Τέλος στα γκολ φαντάσματα από τη FIFA με τη χρήση της τεχνολογίας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2012 08:51

Τέλος στα γκολ φαντάσματα από τη FIFA με τη χρήση της τεχνολογίας

Ύστερα από αρκετά χρόνια λανθασμένων σφυριγμάτων και διαιτητικών αποφάσεων, η FIFA προχώρησε στην έγκριση αξιοποίησης μιας τεχνολογίας καταγραφής της μπάλας σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Συγκεκριμένα θα γίνει χρήση του HawkEye έτσι ώστε να αποφευχθεί η καταμέτρηση των "γκολ φαντασμάτων", ή αλλιώς των γκολ όπου η μπάλα φαίνεται ότι καταλήγει στην εστία αλλά αναπηδά έξω από αυτή. Πολλές φορές η οπτική επαφή των διαιτητών δεν είναι η κατάλληλη έτσι ώστε να παρθεί η σωστή απόφαση, η οποία πολλές φορές μπορεί να είναι ξεκάθαρη μόνο μέσω ενός replay της κάμερας . Δεν είναι λίγες οι φορές όπου λαθεμένες διαιτητικές αποφάσεις έχουν αλλοιώσει αποτελέσματα ποδοσφαιρικών και όχι μόνο αγώνων, κοστίζοντας έτσι εκατομμύρια στις ομάδες.

Το HawkEye έχει χρησιμοποιηθεί ορισμένες φορές στο παρελθόν και στο τέννις και πρόκειται να κάνει χρήση ειδικών καμερών μικροσκοπικού μεγέθους, οι οποίες θα τοποθετούνται στα δοκάρια των τερμάτων, έτσι ώστε να καταμετρείται ή όχι με ασφάλεια ένα τέρμα. Για μεγαλύτερη σιγουριά γίνεται χρήση μιας ακόμη τεχνολογίας με το όνομα GoalRef. Μέσω αυτής δημιουργείται χαμηλό μαγνητικό πεδίο το οποίο είναι σε θέση να μεταβάλλεται κατά την επίτευξη ενός γκολ, ειδοποιώντας αυτόματα το ρολόι του διαιτητή.

Αν και τα παραπάνω πρόκειται να εφαρμοστούν σύντομα στους αγώνες της FIFA και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο στο Τόκυο, υπάρχουν ακόμη ορισμένες εφαρμογές της τεχνολογίας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη λήψη σωστών αποφάσεων και σε άλλες "δύσκολες" περιπτώσεις όπως αυτή του offside. Για παράδειγμα μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη χρήση υπηρεσιών τοποθεσίας (όχι απαραίτητα GPS) στα παπούτσια των αθλητών, όπου σε συνδυασμό με τον υπολογισμό της γεωμετρικής τους θέσης να εντοπίζονται αυτόματα όταν βρίσκονται σε αντικανονική θέση.

https://www.youtube.com/watch?v=HV4nc_sjW9Y

insomnia.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ