Δημήτριος Π. Σιμωτά : Ό,τι δίνεις… παίρνεις!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014 13:37

Δημήτριος Π. Σιμωτά : Ό,τι δίνεις… παίρνεις!

Έχοντας μελετήσει, επί σειρά ετών, τις αποφάσεις των Κρατών όσον αφορά τα οικονομικά μοντέλα που ακολουθούν, με χαρά παρατηρώ ότι, κάποια Κράτη βρίσκονται αρκετά χρόνια μπροστά! Προσθέτω το «με χαρά» γιατί έτσι έχω την ελπίδα, ότι αφού υπάρχουν τρόποι, αφού υπάρχουν λύσεις, για μεγαλύτερη ευημερία ενός λαού, κάποτε θα «ξεστραβωθούμε» και εμείς! Αυτήν την ελπίδα την διατηρώ γιατί βλέπω ότι η Ελλάδα την χρειάζεται. Έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα μεικτό οικονομικό μοντέλο πρωτοφανών αδικιών και σίγουρα άκρως αντιαναπτυξιακό.

Αν και τα παραδείγματα από το εξωτερικό είναι πολλά, εμείς ακολουθούμε ένα τυχαίο, πρωτόγνωρο, δικής μας εφεύρεσης, εξουθενωτικό, για τον πολίτη μοντέλο. Τεράστιο Κράτος το οποίο υπάρχει, όχι για να παρέχει υψηλού επιπέδου κοινωνικές παροχές, αλλά για να συντηρεί «κομματικούς στρατούς» και να υπηρετεί το «πελατολόγιό» του, πάντα εις βάρος των αδυνάμων και μη προνομιούχων.

Έχουμε επιλέξει να είμαστε κατά των επενδύσεων και κατά της επιχειρηματικότητος γενικότερα. Δεν «εννοούμε» να καταλάβουμε ότι, η προσδοκία των επενδυτών παγκοσμίως για κέρδος, είναι αυτή που βοηθάει και τον εργαζόμενο να ζήσει από την διαδικασία δημιουργίας του κέρδους αυτού. «Είναι θέμα Παιδείας» θα μου πουν πολλοί. Προφανώς και είναι! Πρέπει όμως να βρεθεί σύντομα ένας τρόπος ενημέρωσης του κόσμου, για το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει μια Οικονομία, που θα είναι και υπέρ των επιχειρήσεων αλλά και υπέρ των εργαζομένων! Η "Microsoft", αυτή την στιγμή, είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Ίσως ταυτόχρονα να έχει και τους πιο ευτυχισμένους – ικανοποιημένους υπαλλήλους. Θα είμαστε τυχεροί όταν στην πλούσια από πολλές απόψεις Ελλάδα, ο εργοδότης καταλάβει ότι, ένας καλοπληρωμένος υπάλληλος είναι αυτός που αποδίδει καλύτερα και φέρνει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τον επιχειρηματία.

Χαμηλός μισθός σημαίνει αδιαφορία και δικαιολογημένα χαμηλές αποδόσεις κατά την διάρκεια της εργασίας.

Θα είμαστε τυχεροί όταν καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να απαξιούμε τον θεσμό του Χρηματιστηρίου και ότι ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός, όχι μόνο για τον επιδιώκοντα το κέρδος επενδυτή αλλά και για τον καθημερινά σκληρά μοχθούντα εργαζόμενο! «Υγιές Χρηματιστήριο» σημαίνει ανάπτυξη, προοπτική, ελπίδα για νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις που θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Θα είμαστε τυχεροί δε, όταν καταλάβουμε ότι δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου και ότι αν κάποιος, ο οποιοσδήποτε (εργαζόμενος, επιστήμονας, επενδυτής, αθλητής κτλ) βρει ευκαιρία αλλού, θα την αξιοποιήσει εκεί... όχι εδώ! Ακόμα πιο τυχεροί θα είμαστε όταν καταλάβουμε ότι «επανάσταση» δεν είναι το προσωπικό μας συμφέρον αλλά η πρόοδος! Ας στοχεύσουμε εκεί!

Ας γίνουμε επιτέλους πραγματικοί επαναστάτες με όραμα το μέλλον και όχι με... όνειρα του παρελθόντος.