Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Μινέτου στον COSMOS 96,5 - Τι λέει για δρομολογημένα αλλά και νέα έργα

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 19:37

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Μινέτου στον COSMOS 96,5 - Τι λέει για δρομολογημένα αλλά και νέα έργα

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Διονύσης Μινέτος φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5 και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα». Μίλησε για τα έργα που εκτελούνται στον Δήμο Αργοστολίου και για όσα πρόκειται να υλοποιηθούν, ενώ απάντησε και σε όσους κατηγορούν την Δημοτική Αρχή για απραξία.

Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II- Γήπεδα

«Το γήπεδο των Διλινάτων, δεν είναι το πρώτο έργο που ξεκινάει για τον Δήμο Αργοστολίου. Να υπενθυμίσω ότι έχει προηγηθεί και Δημοτική οδοποιία για το 2020 η οποία ολοκληρώνεται τώρα για τα Διλινάτα η οποία προέβλεπε 2.500 τμ πλακοστρώσεις. Έχει αλλάξει όψη το χωριό. Σε ότι αφορά το γήπεδο, έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος και έχει ξεκινήσει τις εργασίες και εντός της ημέρας θα ξεκινήσει και το γήπεδο των Κεραμειών. Το έργο των  2 γηπέδων, είναι αξίας 700 χιλ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2. Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχουμε αφήσει κάποια πρόσκληση που να μην έχουμε δηλώσει συμμετοχή. Πρόσφατα εγκρίθηκαν και 400 χιλ ευρώ για το καταφύγιο ζώων, το οποίο θα δημοπρατηθεί μέσα στην επόμενη χρονιά».

«Φτιάχνουμε τα γήπεδα, καθώς θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν πολύ. Θα αποσυμφορηθεί  το γήπεδο του Αργοστολίου, που δέχεται και το μεγαλύτερο βάρος και οι ομάδες θα μπορούν να κάνουν προπονήσεις αλλά και αγώνες στα δικά τους γήπεδα. Στα 2 γήπεδα έχουν προβλεφθεί όλα».

Γεώτρηση Ομαλών

«Το έργο της γεώτρησης θα αρχίσει πολύ σύντομα, καθώς είμαστε σε επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία. Έχει πάρει και αυτό το έργο όλες τις εγκρίσεις και από την Αποκεντρωμένη και από τον Επίτροπο και αναμένεται να ξεκινήσει. Προβλέπει πάνω από 2,5 χιλιόμετρα δίκτυο, με 2 δεξαμενές, κτίριο, την αναβάθμιση της γεώτρησης. Είναι ένα πλήρες έργο. Θεωρούμε ότι – και με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια – θα υπάρχει επάρκεια για τα επόμενα 20 χρόνια, που είναι πολύ σημαντικό, ενώ αναμένεται να πέσει και λίγο η τιμή του νερού».

Έργα

«Σε όλη την έκταση του Δήμου έχουμε δημοπρατήσει αρκετά έργα και θα συνεχίσουμε να δημοπρατούμε και έτσι τα έργα θα προχωρούν με πολύ καλό ρυθμό. Έχουμε και ένα έργο (από χρηματοδοτήσεις του ΙΑΝΟΥ) που προβλέπει 30 παρεμβάσεις στην οδοποιία. Ξεκίνησε με έναν δρόμο στα Περατάτα, όπου ξεκίνησε η τσιμεντόστρωση. Θα ακολουθήσουν τα Ραζάτα, ο Καραβάδος και άλλες περιοχές.

«Η αντιπολίτευση μπορεί να μας κατηγορεί αλλά στο τέλος θα “κάνουμε ταμείο”.  Δεν είναι δυνατόν στους πρώτους 10 -15 μήνες να κάνει σοβαρό έργο, όταν μάλιστα τα ταμεία είναι άδεια, όταν δεν υπάρχουν συνεχιζόμενα έργα από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Θα πρέπει να δουλέψεις σκληρά και μεθοδικά, να γεμίσεις τα ταμεία με χρήματα αφού κάνεις τις απαραίτητες μελέτες και στην συνέχεια να δημοπρατήσεις και να αρχίσεις να εκτελείς. Αυτό κάναμε εμείς. Το πρώτο μισό  μελέτες και εύρεση πόρων και το δεύτερο μισό θα εκτελεστούν τα έργα. Από εδώ και πέρα, δεν θα σταματήσουν να εκτελούνται έργα. Ήδη έχουν γίνει μικρές παρεμβάσεις σε πολλά χωριά, οι οποίες λύνουν προβλήματα καθημερινότητας και έως τώρα αυτοί οι οικισμοί ήταν παρατημένοι».

 Μεταφορά Λιμανιού

«Είχαμε  μια ευχάριστη είδηση. Ενώ στο master plan το καινούργιο του Λιμένος Αργοστολίου, προβλεπόταν το εμπορικό λιμάνι να μείνει μέσα στην πόλη του Αργοστολίου, μετά από πιέσεις του Δημάρχου και μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατάφεραν να πειστούν ότι αυτό το πράγμα δεν πρέπει να γίνει. Το λιμάνι πρέπει να μεταφερθεί απέναντι στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Αυτό λοιπόν, θα περαστεί μέσα στο master plan, χωροθετείται το λιμάνι απέναντι και ανοίγει δρόμος για την χρηματοδότησή του είτε από το ταμείο ανάκαμψης είτε από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα στο καινούργιο master plan προβλέπεται και η θέση των υδροπλάνων. Το εμπορικό λιμάνι ήταν ένα πρόβλημα για το Αργοστόλι και δεν μπορούσαμε να πορευτούμε έτσι. Ήταν κάτι που είχε αμελήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ή δεν το είχε πάρει στα σοβαρά. Πλέον υπάρχει άλλη προοπτική για το παραλιακό μέτωπο. Προβλέπεται επίσης και επέκταση του μπαστουνιού».

 Θερινό Θέατρο

«Έχουμε διερευνήσει πάρα πολύ το ζήτημα, γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Αργοστόλι χρειάζεται ένα καλό θερινό θέατρο, το οποίο δεν υπάρχει. Επίσης δεν υπάρχει και χώρος μέσα στην πόλη, που να έχει προβλεφθεί για αυτή την χρήση. Αν δούμε τα πάρκα που υπάρχουν μέσα στην πόλη, όπως το πάρκο στα Λυκιαρδοπουλάτα το οποίο είναι μεγάλο, είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου και η νομοθεσία είναι σαφής.  Δεν επιτρέπεται η δημιουργία ανοιχτού θεάτρου σε χώρους πρασίνου. Εντούτοις, έχει εντοπιστεί ένα οικόπεδο μέσα στην πόλη, το οποίο δεν ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου, είναι οικόπεδο του Δημοσίου και γίνεται μια προσπάθεια από τον Δήμαρχο, να αποδοθεί στο Δήμο το οικόπεδο. Είναι 5 στρέμματα. Θα μπορούσαμε είτε να το νοικιάσουμε μακροχρόνια είτε να περάσει ιδιοκτησιακά  στον Δήμο, για να λειτουργήσει ως ανοιχτό θέατρο».

Μουσείο Σκλάβου

«Έρχονται γλυπτά. Τα τελευταία που ήρθαν, είχαν μείνει στην Αθήνα γιατί είχαν υποστεί φθορές και σε ειδικό εργαστήριο αποκατάστασης έγιναν τα απαραίτητα και ήρθαν και αυτά στην Κεφαλονιά.  Είναι γλυπτά της αρχικής συλλογής. Οι εργασίες για το Μουσείο πάνε καλά. Ο προγραμματισμός μας είναι να ανοίξει τις πύλες του πριν από το καλοκαίρι του 2023 και θα το καταφέρουμε. Μέσα στο 2022 θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος και την Άνοιξη του 2023 θα είμαστε θέση να το ανοίξουμε στο κοινό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό έργο για το Αργοστόλι».

Κυκλοφοριακό

«Σίγουρα υπάρχουν παράπονα από τον κόσμο για το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο Αργοστόλι, όμως ξέρω ότι υπάρχουν και φωνές από κάποιους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να διαχειριστούν το κυκλοφοριακό επί μια 10ετία αλλά δεν έκαναν τίποτα. Όλους μας απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα. Έχουν γίνει πολλά λάθη. Ένα από αυτά είναι η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας όπως και η κατάργηση της ελεγχόμενης στάθμευσης. Η Δημοτική Αστυνομία θα ξανασυσταθεί, γιατί η κυκλοφοριακή μελέτη χωρίς ένα μηχανισμό ελέγχου δεν θα μπορούσε να σταθεί. Στις 30 Απριλίου 2022 θα παραδοθεί στον Δήμο η κυκλοφοριακή μελέτη και θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά. Θα μπει ξανά και η ελεγχόμενη στάθμευση και αρκετές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις».

Δημοτικό Οδικό Δίκτυο

«Μια από τις πρώτες μελέτες που κάναμε ήταν για το Δημοτικό Οδικό δίκτυο, γιατί όλοι ξέρουμε ότι οι δρόμοι στο Αργοστόλι είναι χάλια. Για αυτή την μελέτη δεν έχουμε βρει κανένα πρόγραμμα που να μπορούμε να την χρηματοδοτήσουμε. Να υπενθυμίσω ότι για παράδειγμα το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν δίνουν χρήματα για συντήρηση υφιστάμενων δημοτικών οδών. Ένα είναι το πρόγραμμα που δίνει χρηματοδοτήσεις, το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο Δήμαρχος στα ταξίδια του στην Αθήνα πιέζει και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη. Επίσης, ένα κομμάτι των Δημοσίων Επενδύσεων το διαχειρίζεται η Περιφέρεια. Έχουμε στείλει την μελέτη και στην Περιφερειάρχη και περιμένουμε απαντήσεις».

«Επειδή μιλάμε για το οδικό δίκτυο, θα ήθελα να πω ότι στο τέλος του έτους θα παραλάβουμε τις μελέτες για τον νότιο κλάδο του Περιφερειακού δρόμου. Έχουν γίνει όλες οι έρευνες και προχωράει η μελέτη. Είναι έργο 3,5 εκατ. ευρώ και έχουμε δέσμευση από την Περιφερειάρχη, ότι θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.  Για το βόρειο κομμάτι του Περιφερειακού (από Φαραώ έως Ορφανοτροφείο) δεν υπάρχει τίποτα ακόμα. Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» προσπαθούμε να εντάξουμε την χρηματοδότηση, της μελέτης για τον βόρειο κλάδο».

 Συμπαραστάτης του Δημότη

«Αυτό ο θεσμός, δεν είναι κάτι καινούργιο. Προβλέπεται από τον Καλλικράτη και υπήρχε από το 2011. Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση, που ο κος Παρίσης και κάποιοι από την Ισχυρή Κεφαλονιά υπογράφουν ένα κείμενο και μας κατηγορούν. Ή το 2011 ή το 2012 Συμπαραστάτης του Δημότη είχε ορισθεί ο κος Αλυσανδράτος από την Αγία Ευφημία. Κάποια στιγμή νομίζω παραιτήθηκε. Ας κάνουν, λοιπόν (όλοι αυτοί που υπογράφουν),  μια αξιολόγηση της πορείας και την χρησιμότητας του Συμπαραστάτη του Δημότη τα τελευταία 10 χρόνια – την δεύτερη 4ετία δεν υπήρχε καν. Είναι υποκρισία να υπογράφουν ένα τέτοιο κείμενο, όταν οι ίδιοι διαχειρίστηκαν το συγκεκριμένο θέμα. Επίσης πρέπει να πω στους συμβούλους της παράταξης «Κεφαλονιά: Νησί για όλους» ότι θα πρέπει να προσέχουν στο μέλλον με ποιους συνυπογράφουν ανακοινώσεις, γιατί αυτή την φορά συνυπέγραψαν με αυτούς που κατακρεούργησαν τον συγκεκριμένο θεσμό».

Κριτική από Αντιπολίτευση

«Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με τα εσωτερικά των άλλων παρατάξεων. Τους τελευταίους μήνες όμως παίζεται ένα θέατρο του παραλόγου, το οποίο απευθύνεται προς τους πολίτες. Εγώ είμαι σίγουρος ότι θα κατέβουν στις εκλογές πάλι όλοι μαζί, ενιαία. Μπορεί να μην είναι κάποιος από τους δύο (Παρίσης- Ανουσάκης) επικεφαλής. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Και πιστεύω ότι επικεφαλής θα είναι ένα άτομο χωρίς πολιτικό παρελθόν».

«Ο Δήμαρχος, εξ αρχής είχε απευθύνει κάλεσμα σε όλους και τους είχε πει αν θέλουν να αναλάβουν ένα κομμάτι της διοίκησης, αλλά κανένας δεν ήθελε (εκτός από κάποιους δημοτικούς συμβούλους πχ Αργύρης Γαβριελάτος - ΕΔΑΚΙ) για να μην έχουν καμία ευθύνη σε περίπτωση αποτυχίας. 

 




00 inkefalonia general ad 300X250