Λαϊκή Συσπείρωση Ληξουρίου: «Ο.Χ.Ε. αποκλειστικά για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 18:12

Λαϊκή Συσπείρωση Ληξουρίου: «Ο.Χ.Ε. αποκλειστικά για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών»

 

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει επικοινωνιακός «εμφύλιος» στις συστημικές παρατάξεις στο Δ.Σ του Δήμου Ληξουρίου, σχετικά με την «αναθεώρηση» ή την «τροποποίηση» της «Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης» (ΟΧΕ) Παλικής.

Η (ΟΧΕ) είναι ένα ακόμη πρόγραμμα ενταγμένο στην στρατηγική του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020, που επιδιώκει βασικά να ενισχύσει τη μεγάλη επιχειρηματική κερδοφορία (κυρίως στον τουρισμό), μακριά και έξω από τις οξυμμένες λαϊκές ανάγκες και τα έργα που τις εξυπηρετούν. Παράλληλα με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των συνεπειών των σεισμών του 2014 και της «διαβούλευσης» με τους διάφορους τοπικούς φορείς, έχει στόχο την χειραγώγηση του λαού και των εργαζομένων στην αποδοχή και την αυστηρή διαχείριση της δεδομένης επιλεξιμότητας της Ε.Ε.

Η κατεύθυνση, οι στοχεύσεις και τα συγκεκριμένα έργα της πολυθρύλητης (ΟΧΕ) που σχεδιάστηκε από την Περιφ.. Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και την διαχειρίζεται σήμερα η Περιφ. Αρχή της Ν.Δ, αποτελούν την συγκολλητική ουσία στην στρατηγική συμφωνία της Δημοτικής Αρχής (ΝΔ), με τις άλλες παρατάξεις του κ. Αραβαντινού (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) και Ρουχωτά (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ).

Από τα 47 εκ που είναι ο προϋπολογισμός της, τα 39εκ. περίπου, προγραμματίζονται να χρηματοδοτηθούν «ως προτεραιότητες» είτε άμεσα, (επιδοτήσεις για κατασκευή καταλυμάτων VIP), είτε έμμεσα για την βελτίωση της «επισκεψιμότητας», τα μεγάλα συμφέροντα στον τουρισμό. «Ποζάρουν» ως «προτεραιότητες» έργα όπως, η «δημιουργία θέλγητρων βιωματικού τουρισμού με τη μορφή σταθμού παρατήρησης ουρανού(!!!), η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς… με έμφαση στις ξερολιθικές δομές, αψίδες και μύλους (!!!), η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Ληξουρίου, τουριστικά μονοπάτια…» κ.α.

Την ίδια ώρα αναγκαία έργα που εξυπηρετούν το λαό και τις ανάγκες του, είτε προβλέπονται μόνο σε επίπεδο μελετών με αβέβαιο χρόνος εκτέλεσης τους και όχι των απαραίτητων έργων, (Υδρογεωλογική μελέτη…, επικαιροποίηση μελετών φραγμάτων και διασφάλισης ποιότητας του νερού, μελέτες και έργα αντιπυρικής προστασίας…κ.α), είτε έχουν εξαφανιστεί εντελώς (σχολεία, εργατικές κατοικίες κ.α). Σε κάθε περίπτωση, αυτά, δεν ξεπερνούν τα 17 εκατ., ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, έρχονται να αντικαταστήσουν ακόμη και την κρατική ευθύνη για σοβαρές δημόσιες υπηρεσίες π.χ. στον τομέα της Υγείας, που αντί για γιατρούς μας προωθούν την τηλεϊατρική.

Από τα παραπάνω, ο οποιοσδήποτε πολίτης της Παλικής, μπορεί να εξηγήσει γιατί η Δημοτική Αρχή (Κατσιβέλη), διαγκωνίζεται με τις άλλες αστικές παρατάξεις (Ρουχωτά – Αραβαντινού), ανεξάρτητα από τις κολεγιές τους (φανερές ή κρυφές). Είναι φανερό ότι αφού δεν δίνουν δεκάρα για τις λαϊκές ανάγκες και τα έργα που απαντούν σε αυτές μέσα και από το «χρηματοδοτικό εργαλείο» της ΟΧΕ (τα λόγια δικά τους), το μόνο που απομένει για να εξηγηθεί η «αντιπαράθεσή» τους, είναι οι διαφοροποιήσεις τους στις νέες και παλαιότερες προτάσεις που εξυπηρετούν τα διάφορα και τα διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο κουρνιαχτός που σηκώνουν, η υποκριτική στάση τους και οι τακτικισμοί τους αυτήν την αγωνία εκφράζουν, καθώς και την ανησυχία τους, μήπως, στην όποια διαδικασία «αναθεώρησης» ή «τροποποίησης» της «ΟΧΕ», υπάρξει παρέμβαση του κινήματος και της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό συμβούλιο και αλλάξει έστω και στο παραμικρό η συγκεκριμένη επιλεξιμότητά της και ξεφύγει κανένα κονδύλι για έργα που εξυπηρετούν λαϊκές ανάγκες.

Όμως, πρέπει να απαντήσουν γιατί σήμερα και τόσα χρόνια, αυτές οι δυνάμεις που κυβερνούν είτε τοπικά (Περιφέρεια – Δήμοι), είτε κεντρικά σαν κυβερνήσεις, δεν είχαν και δεν έχουν ως προτεραιότητές τους, την αποκατάσταση των Δημόσιων Σεισμόπληκτων υποδομών (Σχολεία, εργατικές κατοικίες, Δημαρχείο, θέατρο, Νοσοκομείο, οδικό δίκτυο), την αντισεισμική, αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντικεραυνική ασφάλεια που να καλύπτει πλήρως όλη την επικράτεια του Δήμου, τις σύγχρονες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, αθλητισμού πολιτισμού, το καθαρό και επαρκές νερό, την αποχέτευση για όλη την Παλική, το σύγχρονο και ασφαλές αγροτικό δίκτυο, την προστασία και τις απαραίτητες υποδομές για τους αγρότες και τους ψαράδες, τους κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, τα ΑΜΕΑ κ.α.

Πρέπει να απαντήσουν, γιατί τόσα χρόνια τα «χρηματοδοτικά τους εργαλεία» τύπου «ΟΧΕ» κρατικά, περιφερειακά ή ευρωπαϊκά, πάντα άφηναν απέξω τα παραπάνω προβλήματα ή καρκινοβατούσε η υλοποίησή τους, έτσι που σήμερα να έχουν συσσωρεύσει βάσανα για το λαό και μια τσακισμένη περιοχή.

Πρέπει να απαντήσουν γιατί την ίδια ώρα που σήμερα φροντίζουν με την «ΟΧΕ» να χρηματοδοτούν τους μεγαλοξενοδόχους μέσω της «κατάρτισης και της προσέλκυσης ανθρώπινου δυναμικού …» δεκάρα δεν δίνουν για το καθεστώς γαλέρας που βιώνουν στους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις οι εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι και στην Παλική.

Η Λαϊκή Συσπείρωση από την πρώτη στιγμή παρουσίασης της «ΟΧΕ» το Δεκέμβριο του 2017 είχε ξεκάθαρα τοποθετηθεί. Ως όφειλε ανταποκρίθηκε και στην πρόσκληση του Δημάρχου προς τους επικεφαλείς των παρατάξεων, για μια πρώτη και πρόχειρη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων γύρω από το θέμα. Σε αυτήν την συνάντηση ο επικεφαλής της έθεσε στον κ. Δήμαρχο την ανάγκη να αναθεωρηθεί πλήρως η «ΟΧΕ» στην κατεύθυνση να εξυπηρετηθούν αποκλειστικά οι άμεσες ανάγκες στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που προαναφέρθηκαν, καθώς και πριν φέρει το θέμα στο Δ.Σ. να δώσει σε όλες τις παρατάξεις την ολοκληρωμένη πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Αντί αυτού ο κ. Δήμαρχος έστειλε στις 30 /12/2019 μέρα της συνεδρίασης του Δ.Σ. στις 11π.μ. (ελάχιστες ώρες πριν την συνεδρίασή του) αυτή την πρόταση, πράγμα που έκανε σχεδόν αδύνατη την ουσιαστική συζήτηση στο θέμα. Για το λόγο αυτό η παράταξή μας ζήτησε την αναβολή συζήτησης του θέματος, κάτι που δεν υιοθετήθηκε, με αποτέλεσμα την αποχώρησή μας από την συνεδρίαση, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση θα είμαστε απέναντι, θα αποκαλύψουμε και θα καταψηφίσουμε κάθε επιλογή και έργο της ΟΧΕ που δεν θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Αντίθετα, θα υπερψηφίσουμε κάθε έργο ή πρόταση που έστω και μερικά τις εξυπηρετεί, ενώ είναι αυτονόητο ότι θα κάνουμε όλες εκείνες τις δικές μας προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Γι’ αυτό καλούμε το λαό της Παλικής να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα και να διεκδικήσει και με αφορμή την ΟΧΕ (όταν και όσο υλοποιηθεί), να συμπεριληφθούν οι δικές του ανάγκες και όχι αυτές των μεγάλων συμφερόντων.

Σας ευχόμαστε καλή και αγωνιστική χρονιά

ΛΗΞΟΥΡΙ 2/1/2020

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250