Νέλλη Κωνσταντάκη-Χιόνη : Όχι μόνο δεν καθαιρέθηκε το αυθαίρετο αλλά έγινε και γραφείο!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016 10:43

Νέλλη Κωνσταντάκη-Χιόνη : Όχι μόνο δεν καθαιρέθηκε το αυθαίρετο αλλά έγινε και γραφείο!


Στις 31-5-2016 είχα ζητήσει να δημοσιεύσετε   το  εξής  κείμενο  με τον παραπάνω  τίτλο:

Δίπλα στο οίκημα που στεγάζονται τα γραφεία στο Νεκροταφείο Αργοστολίου, ξεφύτρωσε πρόσφατα ένα πρόχειρο και ακαλαίσθητο κατασκεύμασμα, ένα κουβούκλι με σιδερένιο σκελετό και επένδυση από πλαστικό, γυαλί και λαμαρίνα. Σε ερώτηση “τι σκοπό εξυπηρετεί;” -“μα για να  επεκταθούν  τα γραφεία”.

Χώρος υπάρχει περίσιος εκεί μέσα, λίγη συντήρηση απαιτούσε το υπάρχον κτίσμα. Γιατί όλη αυτή  η ασχήμια; έχει βρεθεί μηχανικός να υπογράψει τα σχέδια; μπορούμε να γνωρίζουμε τον αριθμό αδείας; και με ποιού πρωτοβουλία έγινε και μάλιστα ακριβώς δίπλα από τους τάφους των Ριζοσπαστών Ανδρέα και Κωνσταντίνου  Μεταξά, που αποτελούν ένα κόσμημα.

Ο εμπνευστής της ιδέας είναι ανίδεος ότι το Νεκροταφείο το κοσμούν αγάλματα όπως του Χαλεπά, του Μαλακατέ, του Μπονάνου και άλλων, είναι τόπος λατρείας και τόπος που επισκέπτονται οι φιλότεχνοι και έχουν γραφεί βιβλία για τα γλυπτά του Δραπάνου;

Γιατί τόση απαξίωση και έλλειψη σεβασμού μπροστά στη σκοπιμότητα;

γιατί τόση απαξίωση και σε εμάς που έχουμε τους τάφους των δικών μας εκεί γύρω και είμαστε αναγκασμένοι να αντικρύζουμε ένα θέαμα που προσβάλει την αισθητική.

Ακολουθούν φωτογραφίες μήπως και ευαισθητοποιηθεί κάποιος αρμόδιος...

δραπανος1

Στη συνέχεια και με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα, ευαισθητοποιήθηκε η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟς  & ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ  και διά της Προϊσταμένης του, στις 6-6-2016 με Αριθ. Πρωτ. 18378 και θέμα “ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΠΑΝΟΥ”,  απευθυνόμενη στον κ. Δήμαρχο, τον  Αντιδήμαρχο  Δ/νσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Σπύρο Ματιάτο, Πρόεδρο Δ.Κ. Αργοστολίου κ. Λούκα Νιφοράτο, με κοινοποίηση στους υπαλλήλους του Κοιμητηρίου Δραπάνου  και ύστερα από το με αρ.πρωτ. 17785/31-5-2016 Υπηρεσιακό Σημείωμα του Υπεύθυνου του Κοιμητηρίου Δραπάνου κ. Μινέτου Διονυσίου , ότι η κατασκευή  αυτή επιφάνειας περίπου 10 τ.μ. και ύψους περίπου  2,30 τ.μ. αποτελούμενη από σιδηρό σκελετό, με επένδυση από πλαστικό, υαλοπίνακες και λαμαρίνα  στο άνω μέρος της,είναι αυθαίρετη και κατασκευάστηκε χωρίς  την έγκριση και την επίβλεψη της αρμόδιας Υπηρεσίας.

“Η ανωτέρω κατασκευή – αναφέρει το έγγραφο – εκτός ότι στερείται νομιμότητας, είναι και επικίνδυνη και πρέπει να καθαιρεθεί άμεσα… ενώ εμφανής είναι η έλλειψη θεμελίωσης   και ισχυρού σκελετού  στην άνω κατασκευή.

Ως εκ τούτου αποτελεί κίνδυνο τόσο για τους εργαζόμενους στο Κοιμητήριο όσο και για τους διερχόμενους πολίτες και πρέπει να καθαιρεθεί άμεσα.

Επίσης η ανωτέρω κατασκευή δεν είναι αποδεκτή, αφού είναι εντελώς ακαλαίσθητη, ενώ τα υλικά κατασκευής δεν συμβαδίζουν με τα υφιστάμενα μνημεία του Κοιμητηρίου. Σε κάθε περίπτωση ο χώρος αυτός δεν ενδείκνυται για τη στέγαση των Υπαλλήλων της Υπηρεσίας μας, αφού δεν πληρεί καμία προδιαγραφή”.

Αλλά… όχι μόνο δεν καθαιρέθηκε το αυθαίρετο, άκρως επικίνδυνο και ακαλαίσθητο κτίσμα, από προχθές  γέμισε  με καρέκλες και γραφεία, με σκοπό… να στεγάσει τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας, αφού έγιναν και οι σχετικές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Τα υπόλοιπα σχόλια τα αφήνω στους αναγνώστες.

Νέλλη Κωνσταντάκη-Χιόνη

τ. Δικηγόρος

Αργοστόλι