Δημήτρης Σιμωτάς: Μια "ζωή"... τα ίδια!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015 07:24

Δημήτρης Σιμωτάς: Μια "ζωή"... τα ίδια!

του Δημητρίου Π. ΣιμωτάΧρηματιστηριακού Σε χθεσινή τηλεφωνική μου επικοινωνία με φίλο από την πρωτεύουσα, μεγαλοστέλεχος επί σειρά ετών στο ΠΑΣΟΚ, σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ, με απεκάλεσε "νεοφιλελέ", μετά από κουβέντα που είχαμε, για το άνοιγμα ή μη των μαγαζιών τις Κυριακές! Ελλείψει επιχειρημάτων, για να στηρίξει τις… "σοσιαλοκουλτουρέ" οπισθοδρομικές απόψεις του, διάλεξε την εύκολη οδό της επίθεσης και της απότομης λήξης της κουβέντας!

Με απεκάλεσε "νεοφιλελέ", ο πανεπιστήμονας... του "συντικάλ"! Το γεγονός ότι δεν έχει ιδέα τι εστί "φιλελευθερισμός" και πόσο μάλλον “νεοφιλελευθερισμός", προφανώς, δεν έχει καμία σημασία! Το γεγονός ότι δεν μπορεί να γράψει ούτε 2 γραμμές για τον Milton Friedman, τον John Locke, τον Friedrich Hayek, τον Adam Smith κτλ., εννοείται πως δεν παίζει κανέναν ρόλο! Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, για το πως βλέπω εγώ τα πράγματα. Όποιος με διαβάζει, γνωρίζει ότι ποτέ δεν θα έβαζα “όρια” στην ελευθερία του άλλου!

Όποιος θέλει να ανοίξει το μαγαζί του την Κυριακή, ας το ανοίξει! Όποιος θέλει (υπάλληλος ή μη) να δουλέψει 7 ημέρες την εβδομάδα, 20 ώρες την ημέρα, ποιός είμαι εγώ να του το απαγορέψω; Αυτό που μπορώ να κάνω είναι, να ελέγχω συνεχώς αν τηρείται ο νόμος! Σε περίπτωση που υπάρχει παραβάτης που παραβαίνει την εργατική νομοθεσία (στην προκειμένη περίπτωση, όσον αφορά την εργασία τις Κυριακές) κλείσε του, χωρίς δεύτερη κουβέντα, το μαγαζί! Όμως, για να βοηθήσω τον πιο πάνω "υπερευαίσθητο", καταλαβαίνω αυτόν που θα μου πει: "Δημήτρη μου σωστά τα λες! Αυτό που προτείνεις είναι το σωστό και το σύγχρονο! Όμως, στην Ελλάδα του 2015 δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμο!

Δεν είναι, γιατί θα σπεύσουν να το εκμεταλλευτούν οι επιχειρηματίες (μεγάλοι - μικροί), πάντα εις βάρος του εργαζομένου! Οι δε μικροεπαγγελματίες που φοβούνται ότι θα τους κλείσουν τα μαγαζιά τα μεγάλα εμπορικά, αυτήν την δύσκολη οικονομικά περίοδο, δεν έχουν την πολυτέλεια να στραφούν σε άλλου είδους προϊόντα ή σε άλλου είδους υπηρεσίες, ώστε να καταστούν τα μαγαζιά τους βιώσιμα." Πες μου το έτσι, "προοδευτικέ" μου φίλε, να συμφωνήσω 100%! Όμως, με το να μου λες, έτσι απλά, ότι θα αποφασίζεις για τις ζωές των άλλων, μόνο με γνώμονα κάποια ψευδο-ιδεολογία... του προηγούμενου αιώνα, συγγνώμη, αλλά τέτοιες συμπεριφορές, ευθύνονται, για την σημερινή δύσκολη περίοδο που διανύουμε σαν Κράτος!!