Γιώργος Μεσσάρης: ''Τιμώντας τον Βύρωνα''

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2023 09:43

Γιώργος Μεσσάρης: ''Τιμώντας τον Βύρωνα''

 Το φεγγάρι σεργιανούσε στον ουρανό της Κεφαλονιάς κάτω από τα βλέμματα μύριων άστρων φωτίζοντας ρομαντικά τον μικρό κήπο του χωριού Μεταξάτα.

Μέσα στον κήπο η προτομή του Λόρδου Βύρωνα και στην μια πλευρά του το σπίτι που έμεινε, για τέσσερεις περίπου μήνες, ο φιλέλληνας Άγγλος όταν πριν 200 χρόνια είχε επισκεφθεί την Κεφαλονιά διακόπτοντας για λίγο το ταξίδι του προς το ηρωϊκό Μεσολόγγι.

Εκεί, σε αυτό τον όμορφο χώρο διοργανώθηκε, πριν λίγες μέρες, μια όμορφη εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Άγγλο ποιητή που έδωσε τα πάντα για τον αγώνα της λευτεριάς των Ελλήνων.

Την εκδήλωση είχαν διοργανώσει ο Πολιτιστικός, Ιστορικός, Λαογραφικός σύλλογος Κεφαλονιάς και Ιθάκης «Το Ριφόρτσο», σε συνεργασία με την Ionian Society of London, το Ιόνιο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού και το Δήμο Αργοστολίου.

230821 TELEIA KAI PAVLA 239 B

Για την ζωή και το έργο του μεγάλου Φιλέλληνα, μίλησαν η Στάμω Αμπατιέλου και ο Ορέστης Καππάτος ενώ χαιρετισμό απηύθυνε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ριφόρτσο, Διονύσης Φωκάς.

Ακολούθησαν μουσική και τραγούδια από την Παιδική Μαντολινάτα του Δήμου Αργοστολίου, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Σωκράτη Μπένου.

Ήταν μια επιτυχημένη βραδιά αλλά για μένα μια ακόμα πιο ευχάριστη νότα ήταν το κλείσιμο της εκδήλωσης από τη συμπατριώτισσα μου Αυστραλή τσελίστα και συνθέτη, Emily Adele Williams.

«Συμπατριώτισσα;» ίσως διερωτηθείτε. Και βέβαια τη θεωρώ συμπατριώτισσα αφού έχω ζήσει 42 ολόκληρα χρόνια στη μακρινή και φιλόξενη γη του νότου, την Αυστραλία.

Είναι η πρώτη φορά που η Emily επισκέπτεται την Ελλάδα και έχει ερωτευθεί την Κεφαλονιά όπου θα παραμείνει ακόμα δύο εβδομάδες πραγματοποιώντας εμφανίσεις.

Προχθές συναντηθήκαμε και τα είπαμε λίγο, στο φιλόξενο χώρο του Ιόνιου Κέντρου Τεχνών και Πολιτισμού.

Η Emily γεννήθηκε στη Μελβούρνη και με τη μουσική ασχολείται από την τρυφερή ηλικία των 6 ετών!

Έχει κάνει σπουδές στο Ωδείο της Βικτώριας και στο εξωτερικό και συνεχίζει τις μουσικές της μελέτες.

Στην ερώτησή μου ποιοι είναι οι αγαπημένοι της συνθέτες απάντησε:

«Είναι πολλοί και είναι δύσκολο να τους αναφέρω όλους. Οι τρεις κορυφαίοι είναι οι Άβρο Περτ, Τζον Γουϊλλιαμς και Ιάννης Ξενάκης… Τους ακούω οδηγώντας στην εκπληκτικά γραφική Κεφαλονιά…»

Για τη μουσική σκηνή του σήμερα η Emily υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

230821 TELEIA KAI PAVLA 239 A

«…Η σύγχρονη λαϊκή μουσική σκηνή είναι μια αντανάκλαση των εξελισσόμενων γούστων και προτιμήσεων μιας δυναμικής κοινωνίας. Αν και μπορεί να διαφέρει πολύ από τον κλασσικό κόσμο της τζαζ, εκτιμώ τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους η μουσική συνεχίζει να αποτυπώνει την ουσία των καιρών που ζούμε. Είναι μια υπενθύμιση ότι, ως μουσικοί, έχουμε το προνόμιο να συνεισφέρουμε σε ένα πίνακα δημιουργικότητας που εκτείνεται σε είδη και γενιές. Πάντα θα υπάρχουν μουσικοί πρόθυμοι να ξεπεράσουν τα όρια, που θέλουν να αφιερώσουν τη ζωή τους στην τέχνη τους και μέσω αυτής να εκφραστούν και να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους… και αυτό είναι κάτι που το βρίσκω θετικό και αναζωογονητικό».

Η Emily θα εμφανιστεί:

  • Το Σάββατο, 19 Αυγούστου, στις 9 μ.μ. στα Οινοποιεία Σαρρή όπου θα εκτελέσει το “Night Diver”.
  • Την Κυριακή, 20 Αυγούστου, στις 9 μ.μ. στο Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων, στο Αργοστόλι. Τη μουσική της θα συνοδεύουν οι οπτικές δημιουργίες των Αυστραλών καλλιτεχνών προβολής φωτεινών εικόνων Nick Azidis και Rose Staff. Θα είναι μια πανδαισία ήχου και φωτός.
  • Τον Οκτώβριο στη Μελβούρνη θα επενδύσει μουσικά το έργο της Brooke Fairley «Jitterbug» στο Melbourne Fringe Festival.

Πέραν από τα καλλιτεχνικά μιλήσαμε και για την Αυστραλία, τους Έλληνες της μακρινής αυτής χώρας αλλά και για τόπους όμορφους που και οι δύο γνωρίζουμε και νοσταλγούμε…

Emily Adele Williams μια δυναμική ταλαντούχα σολίστ από τους μακρινούς Αντίποδες.

Να έχεις πάντα ούριο άνεμο στο μουσικό σου ταξίδι, Emily.

Γιώργος Μεσσάρης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Η τσελίστα Emily Adele Williams στην τιμητική εκδήλωση για το Λόρδο Βύρωνα και στο Ιόνιο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού.

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» - Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.