Γιώργος Μεσσάρης: Απόδραση από την καθημερινότητα (Μέρος 6ο)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023 08:56

Γιώργος Μεσσάρης: Απόδραση από την καθημερινότητα (Μέρος 6ο)

Η κεντρική πλατεία του Μετσόβου είναι γεμάτη με εστιατόρια, που προσφέρουν τα νοστιμότατα τοπικά πιάτα, και πολλές όμορφες καφετέριες και μπαρ.

Καταλήξαμε σε ένα που εκτός από το καλό φαγητό πρόσφερε και μια μοναδική θέα της πόλης αλλά και των βουνών της Πίνδου – εκεί που στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου γράφτηκε μια από τις ενδοξότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Η πείνα μας σβήστηκε γρήγορα μέσα στα γεμάτα νοστιμιές πιάτα. Η απόλαυση, όμως, της υπέροχης θέας δεν έχει κορεσμό! Όπου και να στρίψεις τα μάτια σου η φύση σε συναρπάζει!

Κτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1.160 μέτρων το Μέτσοβο σου επιφυλάσσει ατελείωτες εκπλήξεις.

Η μικρή αυτή πόλη της Ηπείρου διατηρεί έντονα παραδοσιακά στοιχεία, στην αρχιτεκτονική, στη γαστρονομία, στα ήθη και έθιμα, στις συμπεριφορές των ντόπιων. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το τελευταίο αισθάνθηκα μια πιο έντονη φιλικότητα προς τον ξένο σε σύγκριση με άλλα μέρη της πατρίδας.

■ ■ ■

Τα πετρόχτιστα σπίτια, οι παραδοσιακές βρύσες από τις οποίες μπορείς να πιείς γάργαρο νερό, τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα μαγαζιά με τα παραδοσιακά προϊόντα δημιουργούν ένα όμορφο περιβάλλον που θέλεις να επισκεφθείς ξανά και ξανά.

Από τα γύρω βουνά πηγάζουν μερικά από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας, ο Πηνειός, ο Αώος και ο Άραχθος.

Οι ρίζες του πληθυσμού του Μετσόβου είναι βλάχικες, οι ίδιες δηλαδή με τους κατοίκους αρκετών χωριών της περιοχής.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές γύρω από την προέλευση της ονομασίας της πόλης. Η μία υποστηρίζει ότι προέρχεται από τις σλαβικές λέξεις «μέτσκα» που σημαίνει αρκούδα και «όβο» που σημαίνει χωριό, δηλαδή Αρκουδοχώρι. Μια άλλη εκδοχή μας λέει ότι προέρχεται από τη συνένωση των λέξεων «μέσο» και «βούνι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μέτσοβο είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Τύμφη.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ανάμεσα στα πολλά αξιοθέατα της πόλης είναι το Μουσείο, η Πινακοθήκη, Εκκλησίες, Μοναστήρια:

Η Πινακοθήκη Αβέρωφ, που λειτουργεί από το 1988, φιλοξενεί μια τεράστια συλλογή από πίνακες, γλυπτών και χαρακτικών με έργα των Μόραλη, Παρθένη, Γύζη, Βολανάκη, Τσαρούχη, Φασιανού και πολλών άλλων καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Αν βρεθείτε στο Μέτσοβο δεν πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο Αρχοντικό Τοσίτσα. Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται κεντήματα, εικόνες, παραδοσιακές φορεσιές, νομίσματα, ξυλόγλυπτα έπιπλα, χρηστικά αντικείμενα και μια πόρτα του 15ου αιώνα από την ιδιαίτερή μου πατρίδα, την Κεφαλονιά.

Ένα άλλο αξιοθέατο είναι και ο Αβερώφειος Κήπος έκτασης δέκα στρεμμάτων όπου φιλοξενούνται όλα τα είδη πανίδας της Οροσειράς της Πίνδου. Ένα εντυπωσιακό πάρκο.

Η περιοχή του Μετσόβου προσφέρει πολλά στον επισκέπτη και χρειάζεσαι τουλάχιστον 2-3 μέρες για να απολαύσεις τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι το Μέτσοβο έχει τουριστική κίνηση όλο σχεδόν το χρόνο με κορύφωση το χειμερινό τουρισμό λόγω του Χιονοδρομικού Κέντρου που βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά, αλλά και της ομορφιάς που προσφέρει η πόλη όταν είναι ντυμένη στα άσπρα.

■ ■ ■

Στη διάρκεια της παραμονής στη γραφική αυτή κωμόπολη είχαμε την τύχη να γίνουν δύο παραδοσιακοί γάμοι.

Έθιμο των μελλονύμφων είναι να κάνουν περίπατο στους κεντρικούς δρόμους μαζί με τους συγγενείς και φίλους τους και με τη συνοδεία μουσικών με παραδοσιακά όργανα.

Ζήσαμε εικόνες πανέμορφες. Ήταν μια μοναδική εμπειρία από αυτές που προσφέρει η ελληνική επαρχία.

■ ■ ■

Την επομένη σηκωθήκαμε νωρίς και μετά το πρωϊνό μας κάναμε μια βόλτα για την αγορά μερικών αναμνηστικών, των μικρών αυτών αντικειμένων που αγοράζεις για να θυμάσαι την επίσκεψή σου σε ένα τόπο και μετά τα… ξεχνάς σε κάποιο κουτί αναμνήσεων που δεν ξανανοίγεις!

Ήταν ήδη 10 το πρωί και έπρεπε να βιαστούμε. Μας περίμεναν φίλοι για μεσημεριανό στην Ελάσσωνα…

Γιώργος Μεσσάρης

  • Το έβδομο μέρος του ταξιδιωτικού την ερχόμενη εβδομάδα.

ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 11 17 085511Στιγμιότυπο οθόνης 2023 11 17 085543

Άποψη του Μετσόβου από την κεντρική πλατεία.

Δύο στιγμιότυπα από βλάχικο γάμο. Ήταν μια όμορφη εμπειρία.

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» - Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.