Η ΕΛΜΕΚΙ για το κλείσιμο της ΕΠΑΣ Νοσηλευτών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 07:17

Η ΕΛΜΕΚΙ για το κλείσιμο της ΕΠΑΣ Νοσηλευτών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΜΕΚΙ Κλείσιμο ΕΠΑΣ Νοσηλευτικής του Υπουργείου Υγείας: Όχι στην παράδοση των σχολών υγείας στους ιδιώτες - μέτρα για τους σπουδαστές – κανένας εργαζόμενος σε διαθεσιμότητα

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να πετάξει εκατοντάδες σπουδαστές των ΕΠΑΣ Νοσηλευτικής στο δρόμο και να διαμορφώσει όρους για νέες διαθεσιμότητες απολύσεις μόνιμου προσωπικού. Συγκεκριμένα η συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) προώθησε εγκύκλιο για τις ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών σύμφωνα με τις διατάξεις της §11 του άρθρου 46 του Ν. 4186/2013 «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 193) και αφού κατ' εξαίρεση για το σχολικό έτος 2013-2014 έγιναν εγγραφές μαθητών στο Α' έτος των ΕΠΑΣ αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας οι οποίες λειτουργούν έως τη 15η Σεπτεμβρίου 2015. Με την εγκύκλιο αυτή καταργούνται όλες ΕΠΑΣ σχολές του Υπουργείου Υγείας και στη θέση τους ιδρύονται δύο μόνο ΙΕΚ για όλη τη χώρα. Έτσι υλοποιείται η στρατηγική καπιταλιστών – ΕΕ, που στηρίζουν όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Σημειώνουμε ότι οι ΕΠΑΣ του Υπουργείου Υγείας λειτουργούσαν ως ενδοεπιχειρησιακές, κάτι με το οποίο είχαμε εκφράσει τη διαφωνία μας, όπως και με μια σειρά άλλες πλευρές (π.χ. δωρεάν – εθελοντική κάλυψη νοσηλευτικών αναγκών από σπουδαστές). Η απόφαση της κυβέρνησης ακολουθεί την κατάργηση από την κυβέρνηση των οικοτροφείων και της μαθητικής μέριμνας. Ακολουθεί επίσης την κατάργηση των τομέων υγείας στα ΕΠΑΛ και εναρμονίζεται με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ έχει ξεκάθαρη θέση για το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα και για τον τομέα της νοσηλευτικής, ώστε αυτός να υπηρετεί την αναβαθμισμένη κάλυψη των αναγκών του λαού σε υπηρεσίες υγείας. Παλεύουμε για ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, ώστε όλα τα παιδιά μέχρι τα 18 να παίρνουν ενιαία γενική βασική μόρφωση. Η όποια επαγγελματική ειδίκευση να καλυφθεί μετά το σχολείο αυτό είτε μέσα από αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σχολές είτε μέσα από μια Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση που θα υπηρετεί τη λαϊκή οικονομία. Η θέση των νοσηλευτικών σχολών είναι στην Ενιαία Ανώτατη βαθμίδα, χωρίς να υπάρχουν άλλες υποκατηγορίες.

Απαιτούμε:

  1.       Καμία διαθεσιμότητα - απόλυση των συναδέλφων των ΕΠΑΣ του Υπουργείου Υγείας, ανάκληση των περσινών διαθεσιμοτήτων – απολύσεων των συναδέλφων των ΕΠΑΛ του Υπουργείου Παιδείας.
  2.       Κατάργηση όλων των ιδιωτικών σχολών που αφορούν υπηρεσίες υγείας και συνολικά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία και στην παιδεία.
  3.       Κάλυψη όλων των αναγκών σε νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό μέσα από αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν ανώτατες σχολές.
  4.       Επαγγελματικά δικαιώματα και μόνιμη σταθερή εργασία για όλους – μονιμοποίηση όλων των ελαστικά απασχολούμενων στα νοσοκομεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αργοστόλι 10 Νοέμβρη 2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Βάρσος Δημήτρης