Μικέλης Μαφρέδας: Βρέθηκαν επιτέλους τα ονόματα των πεσόντων στρατιωτών από τα χωριά μας στους πολέμους 1912-1922

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 11:32

Δεξιά διακρίνεται ο Παναγιώτης Αργυρός επί πολλά  χρονιά δάσκαλος στα Σπαρτιά

Δεξιά διακρίνεται ο Παναγιώτης Αργυρός επί πολλά χρονιά δάσκαλος στα Σπαρτιά

Τα ονόματα ήταν γραμμένα στο μνημείο πεσόντων που βρισκόταν στην θέση Νιοχώρι στα Σπαρτιά. Όταν έγινε η μεταφορά του μνημείου στην πλατεία Σπαρτιών, κατά την διάρκεια των εργασιών η πλάκα μάλλον καταστράφηκε και επελέγη τότε να γραφτεί το «πεσόντες υπέρ πατρίδος», χωρίς ονόματα.

Μόνη μας ελπίδα να βρεθούν φωτογραφίες μαθητών που τότε απάγγελαν ποιήματα κατά τις Εθνικές Επετείους. Το θέμα το είδαμε πιο «ζεστά» τα τελευταία χρόνια και πριν λίγες μέρες είχαμε ευχάριστες εξελίξεις. Ο Δημήτρης Μεσσολωράς μου παρέδωσε μια φωτογραφία καθώς απαγγέλει ποίημα στις αρχές της δεκαετίας του 60 και φαινόταν καθαρά τα μισά ονόματα. Το ίδιο βράδυ συζητώντας το θέμα με την Χρυσάνθη Λιοσάτου βρήκε και αυτή φωτογραφία που απαγγέλει και αυτή ποίημα και φαινόταν καθαρά τα υπόλοιπα ονόματα.

Οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Δημήτρη και την Χρυσάνθη για αυτή την «ανακάλυψη», να ξαναδούν οι παλιοί μετά από 50 χρόνια περίπου το μνημείο των πεσόντων στο Νιοχώρι αλλά και να το μάθουν οι νέοι.

Θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες που πρέπει, ώστε τα ονόματα να γραφούν και να τοποθετηθούν στην Πλατεία των Σπαρτιών, γιατί είναι η ιστορία του τόπου μας και πρέπει να την μάθουν και αυτοί που θα έλθουν μετά από εμάς. Θα μάθουν για τους στρατιώτες που έπεσαν στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, στην Μικρασιατική εκστρατεία, στον Ελληνοιταλικό πόλεμο του 1940 αλλά και για τους δολοφονημένους από τους φασίστες Ναζί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης την περίοδο 1941-1944.

Μικέλης Μαφρέδας

Πρόεδρος κοιν. Σπαρτιών

viber image 2020 10 13 11 30 58Ο Δημήτρης απαγγέλει ποίημα, πρέπει να είναι 1963-1964

viber image 2020 10 13 11 30 582Η Χρυσάνθη Λιοσάτου απαγγέλει ποίημα στις 28 Οκτωβρίου 1960 αριστερά διακρίνεται ο Παπά Διονύσης Γαρμπής