαού της Κεφαλονιάς,  με ανυπολόγιστες επιπτώσεις  στην υγεία των κατοίκων  και  το περιβάλλον. Ο Ιατρικός Σύλλογος Κεφαλονιάς κάνει λόγο, στην περίπτωση την εν λόγω πυρκαγιάς, για «τοξικό νέφος που περιέχει μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών εξαιρετικά καρκινογόνων». Η έκρυθμη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επιβάλλει χωρίς καμία χρονοτριβή τη λήψη επειγόντων μέτρων και από την πλευρά σας. Ο τρόπος εκδήλωσης της πυρκαγιάς (σε έναν φυλασσόμενο καλά  κατά τα άλλα χώρο), όσο και η διαχείρισή της, αποδεικνύουν δραματικά και στον πιο αδαή ότι  οι  ευθύνες κυβέρνησης όσο και τοπικής διοίκησης  (ΠΙΝ και Δήμων) είναι  αποκλειστικές και διαχρονικές.

Η βασική αιτία αυτού του εγκλήματος σε βάρος του λαού των νησιών μας και του περιβάλλοντος, είναι η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε όλες τις φάσεις της που, εκτός των άλλων, απαιτεί μεγάλα κέρδη και μεγάλο κόστος για το λαό, φθηνή διαχείριση και καρκινογόνο καύση σκουπιδιών, μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου και παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος κ.α. Αυτή η πολιτική επιλογή  ήταν και είναι η μόνιμη επωδός όλων των κυβερνήσεων και όλων των Περιφερειακών και  Δημοτικών Αρχών  ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, και  αποτελεί σήμερα  την βασική καύσιμη ύλη της σημερινής πυρκαγιάς.

Με βάση τα παραπάνω:

Υποβάλλουμε αίτημα για την σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να παρθούν αποφάσεις γύρω από τις πρωτοβουλίες και ενέργειες από την πλευρά του Δήμου αυτές τις δύσκολες ώρες για αυτό τόσο σοβαρό θέμα που πλήττει την υγεία όλων μας και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού μας.

Απαιτείται :

Άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς με ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων με μέσα και προσωπικό.

Άμεση αποτίμηση της επίδρασης του τοξικού νέφους στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με λήψη των απαραίτητων μέτρων αποκατάστασης.

Λήψη ουσιαστικών μέτρων φύλαξης του ΧΥΤΑ (περίφραξη, προσωπικό, ολοκληρωμένη πυροσβεστική μελέτη και μόνιμα πυροσβεστικά μέσα, κ.α.).

                                             Αργοστόλι, 8-9-2020.

Οι υπογράφοντες το αίτημα σύγκλησης του Δ.Σ δημοτικοί σύμβουλοι της Λαικής

                                                     Συσπείρωσης Αργοστολίου

                           Σταύρος Γρηγορόπουλος       Γιάννης Κουρούκλης.       

 

     

Αίτηση                                                                                 Προς: την κ. πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου                                                                                                                                              

Των Δημοτικών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης                       κ. Αδαμαντία Καμινάρη

Δαμουλιάνου Θεόδωρου                                                         Κοιν:       κ. Δήμαρχο Ληξουρίου

Καπάτου Βασιλείου                                                                                     κ. Κατσιβέλη Γεώργιο

Μαντζουράτου Δημητρίου

Συνοδινού - Βαλλιάνου Ευάγγελου

Φαρακλού Ευάγγελου

 

Κυρία Πρόεδρε,

Λόγω της έκρυθμης και επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον ΧΥΤΥ Παλοστής και επειδή έως σήμερα δεν έχετε πάρει ως δημοτική αρχή καμία πρωτοβουλία για το θέμα αυτό, σας καλούμε το συντομότερο δυνατό να καλέσετε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να παρθούν αποφάσεις γύρω από τις πρωτοβουλίες και ενέργειες από την πλευρά του Δήμου μας αυτές τις δύσκολες ώρες για αυτό τόσο σοβαρό θέμα που πλήττει την υγεία όλων μας και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού μας.

Σημειώνουμε ότι η επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την πυρκαγιά και το τοξικό νέφος για τέταρτη μέρα, επιβάλλουν χωρίς καμία χρονοτριβή τη λήψη επειγόντων μέτρων και από την πλευρά σας

Ληξούρι , 08/09/2020                                                          Οι   Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

                                                                                         Θ. Δαμουλιάνος, Β. Καπάτος, Δ.Μαντζουράτος,

Ε. Φαρακλός, Ε. Συνοδινός - Βαλλιάνος




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ