Γαλιατσάτος: Δεν είναι καθοριστικό ποια κυβέρνηση θα υπάρχει, αλλά το πώς θα υλοποιήσει η Περιφερειακή Αρχή τις προτεραιότητες της

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2023 15:42

Γαλιατσάτος: Δεν είναι καθοριστικό ποια κυβέρνηση θα υπάρχει, αλλά το πώς θα υλοποιήσει η Περιφερειακή Αρχή τις προτεραιότητες της

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή  « Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο   και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο  τέως Περιφερειάρχης και επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά Θεόδωρος Γαλιατσάτος, με αφορμή την παρουσίαση του ψηφοδελτίου της παράταξης του για Κεφαλονιά και Ιθάκη, την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου.

Ο κ Γαλιατσάτος αφού αναφέρθηκε στη παρουσίαση ανά Νομό των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων της Α.Ν.Α.Σ.Α , στάθηκε στην απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει γύρω από το αεροδρόμιο της Ζακύνθου σε ένα προσδιορισμένο ως χώρο εναπόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών.

Όσον αφορά την αποδοχή των υποψηφίων της Α.Ν.Α.Σ.Α από τους κατοίκους των Ιονίων Νήσων, ανέφερε ότι τα σχόλια είναι πολύ θετικά από όλους τους χώρους , περνώντας το μήνυμα ότι στην Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ξεφεύγουν από τα κομματικά στεγανά και να απευθύνονται όσο το δυνατόν περισσότερο σε μια ευρύτερη κοινωνική διαστρωμάτωση.

 Στις παρουσιάσεις των υποψηφίων της Κέρκυρας και της Ζακύνθου που προηγήθηκαν της παρουσίασης της Κεφαλονιάς οριοθετήθηκαν οι αρχές της  Α.Ν.Α.Σ.Α όπως ανέφερε σε σχέση με τις άλλες υποψήφιες παρατάξεις και στην συνέχεια θα λάβουν χώρα οι αναφορές στο προηγούμενο έργο της Α.Ν.Α.Σ.Α ως Περιφερειακής Αρχής  και στα όσα εστιάζει στο μέλλον.

Όσον αφορά τις δύο παρατάξεις που αντλούν από την ίδια δεξαμενή , Κράτσα-Τρεπεκλή, ανέφερε ότι δεν ξέρει κανείς πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και υπενθύμισε ότι και το 2019 ήταν δύο οι παρατάξει τους συντηρητικού χώρου-Σπύρου, Κράτσα- που διεκδίκησαν την Περιφερειακή Αρχή και μετεκλογικά συνεργάστηκαν. « Το θέμα έχει να κάνει πως αντιλαμβάνεται ο κόσμος  αυτού του είδους τις αντιπαραθέσεις μεταξύ τους , που αυτή τη φορά έχουν πάρει ένα χαρακτήρα που ξεφεύγει από τα όρια. Το γεγονός ότι έχουμε την μετακίνηση από την πλειοψηφία της κ. Κράτσα στο ψηφοδέλτιο του κ Τρεπεκλή έναν μήνα πριν από τις εκλογές και στελέχη που υπερασπίζονταν την πολιτική της κ Κράτσα μέχρι προχθές βγαίνουν απέναντι, εγώ τουλάχιστον αδυνατώ να το κατανοήσω από λόγους αρχής και καθαρότητας. Στην πολιτική πρέπει να υπάρχει μία ηθική και δεν μπορεί να υπηρετείς ένα σχήμα μέχρι τις 29 του μήνα και στις 30 να λες ότι αυτό το σχήμα δεν έπραξε αυτά που έπρεπε, από την στιγμή που ήσουν στην αποφασιστική ομάδα . Εάν το κριτήριο σου ήταν οι αρχές και οι ιδέες, δεν θα το έκανες ποτέ αυτό. Εάν το κριτήριο σου ήταν μια θέση ευκαιρίας, το καταλαβαίνουμε, αλλά δεν το εγκρίνουμε.

Και εδώ υπάρχει ένα μείζον ζήτημα, ποια είναι η εναλλακτική πρόταση που έρχεται να προβάλλει ο κ Τρεπεκλής, όταν στη φαρέτρα του έχει τα βασικά στελέχη της κ Κράτσα. Η κ Κράτσα δεν διοίκησε μόνη της, είχε εκτελεστική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν όλοι αυτοί, οι οποίοι σήμερα είναι στον κ Τρεπεκλή. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι εδώ υπάρχει συνευθύνη και δεν μπορούν με το που μεταπηδούν σε έναν άλλο συνδυασμό να αποτινάξουν από πάνω τους την ευθύνη των 4 ετών. Αυτά τα ζητήματα ελπίζω να συζητηθούν στην προεκλογική περίοδο πιο αναλυτικά, γιατί μιλώντας για τα προγράμματα του καθ ενός, θα πρέπει να δούμε και τι έκανε ο καθένας από αυτούς  οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε έναν άλλο χώρο».

Όσον αφορά  την ιδεολογική σύνδεση της όποιας Περιφερειακής Αρχής με την Κυβέρνηση για την διευκόλυνση και ενίσχυση του έργου της, ο κ Γαλιατσάτος έφερε ως παράδειγμα την περίοδο 2014-2019 , που στην κυβέρνηση από το 2015 έως το 2016 ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ  και από τους 13 Περιφερειάρχες μόνο 2 ήταν προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η συνεργασία όλων με τα Υπουργεία ήταν άριστη: « Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να μην ακούσει την αγωνία των τοπικών κοινωνιών όταν αυτή εκφράζεται σωστά και τα αιτήματα είναι τεκμηριωμένα. Από την άλλη 4 χρόνια η Κ Κράτσα είχε απόλυτα φιλική κυβέρνηση που άλλαζε ακόμα και νόμους για να την διευκολύνει στις περίεργες αναθέσεις τότε και το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Άρα δεν είναι το καθοριστικό θέμα το ποια κυβέρνηση θα υπάρχει, αλλά το πώς σκέφτεται να υλοποιήσει η κάθε Περιφερειακή Αρχή τις πολιτικές της προτεραιότητες και το πώς προσεγγίζει κάθε φορά το πρόβλημα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. ‘Άλλωστε οι Περιφέρειες έχουν μία ευχέρεια τώρα πλέον στην χρηματοδότηση τους από τα Ευρωπαικά προγράμματα που δεν εξαρτώνται από τη κυβέρνηση και από την άλλη και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων  λειτουργεί με έναν εκσυγχρονισμό που τον ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τον συνέχισε η ΝΔ και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, με βάση ένα 5ετές πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα οι Περιφέρειες δεν έχουν κάποιον ιδιαίτερο λόγο να εξαρτώνται από κάποιο συγκεκριμένο υπουργείο. Θα χρειαστεί να συνεργαστούν και έτσι πρέπει για ιδιαίτερα προβλήματα και αυτό είναι υποχρέωση και των δύο πλευρών, όμως έχει και μια σχετική αυτονομία η Περιφέρεια, έχει τους «κουμπαράδες» της  που μπορεί να αντλεί χρηματοδοτήσεις, χωρίς να παρεμβάλλεται κάθε φορά ο υπουργός η κυβέρνηση».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250