Σπύρος Πεφάνης στον Inkefalonia 89,2: ‘’Δεν μπορεί να υπάρχει σύγχρονος Δήμος, χωρίς Δημοτική Αστυνομία - Τεράστια η προσπάθεια από την Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου για να το επιτύχουμε’’

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 17:24

Σπύρος Πεφάνης στον Inkefalonia 89,2: ‘’Δεν μπορεί να υπάρχει σύγχρονος Δήμος, χωρίς Δημοτική Αστυνομία - Τεράστια η προσπάθεια από την Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου για να το επιτύχουμε’’

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο αντιδήμαρχος για δράσεις αστυνόμευσης και ελέγχων κοινόχρηστων χώρων Σπύρος Πεφάνης, για την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας στον Δήμο Αργοστολίου.

«Έγινε μια τεράστια προσπάθεια από την Δημοτική Αρχή του κ. Μιχαλάτου, διευθετήσαμε ένα σωρό διοικητικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις εν μέσω κορονοιού και καταφέραμε να επανασυστήσουμε την Δημοτική Αστυνομία. Αυτό έγινε κατορθωτό από τον ζήλο που υπήρξε και την αγωνία που είχαμε για να έχουμε έναν πραγματικά σύγχρονο Δήμο, ο οποίος θα έχει τις δομές οι οποίες του αξίζουν. Δεν μπορεί να υπάρχει σύγχρονος Δήμος χωρίς Δημοτική Αστυνομία και αυτό έγινε».

Το χρονικό της κατάργησης και επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας: « Τον Σεπτέμβριο του 2013 καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων από την κυβέρνηση Σαμαρά και Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης που ήταν στην αρμοδιότητα του ,ήταν τότε ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το 2016 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ επανασυστάθηκε η Δημοτική Αστυνομία και αφέθηκε η πρωτοβουλία στους Δήμους αν θέλουν Δημοτική Αστυνομία η όχι. Δυστυχώς ο ενιαίος τότε Δήμος Κεφαλονιάς και το τότε Δημοτικό Συμβούλιο δεν αποδέχθηκε την Δημοτική Αστυνομία και παρέμεινε με την Επιτροπή Ελέγχου και Προστασίας που είχε προβλέψει η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας από το 2013. Ο νόμος ψηφίστηκε το 2022 και καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλες τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να επαναλειτουργήσει η Δημοτική Αστυνομία Αργοστολίου μετά από 10 χρόνια».

Η επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας Αργοστολίου από 28 Μαρτίου 2023:« Σήμερα η Δημοτική Αστυνομία ξεκίνησε με τον Δημοτικό Αστυνομικό Σωτήρη Πετράτο, ο οποίος είναι υπάλληλος του Δήμου 30 χρόνια και τα 20 ήταν στην Δημοτική Αστυνομία. Πρόκειται για έναν υπάλληλο με ήθος, με αξιοπρέπεια, με ικανότητες και αυτό μας δίνει το ασφαλές συμπέρασμα ότι θα έχουμε με προϊστάμενο τον Σωτήρη Πετράτο , μία Δημοτική Αστυνομία που θα μπορεί να επιτελεί στο ακέραιο τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της. Έχουμε αιτηθεί 9 Αστυνομικούς ακόμα, όμως λόγω των εκλογών , αν και θεωρώ ότι θα έπρεπε να το παρακάμψουν αφού οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, αναστέλλονται οι προσλήψεις για τον Σεπτέμβριο. Θα λειτουργήσουμε αρκετούς μήνες με τον κ. Πετράτο και πιστεύω ότι θα ανταπεξέλθει για ‘’πέντε αστυνομικούς’’, γιατί έχει εμπειρία. Ο χαρακτήρας του Δημοτικού Αστυνομικού είναι κοινωνικός , πρέπει να πείσει τον πολίτη ότι έχει δικαιώματα αλλά έχει και υποχρεώσεις».

Οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας:«Η βασικότερη αρμοδιότητα του Δημοτικού Αστυνομικού είναι το κυκλοφοριακό, σήμερα η Δημοτική Αστυνομία παρεμβαίνει σχεδόν σε όλα τα σημεία του ΚΟΚ, για ταχύτητα, για προσπέραση κλπ. Έχει τις αρμοδιότητες ενός Αστυνομικού και μπορεί να δίνει κλήσεις σε κάθε παράβαση . Η προστασία και ο έλεγχος των κοινοχρήστων χώρων και το υπαίθριο εμπόριο είναι στην αρμοδιότητα της. Μέχρι τώρα η επιτροπή που υπήρχε έπρεπε να παρέμβει με τριμελή επιτροπή για να κάνει συστάσεις σε κάποιον που παραβίαζε τον κοινόχρηστο χώρο και να συνομολογήσουν και οι 3. Τώρα θα πηγαίνει ο Δημοτικός Αστυνομικός και θα κάνει το χρέος του. Ο πολίτης πρέπει να μάθει τις υποχρεώσεις του και αυτό γίνεται με την πειθώ και την διάλογο, όμως αν δεν συνετιστεί θα υπάρχει πάταξη. Τα ζώα συντροφιάς και η τήρηση των κανόνων από τους ιδιοκτήτες τους όσον αφορά την καθαριότητα του δημόσιου χώρου, το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους, οι σφραγίσεις καταστημάτων για παραβάσεις ηχορύπανσης είναι κάποιες από τις αρμοδιότητες του Δημοτικού Αστυνομικού. Είναι 3 κατηγορίες με 11 αρμοδιότητες».

Το καθεστώς των προσλήψεων: «Ο διαγωνισμός είναι πανελλαδικός και οι αιτήσεις πάνε στον ΑΣΕΠ. Ενδεχομένως να προσληφθούν και κάποιοι εκτός Κεφαλονιάς , όμως υπάρχουν μόρια εντοπιότητας και στην τελική θα έχουμε τα 10 άτομα σύμφωνα με τον πληθυσμό μας, για να μπορεί να λειτουργήσει άρτια η Δημοτική Αστυνομία».

Η ελεγχόμενη στάθμευση: « Ανοίγει ο δρόμος πλέον και για τη ελεγχόμενη στάθμευση, αποτελεί στόχο της Δημοτικής Αρχής του Θεόφιλου Μιχαλάτου και ανοίγει και ο δρόμος πιστεύω μελλοντικά για αστική συγκοινωνία. Πιστεύω ότι οι στόχοι θα πετύχουν, γιατί είναι ανάγκη στην παραλία να υπάρχει ελεγχόμενη στάθμευση. Η επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας έγινε και αυτό είναι μια επιτυχία και αυτή τη στιγμή ο Δημοτικός μας Αστυνομικός είναι στον δρόμο και επιτελεί τα καθήκοντα του με τον τρόπο και την αξιοπρέπεια που πρέπει να έχει. Πιστεύω εκ των προτέρων ότι θα έχουμε επιτυχία , γιατί είμαστε της άποψης ότι με τον διάλογο και την πειθώ λύνουμε τα πάντα. Ο Δημοτικός Αστυνομικός είναι περισσότερος διάλογος και λιγότερη καταστολή, όμως όταν δεν επιτυγχάνεται ο διάλογος, σαφώς μπαίνει η καταστολή. Πρέπει και ο πολίτης όπως σέβεται τον κανονικό Αστυνομικό, να σεβαστεί και τον Δημοτικό, γιατί είναι προϊόν μιας δομής που είναι αναγκαία για την λειτουργία του Δήμου. Όταν υπάρχει θέληση και συνεργασία τα πάντα μπορεί να επιτευχθούν και η Δημοτική Αρχή το απέδειξε».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia892-1?si=9b7de1fedb524ca7ac5f613e12062d22&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250