Αραβαντινός στον COSMOS 96,5: “ Από το 2022 έπρεπε να έχουμε δική μας Υπηρεσία Δόμησης”

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 14:33

Αραβαντινός στον COSMOS 96,5: “ Από το 2022 έπρεπε να έχουμε δική μας Υπηρεσία Δόμησης”

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης (Πάλλης Ξεκίνημα) στον Δήμο Ληξουρίου Διονύσης Αραβαντινός, ο οποίος αναφέρθηκε:

 Στην κριτική που ασκήθηκε στον Δήμαρχο Ληξουρίου για την αναβολή του Δημοτικού Συμβουλίου της 2ας Απριλίου με θέμα την απόφαση του Δημάρχου Αργοστολίου σύμφωνα με την οποία παύει από 1-4-2024 η διοικητική υποστήριξη των Δήμων Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αργοστολίου:

«Είχε προγραμματιστεί ένα συμβούλιο για τις 2 -4ου ημέρα Τρίτη, που ποτέ δεν αναβλήθηκε. Η νέα πρόσκληση έλεγε τροποποίηση ημερομηνίας και ουσιαστικά όταν γίνεται τροποποίηση ημερομηνίας σημαίνει αναβολή ,κανονικά θα πρέπει να γίνεται αναφορά στους λόγους της αναβολής. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αναβολή γίνεται μόνο όταν υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας . Ποια ήταν η ανωτέρα βία; Η ανωτέρα βία ήταν να επισκεφθεί ο Δήμαρχος την Περιφέρεια στα πλαίσια μιας γενικόλογης θα την χαρακτήριζα συζήτησης , που είχε πάρα πολλούς άξονες , από τα λιμάνια , μέχρι πολιτισμό, αφαλατώσεις, κλπ, που αμφιβάλλω αν προσήλθαν όλοι οι Δήμαρχοι. Ενδεχομένως έκρινε ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και έπρεπε να πάει, όμως δεν υπάρχει καμία ανωτέρα βία που να επιβάλλει την αναβολή του Συμβουλίου. Το ότι ο Δήμαρχος ήθελε να προσέλθει σ αυτή την συζήτηση στην Περιφέρεια με τον Υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής , ήταν επιλογή του, όμως  κάλλιστα θα μπορούσε το Συμβούλιο να διεκπεραιωθεί από τον αναπληρωτή του Δημάρχου, καθ όλα εξαίρετο και καθ όλα επαρκή , αν ο Δήμαρχος έκρινε ότι αυτό ήταν ένα Συμβούλιο ζωτικής σημασίας. Προφανώς και είναι δική μου εκτίμηση δεν έκρινε ότι το Συμβούλιο έχει την βαρύτητα που εμείς εμφανίζουμε ότι έχει. Σε κάθε περίπτωση δεν έγινε αιτιολόγηση της αναβολής και ενώ μπορούσε να γίνει με τον αναπληρωτή του δεν έγινε και αυτή την κριτική του ασκούμε».

Στην απόφαση του Δημάρχου Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου να  παύσει από 1-4-2024 η διοικητική υποστήριξη των Δήμων Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αργοστολίου και την στάση που τήρησε ο Δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης: « Είχε στείλει μία επιστολή ο Δήμαρχος Αργοστολίου με ημερομηνία 19 Μαρτίου 2024 όπου αφού κάνει αναφορά σε κάποιες προγενέστερες επιστολές του προς τους Δημάρχους, τον Πρωθυπουργό κλπ, εκφράζει την θέση του ότι παύει πλέον  από 1-4-2024 η διοικητική υποστήριξη των Δήμων Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αργοστολίου και αυτή η απόφαση ισχύει πλέον από 1η Απριλίου του 2024. Επειδή κάποιοι θα πουν ενδεχομένως ότι ο Δήμαρχος Αργοστολίου αιφνιδίασε με την απόφαση του αυτή και επειδή πολύ προσχηματικά ο Δήμαρχος Ληξουρίου είπε ότι εξεπλάγην απ αυτήν την απόφαση, θεωρώ ότι είναι ο μέγιστος φαρισαϊσμός.  Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε η απόφαση του Δημάρχου Αργοστολίου , διότι θα πρέπει να τονίσουμε ότι έχουν προηγηθεί μία επιστολή στις 27 3ου του 2023 από την πλευρά της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αργοστολίου στη οποία ζητά ενίσχυση για να μπορέσει να καταφέρει να διεκπεραιώσει τις πολλές εκκρεμότητες της, ακολουθεί επιστολή λίγες μέρες μετά προς όλους τους Δημάρχους , Ληξουρίου, Σάμης, Ιθάκης , στην οποία αναφέρει ότι στο εξής δεν μπορεί να υποστηριχθεί η Υπηρεσία Δόμησης των 3 Δήμων με δεδομένο ότι πρέπει να ενισχυθεί με τουλάχιστον 1 εργαζόμενο από κάθε Δήμο η Υπηρεσία Δόμησης Αργοστολίου . Επίσης ακολουθεί  στις 10-4ου του 2023 μία επιστολή προς το γραφείο του Πρωθυπουργού στην οποία εντοπίζεται το σοβαρό πρόβλημα που έχει η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αργοστολίου , με δεδομένο μάλιστα ότι πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις  για το δικαίωμα δόμησης στα κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου οικόπεδα μέχρι τις 9 -12ου-του 2022 και με δεδομένο ότι έχουν μαζευτεί πάνω από 1500 αιτήσεις που είναι αδύνατο να διεκπεραιωθούν μέχρι τις 30 -9ου του 2023 που υπάρχει μία καταληκτική ημερομηνία. Στην επιστολή αυτή που υπογράφεται από όλους τους Δημάρχους , ζητούν μια παράταση της προθεσμίας που είχε δοθεί για 30-9ου του 2023, για να αποφευχθεί η απαξίωση των ιδιοκτησιών των πολιτών. Μετά την επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, ακολουθεί επίσης τον 7ο του 2023 μία επιστολή πάλι προς τους Δημάρχους όλων των Δήμων στην οποία τους λέει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διαθέσετε προσωπικό στον Δήμο Αργοστολίου , διότι δεν είναι δυνατή η διεκπεραίωση των υποθέσεων  που έχουν συσσωρευτεί στην Υπηρεσία Δόμηση Αργοστολίου.

Δεν είναι δυνατόν να έχεις λάβει επιστολές στις οποίες ο Δήμαρχος Αργοστολίου σε καλεί και σε «εγκαλεί» να ενισχύσεις την Υπηρεσία Δόμησης, διότι όπως προβλεπόταν μέχρι τις 31 -12ου-2022 έπρεπε να έχουν κάνει οι Δήμοι δική τους υπηρεσία Δόμησης  και αν δεν μπορούσαν τους δίνει μία παράταση μέχρι 1η-4ου-2024 να συνδράμουν την κεντρική Υπηρεσία Δόμησης  Αργοστολίου (εξήγησε τα διαδικαστικά). Σ αυτή την αναφορά του νόμου, ο Δήμαρχος Ληξουρίου κώφευε, ή αγρόν ηγόραζε για να το πούμε απλά, καμία ένδειξη ότι θα συνδράμω κι εγώ αντιλαμβανόμενος το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Υπηρεσία Δόμησης του Αργοστολίου. Άφησε τον χρόνο να παρέλθει χωρίς να κάνει την παραμικρή κίνηση και δεν μπορεί να έρχεται τώρα πάνω στο πτώμα και να κλαίει, διότι ο Δήμαρχος Αργοστολίου πήρε μία απόφαση πιεζόμενος από τα δεδομένα και γι αυτό τον λόγο, κάνει μία ύστατη έκκληση για ενίσχυση. Όλα αυτά λοιπόν ο Δήμαρχος Ληξουρίου τα ήξερε και δεν έκανε τίποτα προς την κατεύθυνση του να δώσει λύσεις και να συμβάλει και αυτός όσο του αναλογούσε στην επίλυση του προβλήματος».

Στο εξ αναβολής Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου  της 8ης Απριλίου: « Αυτό που είπα στο δημοτικό συμβούλιο  γιατί  νομίζω ότι οι άνθρωποι νομίζουν ότι ακόμα πετάνε χαρταετό , είναι πως είναι δυνατόν ο Δήμαρχος Ληξουρίου να κάνει προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ιθάκης ( εδώ και 2 χρόνια), με την οποία συνδράμει την Τεχνική Υπηρεσία της Ιθάκης με μηχανικό του Δήμου Ληξουρίου και καλώς έκανε στα πλαίσια συνεργασίας των Δήμων και στην έκκληση του Δημάρχου Αργοστολίου για να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα της Υπηρεσίας Δόμησης να μην ανταποκριθεί. Είχε τον χρόνο να κάνει τις παρεμβάσεις του, φωτογραφίζεται καθημερινά με Υπουργούς της ΝΔ και είχε την δυνατότητα να ασκήσεις πιέσεις  προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος. Δηλαδή σήμερα που φτάσαμε στο ύστατο σημείο και δεν μπορεί να εκδοθεί ούτε μία άδεια για κοτέτσι , είναι καλύτερα; Δεν θα έπρεπε να συνεργαστεί με τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομικού Σχεδιασμού που θεωρώ ότι αν και είναι 3 μήνες μόνο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Αρχής ,θα μπορούσαν κάλλιστα να βρούν λύση. Θα έπρεπε να κινητοποιηθούν. Θεωρώ ότι ο Δήμαρχος έδειξε μία εξοργιστική απάθεια και μία αχαρακτήριστη αδιαφορία που την αποκαλώ ανευθυνότητα και σήμερα φτάσαμε με απόγνωση, να θέλουμε να ανακαλέσει ο Δήμαρχος Αργοστολίου την απόφαση του. Συμπεριελήφθη σαν άποψη στο κείμενο του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι εφικτό».

Ο κ Αραβαντινός αναφέρθηκε και στους Μηχανικούς του Ληξουρίου οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί και εν όψει της αύξησης της ζήτησης αδειών λόγω της καλοκαιρινής περιόδου το πρόβλημα μεγεθύνεται με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.» Άφησε δε να εννοηθεί, ότι θα μπορούσε να κάνει την υπέρβαση και  να αποσπάσει άτομα που έχει στην υπηρεσία του για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Δόμησης του Αργοστολίου, ενώ ισχυρίζεται το αντίθετο, οπότε αναλαμβάνει και προσωπικά την ευθύνη.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου της 8ης Απριλίου το οποίο χαρακτήρισε γενικόλογο και τα περί «αντιποίνων’ του Δημάρχου Αργοστολίου για τους 2 υπαλλήλους του Θεάτρου που πήρε η Δημοτική Αρχή Ληξουρίου που κάποιοι διακινούν, τα χαρακτήρισε φαιδρά, γιατί δεν αφορά το θέμα μόνο τον Δήμο Ληξουρίου, αλλά και τους άλλους.  

Ο κ Αραβαντινός αναφέρθηκε επίσης στην νωχελική εκτέλεση των έργων στο Ληξούρι ( Δημαρχείο, Θέατρο) στην εγκατάλειψη παιδικών χαρών δη την παραλιακή  και την υπάρχουσα πίσω από το κτήριο του Δημαρχείου , στα προβλήματα και στην τεράστια διαφορά μεταξύ Αργοστολίου και Ληξουρίου σε σχέση με την εκτέλεση έργων.

Με αφορμή ερώτηση σε σχέση με το σημείο πρόσδεσης των Ferry Boat  σημείωσε ότι ως παράταξη θέλουν αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου και από εκεί να προκύψουν και η θέση των  Ferry Boat. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα πρόσβασης για κάποιους, έκφρασε την άποψη ότι δεν γίνεται να σταθμεύουν μπροστά στο τουριστικό τμήμα του λιμανιού και θα μπορούσαν τον χειμώνα να αράζουν στα προηγούμενα σημεία.

Κλείνοντας ανέφερε ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχειακό συγκρότημα και εφάμιλλη ανάπτυξη στο Ληξούρι, όμως από την πλευρά του Δήμου δεν έχει Απρίλη μήνα καν συσταθεί τουριστική επιτροπή , κάτι βασικό για να κινηθούν τα νήματα προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που αποδεικνύει ότι η Δημοτική Αρχή δεν προτάσσει τον τουρισμό αξιακά.

Για τον πρωτογενή τομέα ανέφερε ότι το Ληξούρι εξακολουθεί να τον στηρίζει , αλλά οι περισσότερες δραστηριότητες πλέον κλείνουν προς τον τουρισμό και ότι εν γένει χρειάζονται πλάνα για να κρατηθεί η νέα γενιά στον τόπο της.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250