Γιάννης Διγαλέτος: "Πόλις πάνω σε Πόλεις" - Ήταν αναμφισβήτητα μια καλή εκδήλωση!

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 15:24

Γιάννης Διγαλέτος: "Πόλις πάνω σε Πόλεις" -  Ήταν αναμφισβήτητα μια καλή εκδήλωση!

-ΠΟΛΙΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ-

Ήταν αναμφισβήτητα μια καλή εκδήλωση αυτή που έγινε στο χώρο του γηροκομείου Σάμης στις 21 Οκτώβρη.

Εκδήλωση η οποία κατάφερε  γνωστική προσέγγιση του κόσμου του δήμου, αλλά και του νομού μας ευρύτερα, με την εργασία που εκπονείται από την αρχαιολογική υπηρεσία και με το αντικείμενο που αναδεικνύει αυτή, γνωρίζοντάς το σε όλους μας.

 Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και κατά γενική ομολογία ικανοποιήθηκαν από τη γνώση που αποκόμισαν, και βέβαια συμμετείχαν με τοποθετήσεις τους συμβάλλοντας στα συμπεράσματα της εκδήλωσης.

Αίσθηση έκαναν οι απορίες και οι τοποθετήσεις του κοινού, εμφανίζοντας παράλληλα όμως το κενό που αναμενόταν να καλυφθεί από την παρουσίαση των θέσεων και των δράσεων της Νέας Δημοτικής αρχής.      

Μια ελλειμματική  παρουσίαση σε αριθμό ζητημάτων που απασχολούν και προβληματίζουν αρκετά μεγάλο μέρος συνδημοτών συνδημοτισσών και έχουν να κάνουν με την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας που έμελλε να διαχειριστούμε.

Ζητήματα όπως η γνωριμία και η καλύτερη προσέγγιση της μαθητικής κοινότητας με τα ευρήματα που μαρτυρούν την ιστορία του τόπου.

Όπως η αποτύπωση των στοιχείων της έρευνας και της σκαπάνης σε εκπαιδευτικά  ή άλλα έντυπα.

Όπως η καλύτερη στελέχωση της υπηρεσίας καθώς πλέον επιβάλλεται η συνεχής ενασχόληση λόγω του εύρους των πεδίων έρευνας αλλά και του αριθμού των ευρημάτων.

Όπως , πολύ σημαντικό, η ομαλοποίηση της οικονομικής σχέσης(ιδιοκτησία χώρου αναφοράς) του πολίτη με την υπηρεσία , την εργασία της και το αποτέλεσμά της.   

Και άλλες απορίες που δεν ακούστηκαν αφού δεν υπήρχαν απαντήσεις και ως εκ τούτου και προγραμματισμένος χρόνος για να συζητηθούν.

  Εδώ να σημειώσω  ότι η «Δημοτική Αναγέννηση» κατά τη σύστασή της είχε σαφείς θέσεις  για όλα τα πιο πάνω ζητήματα, καθώς υπήρχε συνειδητοποίηση της Κεφαλαιώδους σημασίας της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς  στα πρώτα σύγχρονα βήματα του νέου δήμου Σάμης.

Το νέο όμως  δόγμα, «υπέρ άνω παρατάξεων», φαίνεται να υποσκέλισε και τις θέσεις που αυτές  διακήρυτταν  !

Και δημιούργησε μια  βασανιστική ασάφεια στην έννοια δήμος, στην οποία οφείλεται η καθυστέρηση και η σύγχυση που διαφαίνεται στη διοικητική διαχείριση !

Ένα  ΝΑΙ .. λοιπόν στην διοικητική ομάδα του δήμου, προεξάρχοντος του αντιδημάρχου πολιτισμού παιδείας και αθλητισμού, ως organizes events (διοργανωτών εκδηλώσεων)...

 Όμως και ένα ΟΧΙ.. καθώς δείχνουν ελλιπέστατοι στις δράσεις που συνεπάγονται και απαιτούνται στο μέρος των υποχρεώσεων της δημοτικής αρχής προς τους δημότες, τις δημότισσες, τους κατοίκους του νησιού, αλλά και στους επισκέπτες,… στον τομέα που έχει να κάνει με την αξιοποίηση της προσπάθειας της αρχαιολογικής υπηρεσίας και της δυναμικής που εμφανίζει ο τόπος στην πολιτιστική κληρονομιά !

ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. ΔΙΓΑΛΕΤΟΣ                                            22/10/2022