Γιώργος Καβαλλιεράτος: Οι θέσεις της παράταξης ''Ανοικτοί Ορίζοντες'' για το Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Σάμης

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Μαρτίου 2024 18:01

Γιώργος Καβαλλιεράτος: Οι θέσεις της παράταξης ''Ανοικτοί Ορίζοντες'' για το Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Σάμης

Ανακοίνωση απο τον Επικεφαλής της παράταξης ''Ανοικτοί Ορίζοντες'' για τον Δήμο Σάμης, Γιώργο Καβαλλιεράτος 

Την εβδομάδα που πέρασε, έγιναν τρία Δημοτικά συμβούλια στον Δήμο μας. Την Τρίτη 27-2-2024 συζητήθηκε το σημαντικό θέμα της έγκρισης του τεχνικού προγράμματος. Ως παράταξη ξεκινήσαμε τις τοποθετήσεις μας με την επισήμανση ότι τόσο το τεχνικό πρόγραμμα όσο και ο προϋπολογισμός έρχονται με τεράστια καθυστέρηση για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο και με την παραδοχή από μεριάς δημοτικής αρχής, ότι όντως άργησαν χαρακτηριστικά, γεγονός που ίσως δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε σημαντικές λειτουργίες του δήμου μας. Τονίσαμε και αναδείξαμε στην συνέχεια των τοποθετήσεων μας ότι το τεχνικό πρόγραμμα που έφερε η δημοτική αρχή για ψήφιση είναι ένα πρόγραμμα άνευρο χωρίς καμία ιεράρχηση και προτεραιότητα με καθαρά ρουσφετολογικό χαρακτήρα που προσπαθεί να εξυπηρετήσει προεκλογικές υποσχέσεις, με εξαίρεση τα συνεχιζόμενα χρηματοδοτούμενα έργα της προηγούμενης δημοτικής περιόδου που είναι και το 90% του προγράμματος . Προς επιβεβαίωση των λεγόμενων μας είχαμε  ζητήσει έγκαιρα από την δημοτική αρχή τις αποφάσεις - προτάσεις των τοπικών συμβουλίων για το τεχνικό πρόγραμμα, αποφάσεις που όμως δεν λάβαμε ποτέ, πλην των τεσσάρων φωτεινών εξαιρέσεων (Φισκάρδο , Αντυπάτα, Βαρύ και Άσσος) που με πρωτοβουλία των πρόεδρων λάβαμε.

           Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής της δημοτικής αρχής ήταν να έρθει ένα τεχνικό πρόγραμμα χωρίς καμία διαβούλευση και ενημέρωση και να υπάρχουν πολλές δημοτικές κοινότητες που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα με κανένα απολύτως μικρό η μεγάλο έργο. Η συγκεκριμένη πρακτική βέβαια όπως φάνηκε ξεκάθαρα και στο συμβούλιο της ψήφισης του προϋπολογισμού δεν είναι άδολη, έχει συγκεκριμένη στόχευση που δεν είναι άλλη από την ομηρία τις κοινωνίας στην λογική των πελατειακών σχέσεων. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι ένα ποσό της τάξεως των 400.000 € θα διατεθεί από την δημοτική αρχή χωρίς κανείς να γνωρίζει πού και με ποια κριτήρια θα επιλέγουν τα προς εκτέλεση μικροέργα. Είναι καθαρά μια εντελώς παρωχημένη πολιτική επιλογή που μας παραπέμπει σε πρακτικές που δεν έχουν ορίζοντα το μέλλον αλλά το βαθύ παρελθόν. Έχοντας λοιπόν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος επιλέξαμε να ψηφίσουμε μόνο τα χρηματοδοτούμενα και συνεχιζόμενα έργα ,όχι βέβαια στην λογική ότι δεν θέλουμε να γίνουν τα μικρά έργα του προγράμματος αλλά στην προσπάθεια μας να καταδείξουμε την αντίθεση μας σε πρακτικές <<ανατολίτικου παζαριού>> .Αν ο δήμαρχος επέλεξε να πετάξει λευκή πετσέτα υποκύπτοντας στην λογική του << ενός Ανδρός αρχή >>είναι κάτι που μας βρίσκει εντελώς αντιθέτους και κάτι που θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Με την ίδια ακριβώς λογική λειτουργήσαμε και στο συμβούλιο της Παρασκευής 1-3-2024 στην ψήφιση του προϋπολογισμού .Τονίσαμε ότι το θέμα είναι κυρίαρχο για την λειτουργία του δήμου μας και τους κινδύνους που προκύπτουν από την τεράστια καθυστέρηση της ψήφισης του, ( στην πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας παραλίων σπηλαίων κ.λ.π.) με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής. Σταθήκαμε με έμφαση σε ένα θέμα που βάλαμε από τα πρώτα συμβούλια και που με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις η δημοτική αρχή δεν θέλει να φέρει προς συζήτηση, και δεν είναι άλλο από την απόλυτη διαφάνεια στην λειτουργία των πλουτοπαραγωγικών πηγών του δήμου μας (σπήλαια, παραλίες, τουριστικό αγκυροβόλιο κ.λ.π.) ένα θέμα που πιστεύουμε ότι απασχολεί έντονα όλη την κοινωνία του δήμου μας. Από την μικρή συζήτηση που έγινε δυστυχώς φάνηκε ότι το κυρίαρχο ζήτημα της λειτουργίας των μηχανημάτων του ηλεκτρονικού εισιτηρίου των σπηλαίων , τα οποία προμηθευτήκαμε κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο με την πεποίθηση όλων μας ότι θα λειτουργήσουν στην τουριστική περίοδο που μας έρχεται, πάει στις καλένδες. Για μας αυτή η επιλογή είναι << αίτια πολέμου>>. Δεν κατηγορούμε ούτε αφήνουμε σκιές για κανέναν, παραμένουμε όμως αταλάντευτα και διατρανώνουμε την προεκλογική θέση μας ότι δεν μπορεί να ανοίξουν τα σπήλαια χωρίς ηλεκτρονικό εισιτήριο και καταμέτρηση των εισερχόμενων. Οτιδήποτε άλλο θα είναι <<προφάσεις εν αμαρτίαις>>

Ζητήσαμε λοιπόν με έμφαση να έρθει με ευθύνη της δημοτικής αρχής το θέμα προς συζήτηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο ώστε με ευθύνη όλων των παρατάξεων να διασφαλίσουμε την απόλυτη διαφάνεια και να σβήσουμε οποιαδήποτε σκιά μπορεί να υπάρχει. Σε περίπτωση που η δημοτική αρχή συνεχίσει να υπεκφεύγει θα αναλάβει και την ευθύνη, και το θέμα θα έρθει προς συζήτηση από την παράταξη μας.

Αναγνωρίζουμε τον ρόλο μας και δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε κανέναν, δεν θα επιτρέψουμε όμως να μετατραπούμε σε διακοσμητικά στοιχεία του δημοτικού συμβουλίου. Θα είμαστε παρόντες με θέσεις και προτάσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Και στο θέμα αυτό επιλέξαμε να ψηφίσουμε μόνο τις επιχορηγήσεις, τα συνεχιζόμενα έργα, και την μισθοδοσία του προσωπικού. Θα είχαμε άλλη θέση σε περίπτωση που θα νοιώθαμε τον απαιτούμενο σεβασμό και την διάθεση εκ μέρους της δημοτικής αρχής για άλλο μίγμα πολίτικης.

Κλείνοντας θα θεωρούσαμε υποτίμηση της νοημοσύνης των συνδημοτών μας την οποιαδήποτε αναφορά στο συμβούλιο της Πέμπτης 29-2-2024 με θέμα την λογοδοσία δημάρχου. Είναι μια διαδικασία με ευθύνη του νομοθέτη που μόνο στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό των μελών του δημοτικού συμβουλίου και την υπεκφυγή της εκάστοτε δημοτικής αρχής να απαντήσει επί της ουσίας στις ερωτήσεις τον τοπικών πρόεδρων και δημοτικών συμβούλων. Το δημοτικό συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και δεν μπορεί να συνεδριάζει χωρίς απαρτία και αποφάσεις, με αυτές τις συνθήκες μιλάμε για φιλολογική συζήτηση που άνετα θα μπορούσε να γίνει και σε ένα καφενείο. Θα διαφυλάξουμε λοιπόν με την στάση μας το κύρος ενός θεσμικού οργάνου όπως είναι το δημοτικό συμβούλιο.

 

                                                       Για τους ‘’ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ΄΄

                                                                 Καβαλλιεράτος Γιώργος

                                                        Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σάμης

 


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250