Νεκτάριος Αραβαντινός: «Το μέλι των Ιονίων αξίζει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα» – Τα επόμενα βήματα της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης (ΙnKefalonia 89,2)
Στον Inkefalonia 89,2 και την εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με την Ελευθερία Κουλουριώτου μίλησε ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων, Νεκτάριος Αραβαντινός, αναφέροντας τη σημαντική συμμετοχή της Περιφέρειας στο 16ο Φεστιβάλ Μελιού στο Περιστέρι, αλλά και τις δράσεις που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα.
Συμμετοχή των Ιονίων στο 16ο Φεστιβάλ Μελιού
Όπως ενημέρωσε ο κ. Αραβαντινός, για δεύτερη χρονιά τα Ιόνια Νησιά έδωσαν το «παρών» στο κορυφαίο φεστιβάλ μελισσοκομίας, που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Η Περιφέρεια συμμετείχε με τέσσερις παραγωγούς από την Κεφαλονιά, δύο από τη Λευκάδα και έναν από το Μεγανήσι.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η φετινή παρουσία οδήγησε σε σημαντική αναγνωρισιμότητα, σημειώνοντας:
«Όλοι οι παραγωγοί ήταν ευχαριστημένοι, γιατί στο φεστιβάλ δεν είναι μόνο ότι προβάλλεις το προϊόν σου, αλλά έχεις και το δικαίωμα να το εμπορεύεσαι. Φέτος είχαν μια πολύ καλή παρουσία και ένα θετικό οικονομικό αποτέλεσμα».
Η ανάγκη ενισχυμένης στήριξης των νησιωτών παραγωγών
Ο κ. Αραβαντινός τόνισε ότι οι μελισσοκόμοι των νησιών δεν έχουν τη δυνατότητα μεγάλης εμπορικής ανάπτυξης λόγω μικρών ποσοτήτων παραγωγής και αυξημένου κόστους. Αναφέρθηκε και στην έναρξη του φεστιβάλ, όπου έθεσε το θέμα της άνισης μεταχείρισης μεταξύ νησιωτικού και ηπειρωτικού πρωτογενούς τομέα, παρουσία των Υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννη Ανδριανού και Χρήστου Κέλλα.
«Δεν μπορούμε να έχουμε τους Μελισσοκόμους στην ίδια μοίρα με τον ηπειρωτικό. Χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη, γιατί υπάρχει ανισότητα σε χρήση γης, μεταφορικά και έξοδα», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι ο νησιώτης μελισσοκόμος δεν μπορεί να έχει νομαδικό μελισσοκομείο χωρίς τεράστιο κόστος.
Επισήμανε επίσης ότι η νησιωτικότητα είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό χαρακτηριστικό που πρέπει να στηριχθεί θεσμικά.
«Πρέπει να συνδέσουμε τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα»
Ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης αναφέρθηκε και στην ανάγκη κεντρικής πολιτικής για τη σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα. Όπως είπε:
«Το ακούμε σε κάθε ημερίδα, αλλά πρέπει να το αναλάβει η ίδια η κεντρική κυβέρνηση. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Τουρισμού να φτιάξουν μια κοινή φόρμα για να υπάρξει αυτό το πάντρεμα».
Θύμισε ακόμα ότι οι προσπάθειες αγροτουρισμού του παρελθόντος δεν απέδωσαν, εξηγώντας με παράδειγμα το πρόγραμμα νέων αγροτών την περίοδο 2012–2013, όταν πολλοί στράφηκαν προσωρινά στον πρωτογενή τομέα λόγω κρίσης.
Η ποιότητα του μελιού των Ιονίων και το στοίχημα της αναγνωρισιμότητας
Ο κ. Αραβαντινός υπογράμμισε ότι η συμμετοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις δεν έχει μόνο οικονομικό όφελος, αλλά λειτουργεί ως διαφήμιση για τα νησιά μέσα από την ανάδειξη των προϊόντων τους. Οι μελισσοκόμοι κερδίζουν παράλληλα σε γνώση μέσα από σεμινάρια, παρουσίαση εξοπλισμού και ανταλλαγή εμπειριών.
Τόνισε ότι το μέλι των Ιονίων Νήσων, παρά την υψηλή ποιότητά του, δεν έχει ακόμη την αναγνωρισιμότητα που του αξίζει:
«Η Κεφαλονιά έχει και το ελατοθύμαρο, ένα μέλι που δεν υπάρχει πουθενά. Τέτοια προϊόντα πρέπει να έχουν τη θέση που τους αξίζει στην ελληνική κοινωνία· αλλιώς είναι μειονέκτημα και ντροπή μας», σημείωσε.
Επόμενες δράσεις σε εκθέσεις και σχολεία
Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη προγραμματίζει συμμετοχή:
- στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ (31 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου 2026)
- στο Οινόραμα (13–16 Μαρτίου 2026)
- στη Food Expo (14–16 Μαρτίου 2026)
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν δράσεις σε όλα τα Επτάνησα, τόσο σε Δημοτικά όσο και σε Γυμνάσια.
Στα Δημοτικά θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Μαθαίνω την παραδοσιακή γαστρονομία πριν το 1980», ενώ στα Γυμνάσια η δράση «Μαθαίνω τα άγρια βρώσιμα χόρτα της περιοχής μου».
«Πρέπει να τα ξαναθυμηθούμε και να σώσουμε τις καταγραφές που χάνονται μαζί με τις παλιότερες γενιές», ανέφερε ο κ. Αραβαντινός, προσθέτοντας ότι οι μαθητές θα δημιουργήσουν φυτολόγια με πλήρη χαρακτηριστικά των φυτών.
{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-nektarios-1}


















