Λήψη άμεσων μέτρων για την σεισμική δραστηριότητα, ζητά η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024 10:02

Λήψη άμεσων μέτρων για την σεισμική δραστηριότητα, ζητά η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

 Το τελευταίο διάστημα εκδηλώνεται έντονη και συνεχής σεισμική δραστηριότητα στο νησί μας και στον Δήμο μας. Οι ειδικοί επιστήμονες με αφορμή αυτήν την νέα σεισμική δραστηριότητα εφιστούν την προσοχή για ενδεχόμενη εξέλιξη του φαινομένου και δεν αποκλείουν μεταξύ άλλων την όξυνση του φαινομένου και την εκδήλωση μεγαλύτερου σεισμού .

Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως Λαϊκή Συσπείρωση Αργοστολίου θεωρούμε ότι ο Δήμος μας πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια συνθήκη, με βασική προτεραιότητα την προστασία του λαού (ιδιαίτερα της νεολαίας και των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού), καθώς και των δημόσιων και δημοτικών υποδομών του.

Με δεδομένα:

  • την μη ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου αντισεισμικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την τοπική διοίκηση, το κράτος και τους πολίτες και στις τρεις φάσεις του φαινομένου (πριν , κατά την διάρκεια και μετά τον σεισμό),
  • την ανύπαρκτη (έστω και στοιχειώδη), εκπαίδευση του πληθυσμού με ασκήσεις, ενημερωτικές ημερίδες κλπ, ιδιαίτερα της νεολαίας και των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού,
  • την μη ύπαρξη βασικών υποδομών και χώρων που να μπορούν να υποδεχτούν σεισμοπαθείς με όλα τα απαραίτητα μέσα και υπηρεσίες για την διαβίωσή τους (στέγη, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, υπηρεσίες υγείας κ.α.)

φαίνεται ότι, η πιο σεισμογενής περιοχή της χώρας, με ευθύνη Κυβέρνησης, ΠΙΝ και Δημοτικής Αρχής για μια ακόμη φορά παραμένει αθωράκιστη εκθέτοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Με δεδομένο ότι το νέο σεισμικό φαινόμενο επικαιροποιεί αυτό που απέδειξαν με δραματικό τρόπο και οι σεισμοί του 2014 που κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και καταστράφηκαν εκτεταμένα δημόσιες υποδομές, έρχονται για άλλη μια φορά στην επιφάνεια, οι συνέπειες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που δεν έχει προτεραιότητα την αντισεισμική θωράκιση. Γιατί ακριβώς αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη «δεσμεύει» και «αποδεσμεύει» πόρους με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την προστασία και την ευημερία του λαού καλύπτοντας τις οξυμένες ανάγκες του που μεταξύ αυτών είναι και η αντισεισμική ασφάλεια του. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΠΙΝ και τον Δήμο παρότι έχουν πλέον την εμπειρία των σεισμών του 2014 και τις πληγές του ακόμη ανοιχτές, περιφρονώντας αυτές τις λαϊκές ανάγκες, εξακολουθούν να υλοποιούν και να προγραμματίζουν έργα που υπηρετούν τα κέρδη των διαφόρων ομίλων (στη τουριστική βιομηχανία, στην ηλεκτροκίνηση κ.α.) αφήνοντας τις τσακισμένες δημοτικές και δημόσιες υποδομές ανεπισκεύαστες και επικίνδυνες, όπως λ.χ. το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε τι θα κάνετε ώστε:

  • Να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο που να καλύπτει την προστασία του πληθυσμού και στις τρεις φάσεις του φαινομένου αλλά και σε όλη την επικράτεια του Δήμου μας.
  • Να υπάρξει έστω και τώρα ενημέρωση και εξάσκηση του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας και των ευάλωτων κατηγοριών του πληθυσμού (σχολεία, Νοσοκομείο, Δημοτικό Γηροκομείο, ΚΑΠΗ κ.α. πάνω σε ένα τέτοιο σχέδιο, έτσι που να γνωρίζει ο καθένας τι ακριβώς θα κάνει και που θα καταφύγει σε περίπτωση τέτοιας ανάγκης.
  • Να γίνουν οι απαραίτητοι ουσιαστικοί (κι όχι μόνο εποπτικοί) έλεγχοι σε όλα τα σχολεία από την ΚΤΥΠ ΑΕ, να εκπονηθούν σχέδια αντιμετώπισης των προβλημάτων που ενδεχόμενα θα εντοπιστούν.

 

Αργοστόλι, 13-3-2024.

Γιάννης Κουρούκλης

Δημοτικός Σύμβουλος ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ




00 inkefalonia general ad 300X250