Σωτήρης Κουρής: "Τα Βεργώτεια 2022"

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022 09:16

Σωτήρης Κουρής: "Τα Βεργώτεια 2022"

 Διεθνείς Αγώνες Στίβου

Τα τελευταία χρόνια κατά μία παράξενη συγκυρία δεν είμαι στο Αργοστόλι μας όταν γίνονται οι Διεθνείς Αγώνες Στίβου «ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ» .

Θέλω να συγχαρώ όλους όσους με ιδιαίτερη ζέση και αξιόλογη και επίπονη προσπάθεια διοργανώνουν αυτούς τους αγώνες και μάλιστα αξίζουν ιδιαίτερο έπαινο για την αναβάθμιση τους . Οι αδελφοί Μεταξά αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια για την καθημερινή άοκνη προσπαθειά τους και οι οποίοι διαχειρίζονται την Γυμναστική Εταιρεία Κεφαλληνίας κατά τον καλύτερο τρόπο .

Επίσης θα ήθελα να θυμίσω την αξιόλογη προσπάθεια του Αγγελου Κωνσταντάκη που σαν Προεδρος της ΚΕΔΗΚΕ αγκάλιασε και ανέδειξε τα Βεργώτεια .

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που ο κλασικός αθλητισμός στην Κεφαλονιά μας έχει φθάσει σε αυτά τα επίπεδα για δυο ουσιαστικούς λόγους .

Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο κλασικός αθλητισμός στην παιδική μου ηλικία μου εδινε δύναμη σωματική και ψυχολογική για να προχωρήσω στην ζωή μου . Ένα μεγάλο κομμάτι της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα μέσα στο στάδιο Αργοστολιου . Τι να πρωτοθυμηθώ , από τους αγαπητούς συμμαθητές μου που δίναμε τις μάχες μας , ο Θόδωρος Γαλιατσάτος και ο Βασίλης Λυκιαδόπουλος στο μήκος και στην σκυταλοδρομία. Ο Βενέδικτος Πετράτος στην σφαίρα .

Ο Θοδωρος Πιαγκαλάκης στα 800μ μαζι με το Γιάννη τον Ψυχογιό από τίς Κεραμιές . Ο Κοσμάς ο Βουτσινάς στα 110 μέτρα εμπόδια , ο Μάκης Βουτσινάς στα 200μ . Ο Γιώργος Τσιλιμιδός στο Τριπλούν , ο Νίκος Φρατζής στα 5000μ , ο θοδωρος Τζαννατος στα 100μ , ο Χριστόφορος Μουίκης στα 400μ. Και τόσα αλλα παιδια από το Οικονομικό γυμνάσιο και από τίς Κεραμειές . Και όλοι μαζί ακατανίκητοι στους αγώνες εντός και εκτός Κεφαλονιάς . Τι να πρωτοθυμηθώ , τους καλούς και αγαπητούς μας γυμναστές , τον Δημήτρη Καραγιώργο , τον αείμνηστο Σπύρο Πανταζόπουλο , τον Μπάμπη και την Στέλλα Ακκοκαλίδη . Ήταν μία εποχή που χωρίς υποδομές δίναμε τον καλύτερο μας εαυτό . Ο στίβος του γηπέδου με κοκκινόχωμα και σκληρός σαν πέτρα . Χωρίς ειδικά παπούτσια , η με παπούτσια που καμμιά φορά τα καρφιά έμπαιναν στα πόδια μας .

Εδώ πρέπει να σταθώ στον Νικόλα Μανωλατο , τον επιστάτη του σταδίου που έκανε γενναίες προσπάθειες για να διατηρήσει το στάδιο σε καλή κατάσταση . Σήμερα ο Αγγελος Νεοφυτος συνεχίζει αυτή την προσπάθεια .

Ο Δεύτερος λόγος είναι ότι εγώ , ο Γιώργος Τσιλιμιδός , ο Νίκος Αγγελόπουλος , ο Περικλής Κακουράτος , η Αμαλία Αλυσανδρατου , η Ελένη Λιναρδάτου , ο Γιώργος Βαρτελάτος , ο Σίμος Μαρκαντωνάτος , ο Στέλιος Ματαράγκας και άλλοι αγαπητοί φίλοι ιδρύσαμε την δεκαετία του ´80 την Γυναστικη Εταιρεία Κεφαλληνίας . Ήμουν επι 20 χρόνια περίπου Προεδρος και ο βασικός χρηματοδότης . Είχαμε αξιόλογους αθλητές και αθλήτριες και με πανελλήνιες επιτυχίες .

Με τίς συνεχείς μας πιέσεις τότε πρός τον δήμαρχο εκείνης της εποχής , Μάκη Φόρτε , καταφέραμε ο Δήμος να αναβαθμίσει τον στίβο με ελαστικό τάπητα (ταρτάν). Επίσης οργανώσαμε επι δυο συνεχεις χρονιές τα ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ στα οποία συμμετείχαν , σε συνεργασία με το παράρτημα του ΣΕΓΑΣ ΠΑΤΡΩΝ , πολλοί αθλητές από την Αχαΐα .

Θυμάμαι και τίς δυο χρονιές είχε έλθει ο Ανδρέας Βεργωτής ως εκπρόσωπος της οικογένειας . Δυστηχώς τότε δεν είχαμε την οικονομική δύναμη να συνεχίσουμε.

Η Γυμναστική Εταιρεία Κεφαλληνίας τόσο σε διασυλλογικό επίπεδο , οδό και σε πανελλήνιο με προπονητές τον Νίκο Αγγελοπουλο και τον Περικλή Κακουράτο ανέδειξε αξιόλογους αθλητές και καλλιέργησε τον κλασικό αθλητισμό .

Σύντομα θα σας παραθέσω μία ιστορική αναδρομή με τους αθλητές της Γυμναστικής εταιρείας Κεφαλληνίας .

Σωτήρης Κουρής 17/5/2022


Ετικέτες: