Περιφερειακό Συμβούλιο για το Περιβάλλον: «Πάρε ό,τι θέλεις ..επενδυτή»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Μαΐου 2020 09:49

Περιφερειακό Συμβούλιο για το Περιβάλλον: «Πάρε ό,τι θέλεις ..επενδυτή»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑ.ΣΥ.

Αυτό είπε η Π.Αρχή στην πρόσφατη συνεδρίαση του Π.Σ., με θέμα το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της ΝΔ, υιοθετώντας πλήρως την κυβερνητική γραμμή και ψηφίζοντας ναι σε ένα έγκλημασε βάρος, της υγείας και των όρων διαβίωσης του λαού μας .

Σκάρωσαν προκλητικές μεθοδεύσεις, ώστε να περάσει το θέμα “εν κρυπτώ”, να μην εκτεθούν περιφερειακοί σύμβουλοι, οι οποίοι άλλα έλεγαν στον τόπο τους και άλλα στο Π/Σ. Είχαν τόση ανησυχία που, ενώ στη Βουλή είχε ολοκληρωθεί η ψήφιση, το Π.Σ συνέχιζε ακόμα, την 8ωρη μαραθώνια συζήτηση!!!

Οι μέχρι πρότινος, αιφνιδιασμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, εμφανίστηκαν πλήρως ενημερωμένοι και εκ του ασφαλούς πια, υπερθεμάτιζαν του νόμου, επιβεβαιώνοντας έτσι, ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρξε συγκεκριμένο σχέδιο και «οδικός χάρτης» διαχείρισης των αντιδράσεων.

Η προσπάθεια της «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας» (ΚΙΝΑΛ) να διαφοροποιηθεί τάχα, είτε με τη διαφορετική εισήγηση του κ. Αλεξάκη είτε με την τακτική των διαφορετικών επιστολών του άλλου μέλους της κ. Ποζίδη, είναι στάχτη στα μάτια. Αφού η «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» συνεργάζεται στη διοίκηση της Περιφέρειας με τη( ΝΔ), βάζοντας πλάτη στην υλοποίηση της πολιτικής της, κατέχοντας μάλιστα, δύο θέσεις ευθύνης.

Το όψιμο ενδιαφέρον της ΑΝΑΣΑ, για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι υποκριτικό, αφού ως Π. Αρχή έβαλε πλάτη στην προώθηση της πολιτικής της εμπορευματοποίησης του περιβάλλοντος και της Ενέργειας. Πολιτική που υπηρέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, στα πλαίσια της ΕΕ. Οι ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείριση των αποβλήτων, με τις υγειονομικές βόμβες σε ΧΥΤΑ Λευκίμμης, Τεμπλόνι, Ζάκυνθο και Λευκάδα φέρουν τη σφραγίδα της. Η συμφωνία στην εξόρυξη των Yδρογονανθράκων, ο ρόλος του «ντίλερ» που έπαιξε με τους χορηγούς πετρελαιάδες στα αθλητικά κέντρα και στα σχολεία, έχουν τη σφραγίδα της.

Η επικέντρωση των δυνάμεων της Τοπικής Διοίκησης, στα επιμέρους ζητήματα των ΦΔΠΠ και του άρθρου 93, στοχεύει στον αποπροσανατολισμό και όχι στην ουσία της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής, κοροϊδεύοντας, για άλλη μια φορά το λαό, ότι στο κέρδος και στην ανταγωνιστικότητα μπορούν να μπουν κανόνες.

Για άλλη μια φορά, πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι, ανέπτυξαν τον «αυτοδιοικητικό» τους λόγο και «…άφησαν τις κομματικές τους ταυτότητες στα συρτάρια…», αφού όμως πρώτα θεώρησαν ως θέσφατο «…τα θετικά του νόμου που θα λύσει παθογένειες…» και απλά το μόνο που έλειψε ήταν μια διαβούλευση, κρύβοντας έτσι την ταύτισή τους με την κυβερνητική πολιτική και την ουσία του νόμου.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση για άλλη μια φορά υπενθυμίζουμε στο λαό, ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις που αφορούν στο σύνολο του φυσικού περιβάλλοντος και πλούτου, που αργά ή γρήγορα θα δείξουν τα δόντια τους στο λαό με τεράστιες συνέπειες στα νησιά μας.

Παραδίδει Ενέργεια, βουνά, λίμνες, περιοχές Natura μοναδικού φυσικού κάλλους βορά στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων, και στα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Το επόμενο διάστημα βέβαια πολλοί θα «σηκώνουν σκόνη»: Όταν ο πανέμορφος Αίνος στην Κεφαλονιά από εθνικός δρυμός θα μετατρέπεται σε Εθνικό Πάρκο ή τα βουνά μας Παντοκράτορας (Κέρκυρα), Φάλαρη (Κεφαλονιά) και όπου αλλού τους βολεύει, θα τιγκάρουν από ανεμογεννήτριες. Όταν ο Ερημίτης, ο Ίσσος, το Ναυάγιο, οι ΒΔ ακτές Ζακύνθου, και άλλα, θα παύουν πια να είναι προστατευόμενες περιοχές, γιατί οι τουριστικοί όμιλοι αξιώνουν ν’ «αξιοποιηθούν» στα πλαίσια του τουρισμού.

Το επόμενο διάστημα η διαχείριση των αποβλήτων θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον.

Όλα αυτά η πλειοψηφία του Π.Σ δια στόματος κας Κράτσα τα ονόμασε “συμφιλίωση του περιβάλλοντος με την ανάπτυξη” και με τον έτερο εκπρόσωπο των επιχειρηματικών συμφερόντων, την Χ. ΑΥΓΗ παρέδωσαν τα πάντα, Fast track!

Καλούμε τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς των νησιών μας, σε οργάνωση, κλιμάκωση και μαζικοποίηση των αγώνων, για την προστασία του περιβάλλοντος και της ίδιας της ζωής μας.

             Είναι στο χέρι μας, ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος να μείνει στα χαρτιά!

7/5/20




00 inkefalonia general ad 300X250